Mladi luk jedna je od najboljih proljetnih namirnica jer njime možete započeti mnoga jela, ali ga i dodati u bezbroj salata ili umaka
Mladi luk samo je luk koji se bere prije odrasle dobi, piše bloger Wüsthof za kulinarski magazin Food 54. Ako slučajno ne znate kako očistiti i narezati mladi luk bez prolijevanja suza i muke, evo nekoliko savjeta.
Za početak operite luk tekućom vodom da biste odstranili prljavštinu, a zatim odrežite vrh s korijenom. Nemojte rezati previsoko jer je bijeli dio luka najukusniji.
Ako ćete ga slučajno peći na roštilju, odrežite samo zeleni dio listova oko centimetar iznad bijelog dijela, a korijen možete ostaviti.
Idući je postupak jednostavan. Luk režite na tanke kolutiće ako želite da se dobro pomiješa s ostalom hranom, a ako volite da se posebno osjeti, primjerice u salati, režite šire kolutiće. Za miks s povrćem i pripremu kineske hrane režite ga uzdužno jer će se lijepo uklopiti s rezanom mrkvom i ostalim namirnicama.