BITKA ZA NASLJEDSTVO

Murdochovo carstvo na klimavim nogama: Pogazio riječ, bacio oporuku i djecu odveo na sud

27.07.2024 u 21:04

Bionic
Reading

U dobi od 93 godine medijski mogul i vlasnik News Corpa Rupert Murdoch odlučio je otići na sud s troje djece kako bi četvrtom dao najveće ovlasti

'Ako me sutra pregazi autobus, moje četvero djece među sobom će birati nasljednika'. Tako je zborio Rupert Murdoch 2006. godine. Činilo se kako je sve riješeno 13 godina kasnije, odlukom prema kojoj je proglasio svog nasljednika. No, sada se sve ponovno mijenja, a drama koja će uslijediti postat će najveća bitka za nasljedstvo u povijesti Amerike.

Sve je obavijeno velom tajne. Nikome nije jasno kako se pravni rat za preuzimanjem Murdochovog multimilijunskog nasljedstva toliko dugo mogao odvijati iza kulisa. Tek sada, mjesecima nakon što je sve počelo, postalo je jasno da se odvija drama dostojna kultne serije 'Nasljeđe'.

Naime, Rupert Murdoch odlučio je kako u dobi od 93 godine ima posljednju priliku osigurati radikalno desnu usmjerenost News Corporationa (prije svega Foxa), koju mu od šestoro djece može osigurati samo jedno. Lachlan.

Suđenje se odavno spremna - u tajnosti

Istina je počela dolaziti na vidjelo kada je New York Times došao u posjed zapečaćenog sudskog dokumenta. Postalo je jasno da se već neko vrijeme odvija pravna bitka kojom bi Murdoch osigurao da će nakon njegove smrti zadnja riječ pripasti njegovom desno orijentiranom miljeniku.

Lachlan bi, za razliku od preostalih potomaka, bez imalo sumnje medijsko carstvo Foxa držao podalje od centra, njegujući radikalno konzervativne stavove koji su samo ojačali od političkog uzmaha moći Donalda Trumpa.

Jednom kada je Murdoch osjetio moć primicanju radikalnoj desnici, povratka na staro više nije bilo. Trumpov utjecaj jačao je Foxov konzervatizam, koji je potom jačao Trumpa. Začarani krug postao je opojan za obje strane.

Ostarjeli multimilijarder sada je svjestan da je krajnje vrijeme da osigura kako njegovo desetljećima građeno medijsko carstvo neće 'propasti' u umjerenosti centra, kojoj teže preostalo troje djece s pravom glasa: James, Elizabeth i Prudence.

Što Rupert Murdoch želi postići tužbom?

Na pijedestalu potomaka Rupert odavno ima mjesto samo za jednog. Lachlana vidi kao svoju kopiju i jedinog dostojnog apsolutističkog upravljanja zamaskiranog odborima i glasanjem na kojima, u stvarnosti, nadglasati Ruperta pravo nema - nitko.

Jednaku moć sada želi dati Lachlanu. Da bi u tome uspio, mora pobiti odluku koju je donio 2018. godine, a prema kojoj je njegov miljenik trebao postati prvo ime kompanije, ali s jednakim pravom glasa kao i njegovo troje braće i sestara.

Murdoch sada pred sudom želi dokazati da je davanje konačne riječi Lachlanu jedini način da se održe konzervativni stavovi uredništva i tako zaštiti komercijalna vrijednost kompanije za sve njezine nasljednike.

Tko se bori za nasljedstvo News Corporationa?

Prekršeno obećanje Lachlana Murdocha

Lachlan u sudskoj tužbi, očekivano, u potpunosti podržava oca te je spreman ići do kraja u borbi za dobivanjem potpunih ovlasti upravljanja, koje prema trenutnoj odluci ravnopravno dijeli.

Najstariji Rupertov sin rođen je 1971. godine u Londonu, kao drugo dijete medijskog mogula i Anne Murdoch Mann. Školovao se u prestižnim američkim školama, a diplomirao je na Sveučilištu Princeton 1994. Njegov završni rad bavio se njemačkom filozofijom i započinjao je citatom Lorda Byrona: 'Nisam volio svijet, niti je svijet volio mene.'

Nakon što je napustio Princeton, proveo je veći dio svoje karijere u Australiji, upravljajući očevim poslovima. Lachlan se nekoć smatrao prirodnim nasljednikom poslovanja News Corpa. No nakon svađe s tadašnjim šefom Fox Newsa, Rogerom Ailesom, napustio je tvrtku 2005. godine.

Paddy Manning, australski novinar koji je napisao 'The Successor', biografiju Lachlana, kaže da je najstariji sin smatrao da ga je otac trebao podržati u sporu.

'Kad je otišao, bio je odlučan da se nikada više neće vratiti u očevu tvrtku', kaže Manning.

Obećanje nije održao. Vratio se ocu u kriznim trenucima 2014. godine nakon skandala s hakiranjem telefona Ruperta Murdocha i razvoda od Wendi Deng.

'Osjećao je da mora pomoći svom ocu', objašnjava Manning.

Godine 2015. Rupert je imenovao Lachlana i njegovog brata Jamesa za supredsjedatelje filmskog studija 21st Century Fox.

Težak 2,1 milijardu dolara

Lachlan Murdoch je oženjen Sarah Murdoch, rođenom O'Hare. Sarah je australska televizijska voditeljica, model i glumica. Par se vjenčao 1999. godine i zajedno imaju troje djece. Procjenjuje se da na računu imaju oko 2,1 milijarde dolara).

Članak New York Timesa iz 2017. opisuje kako su braća pokušala transformirati kulturu očeve tvrtke, zalažući se za veću transparentnost, raznolikost na radnom mjestu i veću suradnju između odjela.

No, filmski studio je prodan Disneyju 2019., a James Murdoch je sljedeće godine napustio upravni odbor News Corpa, navodeći u pismu ostavke da odlazi 'zbog neslaganja oko određenog uredničkog sadržaja' i 'određenih drugih strateških odluka'.

Objavljeno je da je James donirao stotine tisuća dolara kampanji Joea Bidena i da je bio frustriran izvještavanjem News Corpa o klimatskim promjenama.

James Murdoch podržavao Bidena

To dovoljno govori o stavovima Jamesa, koji su očigledno znatno liberalniji. Samim time i neprihvatljivi za njegova oca.

Rođen je u Londonu 1972. godine, također u braku Anne i Ruperta. Pohađao je Sveučilište Harvard, ali je odustao 1995. kako bi osnovao diskografsku kuću, Rawkus Records. Pridružio se News Corporationu kada je kompanija sljedeće godine kupila Rawkus.

U godinama koje su uslijedile, bio je jedan od troje Murdochove djece koja su dobila odgovornost za upravljanje ograncima kompanije, uz Lachlana i stariju sestru Elisabeth.

Kada je njegov stariji brat napustio kompaniju, prometnuo se u najizglednijeg nasljednika medijskog carstva. No, kada je 2020. optužio News Corp za širenje dezinformacija putem Foxa, bilo je jasno da je došlo vrijeme za napuštanjem vodećih pozicija te je podnio ostavku u upravnom odboru.

Elisabeth Murdoch mudro se drži u pozadini

Za razliku od svoje mlađe braće, prvorođena kći iz braka Ann i Ruperta Murdocha nikad nije bila osobito zainteresirana za preuzimanjem čelne pozicije u kompaniji. Ili tako barem tvrdi...

U svakom slučaju, tijekom cijele karijere držala se u pozadini, rijetko se medijski eksponiravši i uspješno izbjegavajući kontroverze, a veću pozornost privukla je tek pojavljivanjima poput onog na finalu Super Bowla 2023. kada je sjedila pored Elona Muska i vidno uživala u njegovom društvu.

Upravo to neke je nagnalo da posumnjaju u njene stvarne namjere, navodeći mogućnost da se upravo putem ovakvih poznanstava pokušava probiti u bolju poziciju.

Svih šestero Murdochove djece ima jednak udio u kapitalu zaklade. To uključuje Chloe i Grace, dvoje mlađe djece koje je imao s trećom suprugom Wendi Deng. Ali njih dvije nemaju pravo glasa.

Elisabeth Murdoch rođena je u Sydneyju 1968. godine. U dobi od šest godina preselila se s roditeljima u Manhattan, nakon što je njen otac preuzeo New York Post.

Pohađala je privatnu školu Brearly za djevojčice na Upper East Sideu. Zatim je studirala na koledžu Vassar, gdje je upoznala svog prvog muža, Elkina Pianima. Pridružila se očevom carstvu nedugo nakon koledža, počevši karijeru na lokalnoj postaji Fox u Utahu, a zatim radeći u njegovoj jedinici kabelske televizije, FX.

Sa 26 godina, sa samo nekoliko godina iskustva u upravljanju televizijom, kupila je dvije televizijske postaje u sjevernoj Kaliforniji: KSBW u Salinasu i KSBY u San Luis Obispu i vodila ih s tadašnjim suprugom. Međutim, nakon samo godinu dana vlasništva, Elisabeth je prodala dvije postaje za 12 milijuna dolara dobiti.

Očito je time dokazala ocu da je naslijedila njegov nos za biznis, jer ju s 27 postala generalna direktorica programa na BSkyB u Londonu. Ipak, pet godina kasnije odlučila je vratiti se poduzetništvu i sama kročiti svoj put. Osnovala je producentsku tvrtku Shine Group te naredne godine stupila u brak s praunukom Sigmunda Freuda, Matthewa Freuda, s kojim je bila narednih 13 godina, do 2014.

U međuvremenu, 2011. godine, njen otac odlučio je da je vrijeme za njen povratak u News Corp. Znao je kako će želju provesti u djelo. Kao i uvijek, rješenje je bilo u - novcu. Njen Shine otkupio je za 663 milijuna dolara, zbog čega ga je dio dioničara optužio za nepotizam. Prodajom joj je pripalo sjedište uprave News Corpa, ali i 201 milijun dolara.

Dvoje djece iz braka s Wendi Deng

Svojih posljednjih dvoje djece, 23-godišnju Grace i 21-godišnju Chloe, Rupert je dobio u braku s 37 godina mlađom Wendi Deng, Kineskinjom koju je upoznao dok je radila kao izvršna direktorica na mreži u njegovom vlasništvu u Hong Kongu.

Rupert i Wendi vjenčali su se 1999. godine na njegovoj jahti, samo nekoliko tjedana nakon što je finaliziran razvod od Ane Murdoch Mann. Sinovi James i Lachlan navodno su pokušali odgovoriti oca od tog vjenčanja, ali je brak potrajao čak 14 godina. Presudile su mu navodno glasine o Wendinoj vezi s bivšim britanskim premijerom Tonyjem Blairom.

Nakon razvoda Ruperta i Wendi, Wall Street Journal je pisao o upozorenju američkih kontraobavještajaca Jaredu Kushneru da bi Deng mogla iskoristiti prijateljstvo s njegovom suprugom Ivankom Trump za 'unapređivanje interesa kineske vlade'.

Elisabeth se 2017. udala za svog trećeg supruga, suvremenog umjetnika Keitha Tysona. Na ekstravagantnim svadbama poslužene su boce šampanjca koje su navodno koštale više od 1200 dolara.

Trenutno posjeduje uspješnu producentsku kuću 'Sister', koja s ponosom potpisuje jednu od najuspješnijih serija HBO-a 'Černobil'.

'Bezopasna' Prudence Murdoch MacLeod

Prudence je najstarije dijete Ruperta Murdocha. Rođena je u Adelaidu 1958. godine u prvom braku medijskog mogula, s Patricijom Booker, s kojom se vjenčao 1956. Brak je potrajao 10 godina, ali u njemu više nisu imali djece.

Odnos s pomajkom Ann nije bio bajan, kao ni njeno školovanje koje je započelo u londonskoj državnoj školi. S kvalitetnijim obrazovnim sustavom susrela se tek preseljenjem obitelji u New York, u kojem kao 15-godišnjakinja kreće u Dalton School na Manhattanu. Jedna je od rijetkih učenika Daltona koja nije nastavila obrazovanje na fakultetu.

Danas 66-godišnja Prudence uglavnom se klonila bitke za nasljedstvo iako su i ona i suprug Alasdair Macleod povezani s Murdochovim poslovima.

Imaju troje djece, koja su mu najstarija unučad, što ih pak strateški pozicionira u medijskoj dinastiji. U profiliranju Rupertovih nasljednika Vanity Fair je 2008. nazvao Prudence 'djetetom s kojim je Murdochu najugodnije ili barem djetetom kojega se najmanje boji'.

Što nas čeka u epskoj borbi za nasljedstvo News Corpa?

I dok se nje možda uistinu najmanje boji, Rupert zasigurno osjeća dobru dozu straha spram mogućnosti da jednog dana, taman i posthumno, njegovo medijsko carstvo izgubi utjecaj koji je desetljećima gradio.

Upravo zato od države Nevade traži da poništi raniju odluku od nasljedstvu. Zahtjeva da se potvrdi nova odluka na kojoj je u 48 stranici pojašnjeno zašto je postavljanje Lachlana na čelo kompanije s pravom posljednje riječi potez koji se čini s 'dobrom namjerom i u svrhu zaštite nasljedstva'.

Suđenje na kojem će se odlučivati o tome je li ovaj odluka uistinu donesena u dobroj namjeri, a samim time i je li provediva, započet će u rujnu. S obzirom na to da je ulog budućnost politički najutjecajnijeg medija, jasno je da je pred nama jednog od najdramatičnijih suđenja u modernoj povijesti.

Stoga ne čudi što su obje strane izabrale i najmoćnije odvjetnike. Interese Ruperta i Lachlana Murdocha zastupat će Adam Streisand, koji je ranije bio uključen u sporove oko imovine Michaela Jacksona i Britney Spears. Suprotstavit će mu se Gary A. Bronestein, suvoditelj parničnog postupka u prestižnoj tvrtki Cravath, Swaine & Moore.

Project Harmony ispao je debakl

Pravna bitka protiv vlastite djece posljednje je što je Murdoch želio u svojoj poodmakloj dobi. Kako bi to spriječio, svojedobno je osnovao Project Harmony, zamišljen kao upravljačko tijelo News Corpa u kojem bi sjedilo njegovo četvero djece. Ali da harmonija ipak nije opcija postalo je jasno kada je njegove konzervativne stavove bilo spremno provoditi tek jedno od njegove djece.

Ponadao se kako bi barem od starijih kćeri u Londonu mogao dobiti podršku za ovaj potez, no izvori tvrde da su Prudence i Elisabeth bile zgrožene, a potonja mu je odgovorila - nizom psovki.

Nekoliko dana kasnije, 6. prosinca, predstavnici gospodina Murdocha pokrenuli su prijedlog za uvođenje promjena brzinski sazvanom posebnom sastanku zaklade u Renu. Predstavnici troje braće i sestara tražili su odgodu sastanka i blokiranje predložene promjene, ali to im nije uspjelo.

  • +6
Rupert Murdoch - vjenčanje Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Očekivano, iznevjereni Prudence, James i Elisabeth otuđili su se od oca te nitko od njih nije prisustvovao njegovu vjenčanju s Elenom Žukovom u Kaliforniji. Naravno, Lachlan vjenčanje nije propustio.

Nasljedstvo je trebalo biti riješeno, ali...

Kako bi se poštedio upravo ovakve situacije u smiraju života, Murdoch je odluku o prepuštanju upravlja kompanijom predao trustu svoje djece, s namjerom da je to konačno i neopozivo. Upravo zato, sada mora na sudu dokazivati da postoje okolnosti koje bi promijenile upravljačku strukturu.

New York Times prenosi kako je u zahtjevu navedeno da je Murdoch bio zabrinut da će 'nedostatak konsenzusa' među njegovom djecom 'utjecati na strateški smjer u obje tvrtke, uključujući potencijalnu preorijentaciju uređivačke politike i sadržaja.' Navodi se da je njegova namjera bila 'konsolidirati moć donošenja odluka u Lachlanovim rukama i dati mu stalnu, isključivu kontrolu' nad tvrtkom.

Dokument jasno pokazuje da su Murdochovi postupci ujedinili Elisabeth, Prudence i Jamesa protiv njega. Trojac dijeli pravne savjetnike i bore se da zadrže svoj glas u budućnosti tvrtke, tvrdeći da ih njihov otac pokušava lišiti prava glasa. Kažu da njegov potez krši duh početnog povjerenja, sadržanog u 'odredbi o jednakom upravljanju', te da nije učinjen u dobroj vjeri, a samim time nije ni provediv. Upravo o tome odlučit će sud.