psk_2

SJAJNI VATRENI

Ako će ovako igrati na Euru, Hrvatska će u Njemačkoj napraviti velike stvari

  • Luka Kostić
  • Zadnja izmjena 12.06.2024 18:18
  • Objavljeno 08.06.2024 u 20:43
Bionic
Reading

Hrvatska je u Lisabonu pobijedila Portugal (2:1) u svom posljednjem testu uoči odlaska na Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Vatreni su izgledali sjajno na terenu i najavili velike stvari na europskoj smotri

Hrvatska nije među favoritima za osvajanje Eura, ali sasvim objektivno možemo reći da bi tamo trebala biti ako je današnja utakmica protiv Portugala pokazatelj onoga što dolazi. To je veliko ako, naravno, ali Zlatko Dalić mora biti zadovoljan s onime što su njegovi igrači pokazali protiv jedne od najjačih europskih reprezentacija.

Posebno impresivno bilo je prvo poluvrijeme; Vatreni su preživjeli mini-pritisak domaćina u prvih par minuta, a onda poveli iz dvojbenog jedanaesterca u osmoj minuti. Zabio ga je Luka Modrić, a to je, čini se, samo dalo vjetra u leđa njegovim suigračima. Bila je to ona Hrvatska kakvu smo gledali lani u Ligi nacija i preklani na Svjetskom prvenstvu; čak i bolja, budući da je u prvih 45 minuta stvorila tri ili četiri prilke za gol. O obrani ne treba trošiti riječi; Portugal nije u prvom dijelu napravio baš ništa.

*više statistika OVDJE

U nastavku je tempo ponešto pao, što činjenicom da je Portugal podigao razinu napadačke igre, što silnim zamjenama koje su, kao što je tradicionalno za prijateljske utakmice, poremetili momčadsku strukturu obje reprezentacije. Diogo Jota izjednačio je u 48., nakon što mu je Nelson Semedo servirao loptu na nebranjeni gol s lijevog boka. Portugal je tada definitivno bio bolji, ali čak i u tom periodu Hrvatska se nije raspala. Domaćin je pritisnuo, ulazio u posljednju trećinu s više igrača i stjerao Vatrene u svoj kazneni prostor. Ali nije zabio.

SVE MEĐUSOBNE UTAKMICE HRVATSKE I PORTUGALA

  • 9. lipnja 1996. HRVATSKA - Portugal 0-3 (EP - skupina) Luis Figo (3), Joao Pinto (30), Domingos (88)
  • 12. studenog 2005. Portugal - HRVATSKA 2-0 (prijateljska) Petit (32), Pedro Pauleta (65)
  • 10. lipnja 2013. Portugal - HRVATSKA 1-0 (prijateljska) Cristiano Ronaldo (36)
  • 25. lipnja 2016. HRVATSKA - Portugal 0-1 prod. (EP - osmina finala) Ricardo Quaresma (117)
  • 6. rujna 2018. Portugal - HRVATSKA 1-1 (prijateljska) Pepe 32 / Perišić 19)
  • 5. rujna 2020. Portugal - Hrvatska 4-1 (Liga nacija) Cancelo 41, Jota 58, Felix 70, Silva 90+4 / Petković 90+1)
  • 17. studenog 2020. Hrvatska - Portugal 2-3 (Liga nacija, Kovačić 29, 65 / Dias 52, 90, Felix 60)
  • 8. lipnja 2024. Portugal - Hrvatska 1-2 (Jota 48 / Modrić 8-11m, Budimir 56)

Upravo je to zapravo pokazatelj karaktera ove reprezentacije; malo koja momčad svijeta može preživjeti utakmicu s ovakvim suparnikom bez loše faze u igri; Hrvatska je svoju prebrodila. A onda, kazna. Ante Budimir pokazao je da je napadač profila kojeg Hrvatska nije imala od odlaska Marija Mandžukića. Bio je u pravo vrijeme na pravom mjestu i glavom pospremio loptu koja mu se odbila od prečke nakon udarca Marija Pašalića, koji je netom prije zamijenio Lovru Majera. Širina bi mogla biti ključna u Njemačkoj.

Međutim, nije bilo lako do kraja. Prijetio je Vitinha, Portugal je pritiskao, a u sudačkoj nadoknadi samo je Dominik Livakovič spasio Vatrene reakcijom nakon udarca Rubena Diasa. Ali, još jednom, Hrvatska je preživjela. Portugal nije Španjolska, ali Hrvatska s ovakvom igrom može dogurati jako daleko na europskoj smotri...

  • +22
Portugal - Hrvatska (8.6.2024.) Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal