OLIMPIJSKA POBJEDNICA

Barbara za sva vremena; Matić donijela Hrvatskoj prvo zlato u Parizu

  • Luka Kostić
  • Zadnja izmjena 31.07.2024 19:56
  • Objavljeno 31.07.2024 u 17:51
Bionic
Reading

Europska prvakinja pobijedila je Miriam Butkereit u finalu i osvojila ne samo svoju prvu nego prvu olimpijsku medalju za hrvatski judo

Barbara Matić osvojila je prvu hrvatsku medalju u judu okitivši se zlatom u Parizu. Matić je u finalu kategorije do 70 kg bila bolja od njemačke judašice Miriam Butkereit.

Prva medalja za hrvatski judo

Matić je sjajno ušla u meč protiv 30-godišnje Njemice i za manje od minute je povela wazarijem. Ostatak borbe je sigurno kontrolirala i zasluženo ostvarila pobjedu karijere.

Najveći je to uspjeh u karijeri 29-godišnje Splićanke, aktualne europske prvakinje i bivše dvostruke svjetske prvakinje (2021, 2022), te dvostruke juniorske svjetske prvakinje (2013, 2014), ali i prva medalja za hrvatski judo u povijesti olimpijskih igara.

Bile su to njezine treće olimpijske igre. U Rio de Janeiru 2016. je zaustavljena u prvom kolu, a u Tokiju 2021. je bila peta.

Prva nositeljica turnira

Sjajna Splićanka je na putu do odličja ostvarila četiri pobjede. Kao prva nositeljica bila je slobodna u prvom kolu.

U drugom kolu je odmjerila snage sa Nizozemkom Kim Polling, koja je tek otprije dva mjeseca dobila dopuštenje da nastupa za Italiju. Za Matić je 33-godišnja Polling do sada bila jedna od najnezgodnijih suparnica, ali je Barbara odradila borbu savršeno slavivši ipponom nakon samo minutu i pol borbe.

U četvrtfinalu se borila protiv Španjolke Ai Tsunoda Roustant koju je porazila 'zlatnim bodom'. Nakon što su prve četiri minute završile bez pobjednice borba je otišla u nastavak u kojem je Matić slavila kada je Španjolka dobila treću kaznu.

Četvrta velika medalja

U polufinalu je slijedila pobjeda protiv Nizozemke Sanne van Dijke. Barbara je slavila ipponom nakon dvije minute borbe. Prvo je srušila suparnicu na bok, zaradila wazari, a onda zahvatom od 10 sekundi zaradila i ippon.

Matić je ovo četvrta velika zlatna medalja; nakon dva svjetska naslova (2021., 2022.) i jednog europskog (2024. u Zagrebu), evo i jedine koja je nedostajaala. Matić je istovremeno postala i prva hrvatska judašica s olimpijskom medaljom. Što se tiče Pariza, ovo je druga hrvatska medalja i prvo zlato, nakon bronce Mirana Maričića.

  • +5
Barbara Matić Izvor: Profimedia / Autor: Peter Byrne / PA Images / Profimedia
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal