RASIZAM NA POLJUDU

Hajduk prijavljen zbog hukanja Carlosu

05.05.2009 u 10:04

Bionic
Reading

Nogometni klub Hajduk zbog ponašanja dijela svojih navijača opet će se naći pred Disciplinskom komisijom HNS-a. Splitski prvoligaš je prijavljen zbog hukanja igraču Varteksa Carlosu

Iako je službeni spiker pozvao gledatelje na sportsko navijanje, na Poljudu se u utakmici 29. kola između Hajduka i Varteksa u nekoliko navrata moglo čuti hukanje tamnoputom braniču Varaždinaca Carlosu. Delegatu Vladu Šoboti iz Zagreba to nije promaklo, to je zabilježio i cijeli slučaj naći će se na stolu Disciplinske komisije HNS-a.

Ovo nije prvi puta da je dio navijača 'bilih' hukao tamnoputim igračima. Tako je 'majmunske povike' s poljudskih tribina u 19. kolu morao trpjeti i veznjak Dinama Sammir.

Inače, u članku 89. Disciplinskog pravilnika Hrvatskog nogometnog saveza pod naslovom 'Rasizam i drugi oblici diskriminacije' stoji:

'Tko javno vrijeđa, omalovažava ili diskriminira drugog na rasnoj (uključujući i boju kože), nacionalnoj, regionalnoj, vjerskoj, jezičnoj ili svjetonazorskoj osnovi, kao i tko ističe simbole ili geste koji označavaju nesnošljivost, kaznit će se:

- igrač - novčanom kaznom u najmanjem iznosu od 10.000,00 kuna, zabranom igranja od tri do šest mjeseci i zabranom pristupa na stadion u vremenu u kojem mu je izrečena kazna zabrane igranja;

- nogometni djelatnik - novčanom kaznom u najmanjem iznosu od 15.000,00 kuna i zabranom obavljanja funkcija u nogometu od tri do šest mjeseci, a zabrana obvezno obuhvaća zabrana pristupa na stadion;

Klub čiji navijači usmeno, gestama ili pisanim transparentima vrijeđaju igrače, klub, nogometni savez, nogometne djelatnike ili gledatelje na osnovi iz stavka 1. ovog članka ili ističu simbole iz stavka 1. ovog članka kaznit će se:

- novčanom kaznom od najmanje 25.000,00 kuna i igranjem jedne utakmice na svom igralištu bez prisutnosti gledatelja.

Ako se ne može utvrditi koji klub podržavaju gledatelji iz stavka 2. ovog članka, kaznit će se klub domaćin.

Svakom gledatelju koji počini bilo koji od prekršaja utvrđenih stavkom 1. ili 2. ovog članka zabranit će se prisustvovanje nogometnim utakmicama u razdoblju od najmanje dvije godine, a sukladno odredbama Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima.

Klub čiji igrač ili nogometni djelatnik počine prekršaj iz stavka 1. ili 2 ovog članka kaznit će se:

- kod počinjenog prvog prekršaja oduzimanjem tri boda ili s tri negativna boda,

- kod počinjenog sljedećeg prekršaja oduzimanjem šest bodova ili sa šest negativnih bodova,

- kod počinjenog trećeg i svakog sljedećeg prekršaja vraćanjem u niži stupanj natjecanja.

U slučaju da se prekršaji iz stavka 1. ili 2. ovog članka počine na utakmici kup natjecanja, klub čiji su igrač ili nogometni djelatnik počinili taj prekršaj bit će diskvalificiran iz daljnjeg natjecanja.

Sankcije predviđene ovim činom mogu se ublažiti ili se uopće ne izreći, ako su klub, igrač ili nogometni djelatnik dokazali da nisu odgovorni ili da su odgovorni samo u manjoj mjeri za prekršaje iz ovog članka ili ako postoje neke druge olakotne okolnosti, osobito ako su prekršaji počinjeni s namjerom da bi se igrač ili klub sankcionirali sukladno ovom članku. Postojanje olakotnih okolnosti utvrđuje se na temelju odredbi ovog Pravilnika.

Inače, Splićane je teško pogodio poraz od Varteksa, pa je tako Drago Gabrić nakon utakmice fizički napao igrača Varaždinaca Josipa Brezoveca, a član stručnog stožera 'bilih' Zlatko Vujović se verbalno sukobio s klupom gostiju, kao i s kapetanom 'krojača' Miljenkom Mumlekom. No to nije bilo sve, skupina navijača Hajduka napala je White Stonese, navijače Varteksa, na benzinskoj pumpi kod Zadra razbila im automobil, ukrala novčanike, torbe, ali i dresove koje su im bacili igrači Varteksa nakon pobjede.