Cvjetićanin za tportal

Igrao je protiv Dream Teama 1992. i zna sve o NBA-u; evo kako vidi sudar Srbije i SAD-a

Bionic
Reading

Olimpijski košarkaški turnir stigao je do polufinala, a po prvi puta nakon 1992. među četiri reprezentacije našle su se tri europske selekcije. Za tportal je polufinalne utakmice najavio bivši hrvatski olimpijac Danko Cvjetićanin

Na Olimpijskim igrama u Barceloni Danko Cvjetićanin u dva navrata imao je priliku, u dresu Hrvatske koju je predvodio Dražen Petrović, igrati protiv originalnog Dream Teama za koji su od NBA zvijezda igrali Michael Jordan i Scottie Pippen (Chicago Bulls), John Stockton i Karl Malone (Utah Jazz), Larry Bird (Boston Celtics), Magic Johnson (Los Angeles Lakers), Patrick Ewing (New York Knicks), Chris Mullin (Golden State Warriors), David Robinson (San Antonio Spurs) i Charles Barkley (Philadelphia 76ers). Tada su Jordan i društvo lakoćom osvojili zlato...

Mnogi će reći da je to još uvijek najjača momčad svih vremena, a po mišljenju nekih stručnjaka ovogodišnja momčad koju predvode LeBron James, Kevin Duarnt, Steph Curry, Anthony Davis i drugi možda je po iskustvu i snazi čak i jača.

Kako god se okrene nakon sjajnih i neizvjesnih utakmice u četvrtfinalu dobili smo i četiri najbolje momčadi na olimpijkom košarkaškom turniru u Parizu.

Prvo će od 17.30 sati borbu za plasman u finale voditi domaćin Francuska i aktualni svjetski prvak Njemačka.

A nakon njih čeka nas u 21.00 sat pravi spektakl u kojem Srbija – koju predvodi aktualni MVP (najkorisniji igrač) NBA lige Nikola Jokić - igra protiv prvog favorita Sjedinjenih Američkih Država.

'Srbija je uvijek reprezentacija od koje možeš očekivati iznenađenje, što je uostalom pokazala četvrtfinalna utakmica protiv Australije u kojoj su gubili više od 20 razlike. No, svima je jasno da će im jako teško protiv Amerikanaca. Kao prvo, razlika u kvaliteti je prevelika iako bi mi svo željeli da neka europska selekcija nadigra Amerikance. No, po ovome što smo vidjeli Amerikanci kad igraju ozbiljno ne pokazuju nikakve slabosti. Barem ja kod njih nisam vidio neku slabost jer imaju dugu klupu i uz to svi su igrači silno motivirani da osvoje zlato', kazao je za tportal 61-godišnji Danko Cvjetićanin koji je nakon uspješne igrače karijere godinama radio kao skaut za NBA momčadi Philadelphia 76ers i Brooklyn Nets. Ukratko, godinama prati NBA košarku i nije mu promakao niti jedan nadareni igrač iz ostatka svijeta.

'Posebna priča kod Amerikanaca su LeBron James, koji je okupio ovu momčad, te naravno Kevin Durant koji želi postati prvi košarkaš u povijesti Olimpijskih igara s četiri zlatne medalje. Izbornik Steve Kerr odredio mu je u momčadi ulogu koja mu odgovara i koja ga toliko ne troši.'

Nekoliko riječi Cvjetićanin nam je rekao i o reprezentaciji Srbije koju predvodi trostruki MVP Nikola Jokić, a izbornik je iskusni Svetislav Pešić.

'Srbi mogu igrati pametnu košarku, tzv. košarku šaha, a po mom mišljenju su taktički jači od Amerikanaca. Ta taktika čitanja igre Srbije u odnosu na snagu u brzinu Amerikanaca su ključni u ovoj utakmici. No, ako se Amerikancima dogodi slab dana, ako ih neće ići šut te ako Nikola Jokić bude briljirao, kap što je odveo Denver do NBA titule, sve je moguće. Možda se dogodi i čudo! Dakle, ispada kako sve ovisio o Jokiću što se vidjelo i u dosadašnje dvije utakmice protiv Amerikanaca. Neću reći ništa novo ako kažem da Jokić ima višestruku ulogu u momčadi; on im je playmaker, centar koji dominira u reketu, glavni šuter ili skraćeno pravi lider! Jokić ima neobjašnjivo unikatan stil koji je efikasan na svim nivoima. No, po FIBA pravilima ipak europski igrači ne dominiraju kao što je to slučaj u NBA ligi jer se ipak razlikuju neka pravila.

koji je bolji?

Cvjetićanin o Dream Teamovima 1992. i 2024.

Često se postavlja pitanje koji američki Dream Team je bolji, onaj iz 1992., ili ovaj iz 2024?

'Meni je draže reći da je jači onaj protiv kojeg sam igrao. Realno, Michael Jordan je ipak ikona i legenda koja ne blijedi ni danas. No, stigla su neka nova vremena, nove generacije i nakon lošeg nastupa na Svejtskom prvenstvu Amerikanci su okupili najbolje što imaju. I moram reći da su LeBron, Durant, Curry i ostali apsolutno na tom nivou na kojem je bio i Dream Team iz 1992.

Za kraj je nam je Cvjetićanin rekao i nekoliko riječi o prvoj polufinalnoj utakmici u kojoj se od 17.30 sati sastaju domaćin Francuska i aktualni svjetski prvak Njemačka.

'Njemačka igra stabilno i vrlo disciplinirano. Postavili su jako dobro igru u kojoj svaki igrač ima svoju ulogu i baš svatko zna što treba raditi. Imaju NBA klase u braći Wagner i Schroderu, imaju Theisa pod košem koji je važniji u Europi nego u NBA-u. Ukratko, Njemačka igra s puno samopouzdanja jer oni su opak prvaci svijeta. S druge strane Francuzi imaju pritisak domaćeg terena i silno žele ući u finale. Imaju novu mladu zvijezdu, a to je 224 cm visoki Victor Wembanyama koji ima nevjerojatne fizičke sposobnosti i može igrati na svih pet pozicija. A pokazuje i zrelost te kad ga ne ide šut itekako pomaže u ostalim segmentima, pogotovo u obrani. On i Rudy Gobert, koji je godinama u vrhu najboljih obrambenih igrača u NBA-u, mogli bi biti prevaga. Obojica drže reket, imaju puno blokada i upravo to što Francuzi imaju prednost pod košem - bi moglo presuditi. Ali stara izreka kaže 'nikad ne podcjenjuj srce šampiona!'.

  • +17
Brazil - SAD, košarka, Olimpijske igre, 6.8.2024. Izvor: EPA / Autor: CAROLINE BREHMAN
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal