studio hnl

Jeličić bez zadrške o debaklu u kvalifikacijama: Definitivno gubimo korak...

19.08.2024 u 18:49

Bionic
Reading

Danas u 18 sati na rasporedu je 'Studio HNL', a odmah nakon toga slijedi 'tportal sudačka analiza'. Obje emisije možete pratiti na MAXSport 1 (MAXtv).

Popularna nogometna emisija Studio HNL donosi najnovije vijesti, analize i komentare o događanjima u domaćoj nogometnoj ligi. Prošli tjedan je hrvatski nogomet jako podbacio sa svojim nastupima u Europi, te su jedini 'u igri' ostali Dinamo i Rijeka.

Prva utakmica između Osijeka i Zire završila je neriješeno, 1:1. U uzvratnoj utakmici, rezultat je bio 2:2, nakon čega su uslijedili penali. Osijek je bio neprecizan u izvođenju jedanaesteraca, promašivši 4 od 5 penala, što je rezultiralo njihovim ispadanjem iz kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

  • +14
Hajduk - Ružomberok, igrači Hajduka nakon poraza, 15.8.2024. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Hajduk Split je ispao iz Konferencijske lige nakon poraza od Ružomberoka ukupnim rezultatom 0:1, s ključnim autogolom Zvonimira Šarlije u uzvratnoj utakmici.

Rijeka je prošla kroz teško iskušenje protiv Elfsborga. Nakon remija 1:1 u prvoj utakmici, Rijeka je izgubila 2:0 u uzvratu u Švedskoj, što je rezultiralo kraju nadanja za europsko natjecanje.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Osijek je, s druge strane, imao dramatičan ishod protiv Zire. Nakon remija 1:1 u prvoj utakmici i 2:2 u uzvratu, susret je otišao u penale, gdje je Osijek nesretno promašio 4 od 5 penala, čime je također ispao iz kvalifikacija.

Nogometni stručnjak, Joško Jeličić, otvorio je emisiju odgovarajući na najbitnije pitanje vezano za hrvatski nogomet, a to je što i kako dalje?

  • +30
Elfsborg - Rijeka, Europska liga, 3. pretkolo, 15.8.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Jorgen Jarnberger/Bildbyran/PIXS

'S obzirom na moju ljubav prema hrvatskom nogometu, našim klubovima, ligi, a posebno reprezentaciji, osjećam određenu zabrinutost zbog onoga što nas čeka. Ovo nije izolirani slučaj. U nogometu često rezultat ne odražava stvarno stanje na terenu. Međutim, ovo je već godinama pokazatelj da HNL i hrvatski klubovi polako gube na kvaliteti. Priče o podizanju kvalitete su, nažalost, često samo prazne riječi.'

'Definitivno gubimo korak s ozbiljnim nogometom, čak i s nekim zemljama koje smo imali priliku vidjeti u četvrtak, a koje već godinama imaju veći broj ekipa u skupinama ili u play-offu europskih natjecanja. Da nije Dinama, naš koeficijent bio bi znatno lošiji.'

  • +16
3. pretkolo Konferencijske lige, Osijek - Zira (8.8.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Marin Franov

'Možda će Dinamo uspjeti izboriti Ligu prvaka, a Rijeka Konferencijsku ligu, što bi donekle zamaskiralo stvarnu situaciju. No, iskreno, bojim se za budućnost hrvatskog nogometa, pa čak i reprezentacije. Iako su neki klubovi privatni, znam da njihovi vlasnici uglavnom gledaju financijske aspekte, ali mislim da je u interesu hrvatskog nogometa da se sjedne i pokuša pronaći rješenja.'

Ponudio je i potencijalno riješenje.

'Možda bi trebalo razmotriti smanjenje broja stranaca, uz dužno poštovanje prema njima, jer naši klubovi su često vrhunac njihove karijere ili im nude najbolje ugovore. Možda bi trebalo razmisliti o povratku B momčadi kako bi mladi igrači, koji su u osjetljivoj fazi razvoja, imali priliku lakše ući u seniorski nogomet kroz takve utakmice. Također, trebali bismo imati više strpljenja s trenerima, jer mladi igrači trebaju proces u kojem će, uz podršku trenera i unatoč povremenim lošim rezultatima, prevladati svoje početne greške i boljke.'

Joško Jeličić Izvor: tportal.hr / Autor: MAXSport