ŽESTOKA KAZNA

Mario Vušković izbačen iz nogometa na četiri godine zbog dopinga

27.08.2024 u 15:57

Bionic
Reading

Mario Vušković (22) kažnjen je četverogodišnjom suspenzijom zbog dopinga. Na travnjak će se moći vratiti na jesen 2026. godine budući da je suspendiran od studenog 2022. godine.

Vušković je stigao iz Hajduka u HSV 2021. godine za oko četiri milijuna eura. Za njemački klub je odigrao 47 utakmica i zabio tri gola uz dvije asistencije.

Vušković je pao na doping testu u rujnu 2022. godine, a godinu kasnije Njemački nogometni savez ga je kaznio dvogodišnjom suspenzijom. Nudili su mu i nagodbu da dobije samo godinu suspenzije ako prizna krivnju. Vušković je odbio i žalio se Sportskom arbitražnom sudu, a tamo je danas doživio šok.

Bivši mladi hrvatski reprezentativac ugovor s HSV-om ima još godinu dana, a u proteklom periodu dobivao je veliku podršku kluba, suigrača i navijača u ovoj borbi.

'Došao sam u zgradu HSV-a sa svojim savjetnicima. Mislim da sam dobro igrao i htjeli smo razgovarati o novom ugovoru. Kasnije sam se spremio za trening, a potom me za pet minuta nazvao sportski direktor Jonas Boldt i rekao mi da odmah dođem k njemu. Mislio sam da su dogovorili nešto dobro. Potom mi je moj savjetnik rekao da sam pozitivan. Šalio sam se, rekao sam kako se nadam da nije opet korona jer sam je već imao. No, rekao mi je: ‘Pozitivan si na doping.’ Odgovorio sam: ‘To ne može biti točno. Nikada u životu ništa nisam uzeo ni ništa slično napravio.’ Rekao je: ‘Pozitivan si na EPO.’ Nisam znao ni što je EPO, tada sam to prvi put čuo', prisjetio se na suđenju Vušković 11. studenog, dana kad je saznao za pad na doping testu.

Bild opisuje kako je Vušković u tom trenutku ponovno sjeo i plakao, a potom je nastavio: 'Nitko u prostoriji nije znao što je EPO. Zvali smo doktora, koji nam je sve potvrdio. Sišao sam i odradio trening, ali u glavi sam bio negdje sasvim drugdje. Kada smo se vratili, u svlačionici me čekala policija. Rekli su: ‘Moraš doći sam, ostali neka čekaju vani.’ Bila je to apsolutna noćna mora. Kao što sam rekao na prvom stupnju, ni najgorem neprijatelju ne bih poželio da proživi ono što moja obitelj i ja prolazimo godinu i pol. Znam igrati nogomet, a sada su mi to oduzeli.'

Njegov mlađi brat Luka je također igrao u Hajduku te je transferom u Tottenham postao najskuplji igrač u povijesti splitskog kluba.