psk_2

OSVRT GORANA VLAOVIĆA

'Pitam se, ako nije bilo pogrešnih odluka, čemu priznavanje krivice'

  • Goran Vlaović
  • Zadnja izmjena 29.06.2024 13:40
  • Objavljeno 29.06.2024 u 13:39
Bionic
Reading

Goran Vlaović, napadač legendarne hrvatske reprezentacije iz devedesetih, koju je vodio Ćiro Blažević, tijekom Europskog prvenstva za tportal komentira viđeno od Vatrenih te događaje u i oko reprezentacije. Nažalost, reprezentacija se već oprostila od Eura, pa se ovog puta bivši proslavljeni reprezentativac osvrnuo na istup izbornika Zlatka Dalića

Preuzimam odgovornost za neuspjeh Hrvatske na ovom Euru.

Riječi su to izbornika Dalića, kojima je okarakterizirao nastup na Euru kao neuspjeh i sam se posuo pepelom. Ja bih rekao; uobičajene ali vrlo pomno smišljene riječi svakog uspješnog trenera ili izbornika, nakon neočekivanog neuspjeha. Zlatko Dalić svakako spada u tu grupu uspješnih izbornika, a za hrvatski nogomet vjerojatno će ostati još dugo najuspješniji i vrlo dobro zna kako ima snažnu 'artiljeriju' za verbalnu tj. medijsku obranu ovog neuspjeha.

Pravo pitanje je za što to točno Dalić preuzima odgovornost?

Na medijska pitanja poput što bi danas mijenjao da može, vezano za popis igrača, pripremne utakmice, taktiku za prvu utakmicu, izbor igrača u početne postave i izmjene u druge dvije utakmice, odgovor je praktički uvijek bio, ne bih mijenjao ništa.

>> Sve kolumne Gorana Vlaovića pročitajte OVDJE

Ako nije bilo pogrešnih odluka, čemu priznavanje krivice, osim možda u činjenici kako izbornik Dalić zapravo jedini ima mogućnost odlučivanja vezanih za ove stvari koje muče hrvatsku javnost, pa samim tim može i mora snositi odgovornost.

Kao iskusni lisac Dalić je shvatio dvosmislenost novinarskih pitanja i da su postavljena samo na drugi način kako bi priznao greške. Nije upao u tu zamku, priznavanja pojedinačnih grešaka, nego je lakonski preuzeo odgovornost za konačni neuspjeh, uz naravno obrazloženje svojih odluka, te tako skinuo pritisak s igrača, oslobodio ih nelagodne medijske tirade koja bi mogla iznjedriti neke nove potencijalne probleme i nezadovoljstva kojih uvijek ima, tom frazom smirio je javnost a usput još više osigurao naklonost svojih igrača.

'Svi vuci siti a sve ovce na broju'

Opet, obrazloženja koja nam je ponudio izbornik imaju svoju logiku i uporište u kriterijima, od kojih su neki postavljeni još davno prije Dalića. Pa nam se tako sve čini dosta jasno i prihvatljivo, osim konačnog rezultata.

Istina je, nije se previše sporilo oko popisa igrača, treći golman kao najmanje bitno pitanje, rijetko se naime događa da on uopće zaigra i minutu. Ali ispostavilo se i kako nema zamjene za poziciju zadnjeg veznog tj. Brozovića. Rješenje koje je smislio izbornik i stručni stožer, pokrivanje Modrićem i Kovačićem, moglo je biti vatrogasno ali ne i klasično za ovakvo natjecanje. Mislim da je bilo izbora, ako nisu prošli postavljene kriterije zbog nedovoljne minutaže Moro i Jakić, bili su tu Mišić ili mlađa opcija polivalentni Sigur, za kojeg vjeruju mnogi, pa i ja, kako je budućnost hrvatske reprezentacije.

Potpuno se slažem s Izbornikom kad kaže kako nakon Portugala nije bilo logike ni motiva bilo što mijenjati, ali nakon 10-ak minuta utakmice protiv Španjolske bilo je jasno da nemamo odgovora na njihovu igru i kako neće dobro završiti za nas.

Reakcije nije bilo ili je došla prekasno pa se činilo kako smo utakmicu pustili niz vodu a utjehu našli u većem posjedu, od inače nogometnog veleposjednika Španjolske.

Kratka biografija Gorana Vlaovića

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac rođen je 7. kolovoza 1972. godine u Novoj Gradišci. Profesionalnu karijeru započeo je u Osijeku, odakle prelazi u tadašnju zagrebačku Croatiju, gdje je dvije sezone bio najbolji strijelac HNL-a, 1994. odlazi u Padovu, a u proljeće 1996., nakon teške operacije, vraća se u formu te je dobio poziv Ćire Blaževića za Euro u Engleskoj. U prvoj utakmici Hrvatske na velikim natjecanjima, one protiv Turske, zabio je prvi, povijesni i pobjednički gol za Vatrene. Za Hrvatsku je nastupio i na SP-u 1998. godine u Francuskoj te se okitio svjetskom broncom. Od 2000. do 2004. nosio je dres Panathinaikosa, u kojem se i umirovio. Za Hrvatsku je odigrao 52 utakmice i zabio 16 golova.

Mogla bi se možda pronaći još pokoja odluka za koju Dalić može preuzeti odgovornost u za nas šokantnim utakmicama protiv Albanije i Italije.

Poput ni minute igre za Pjacu ili protiv Italije posljednjih 15-ak min pokušati zabetonirati obranu ulaskom još jednog stopera ili ubacivanje Olića u teren prije posljednje talijanske akcije pa dok se sve raščisti, odosmo mi s tri boda.

Da li bi nam nešto od ovoga pomoglo možemo samo zamišljati. Izbornik je u konačnici svakako napravio razumljiv i pametan potez prema svojim igračima, jer imaju oni itekako svog obola u ovom neuspjehu. Pa će tako od ovih 26 igrača prisutnih na Euru, bez obzira hoće li se poneki senator oprostiti, ipak ostati ih sasvim dovoljno kojima je izbornik dao malo mira za odlazak na, svima preuranjeni odmor. Naravno, ne smije se Dalić zavaravati kako je stručna i nestručna javnost u potpunosti zadovoljena s 'preuzimanjem odgovornosti', možda samo primirena 'artiljerijom' s početka teksta, kredit je to kojeg je izbornik Dalić debelo zaslužio, ali već za dva mjeseca u prvim nastupima reprezentacije tražit će ta javnost puno više od 'preuzimanja odgovornosti', ukoliko reprezentacija ne bude na nivou na kojeg ju je, da svi skupa ne zaboravimo, doveo upravo izbornik Dalić.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal