SAMO ZA TPORTAL

Veselin Vujović izravan kada su u pitanju Islanđanin Sigurdsson i Domagoj Duvnjak

Bionic
Reading

Dvostruki olimpijski pobjednici, iz Atlante i Atene, hrvatski rukometaši, po prvi su put s Olimpijskih igara kući krenuli već nakon razigravanja u skupini. Upisali su dvije pobjede i tri poraza, te kao petoplasirani ostali bez četvrtfinala. Razočarenje je to za sve, pa i legendarnog Veselina Vujovića, Crnogorca koji je obilježio rukomet na Balkanu. Pa i šire

Porazom 31:32 od Španjolske, hrvatski su rukometaši pod 'ravnanjem' Dagura Sigurdssona, ostali bez plasmana u četvrtfinale. Prvi je to put otkako Hrvatska sudjeluje na Olimpijskim igrama, da naši rukometaši nisu prošli skupinu. I zato je razočarenje još i veće.

Slaže se s time i legendarni 63-godišnjak Veselin Vujović, rukometna ikona, koji se proslavio i u igračkim, ali i trenerskim danima.

'Gledao sam sve utakmice, ne samo Hrvatske, već i Slovenije. I što se tiče vaše reprezentacije, moram priznati da sam baš razočaran', iskreno je priznao Vujović, te nastavio.

Mislim da je Sigurdsson pogriješio s izborom igrača, odnosno da je u svojoj momčadi morao imati i Jelenića, Karačića i Šušnju, koji ima sjajne brojke u poljskom Plocku, a koji je itekako dobar obrambeni igrač, što smo vidjeli, da Hrvatskoj nedostaje. Jer Hrvatska je, nakon Argentine i Japana, reprezentacija s najviše primljenih golova'.

Iako smo mislili da će Vujović sugerirati ljudima u HRS-u smjenu Sigurdssona, dočekali smo ovaj odgovor.

'Protiv Njemačke i Španjolske vidjeli su se pomaci u igri, približavanje modernom rukometu. I zato predlažem ljudima iz Saveza da podrže Sigurdssona, bez obzira na ovaj razočaravajući rezultat. Iskreno, vidim da ova reprezentacija ima potencijal te da u budućnosti može samo rasti'.

Štima, ali Hrvoje Horvat i Goran Perkovac nikad nisu imali ovako duge pripreme, a rezultat se tražio?

'Da, u pravu ste. Jer uoči Eura ili SP-a izbornici možda imaju momčad na okupu tek sedam dana. Ovog puta Sigurdsson ih je imao skoro cijelo ljeto, igrači su se uspjeli odmoriti od sezone. Međutim, ponavljam, Sigurdsson je novi na klupi, došao je očito nedovoljno upoznat sa svime. Znamo da je on najplaćeniji izbornik u povijesti Hrvatske, koji je s Njemačkom imao sjajne rezultate, dok se s Japanom i nije nešto proslavio, ali zaslužuje podršku. Iako su je zaslužili prije njega i Horvat i Perkovac, a posebice Babić, kojeg svi zanemarujete', bio je direktan Vujović, pa nastavio.

'Ne znam koliko Hrvatska točno ima stanovnika, ali znam da je barem njih 80 posto izbornika. I svi znaju bolje posao od onih koji su izabrani. Međutim, moramo biti svjesni svi, rukomet više nije samo naš, na Balkanu, već su primat preuzeli Skandinavci. Također, više niti protiv Katara, Južne Koreje, Argentine i Brazila niste sigurni. Odlično se igra i u Italiji, Nizozemskoj, Portugalu... Rukomet se strašno proširio. Istina, možda nije više onako kvalitetan, jer se igra brzo, uz puno tehničkih grešaka, a bez previše taktičkih detalja. I onaj tko smanji te greške, u budućnosti bi mogao dominirati'.

Zato bi nam izuzetno mogao nedostajati Domagoj Duvnjak, jedan od posljednjih u reprezentaciji koji je igrao rukomet iz tih starih vremena?

'Njemu je vrijeme da ode. Obožavam ga, ali ja sam iz reprezentacije otišao u 34. godini, kada sam bio na vrhuncu, jer htio sam da me pamte kao odličnog. Žao mi je što i Nikola Karabatić napušta reprezentaciju, ali to je realnost. On je nekad bio prvi, a danas je tek 14. ili 16. igrač, odnosno postao je tek jedan od igrača u momčadi. Dule (op.a Duvnjak), može još dati u klupskom rukometu, ali u reprezentaciji mora prepustiti mjesto mlađima. Vidjelo se i protiv Španjolske u nekim trenucima da je nervozan, da reagira kako nekad prije nije reagirao, I zato mislim da je bolje da ode, jer ljudi ga pamte kao najboljeg igrača, pa neka im takav i ostane u sjećanju', završio je Vujović.

  • +20
Hrvatska - Španjolska (5. kola A skupine na Igrama u Parizu) Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal