DODATNIH DESET MILIJARDI

Amazon ulaže u usluge u oblaku u Njemačkoj

20.06.2024 u 15:10

Bionic
Reading

Američki tehnološki div Amazon objavio je da planira uložiti dodatnih deset milijardi eura u Njemačku, istaknuvši širenje usluga u oblaku, povrh planova u Italiji i Španjolskoj

Amazon će uložiti 8,8 milijardi eura u širenje podružnice za računalstvo u oblaku Amazon Web Services (AWS) u regiji oko Frankfurta do 2026., objavili su. Novac će biti usmjeren u financiranje građevinskih radova, poslovanje podatkovnog centra i u opremu i softver.

Manji iznos bit će rezerviran za proširenje Amazonovog logističkog poslovanja, robotiku i za dvije nove velike poslovne zgrade. Amazon već gradi poslovnu zgradu u Berlinu, a u srijedu je najavio i veliki uredski kompleks u Munchenu.

Broj stalno zaposlenih u njemačkoj podružnici trebao bi do kraja godine narasti na 40 tisuća, s nekih 36 tisuća u 2023. Amazon trenutno zapošljava više od 1,5 milijun ljudi, većinom u SAD-u.

U svibnju najavili su uspostavu novog 'oblaka' za Europu, 'AWS European Sovereign Cloud', i ulaganje od 7,8 milijardi eura. Ukupni iznos planiranih ulaganja u Njemačkoj procijenili su tada na 17,8 milijardi eura.

U međuvremenu pripremaju i milijarde eura za proširenje poslovanja s podatkovnim centrima u Italiji, prema navodima izvora, a najavili su i 15,7 milijardi eura za gradnju podatkovnih centara u Španjolskoj. AWS-ovo ulaganje u Italiju brojalo bi se u milijardama eura, no možda neće dosegnuti španjolske razmjere, rekao je jedan od izvora krajem svibnja.