pOGOTOVO NA KONCERTIMA

Apple ima potencijalno sjajno rješenje za zaštitu (sluha) od buke

22.10.2024 u 21:45

Bionic
Reading

Ako uskoro idete na koncert neke velike zvijezde, možda ćete primijetiti da ljudi zamjenjuju čepiće za uši s AirPodsima

Apple je najavio nove značajke zaštite sluha za AirPods Pro 2 koje stižu uz lansiranje iOS-a 18.1 sljedeći tjedan, zajedno s prvim značajkama umjetne inteligencije pod nazivom Apple Intelligence. Korištenjem strojnog učenja na H2 čipu, Apple tvrdi da će nova značajka zaštite sluha pomoći u sprječavanju pretjeranog izlaganja buci, primjerice glasnoj glazbi u restoranima, lokalima ili na koncertima.

Čepići za uši često se preporučuju na glasnim događanjima kako bi se spriječilo oštećenje sluha, a sada bi AirPods mogao obavljati tu funkciju. Zahvaljujući 'poboljšanom kompresoru s visokim dinamičkim rasponom', ove slušalice mogu štititi sluh u okruženjima bučnima i do 110 decibela, što uključuje razinu buke na koncertima uživo, iako neka mjesta i nastupi mogu premašiti tu granicu.

Ova nadogradnja dio je niza novih značajki zaštite sluha za AirPods Pro 2 koje stižu s iOS-om 18.1. Uz zaštitu sluha, tu su i test sluha te funkcija slušnog pomagala, koja je odobrena od strane američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) u rujnu. Funkcija slušnog pomagala namijenjena je osobama s blagim do umjerenim oštećenjem sluha, a Apple će je prilagoditi korisnicima putem testa sluha koji obavljaju u tihom prostoru s AirPods slušalicama. Ova značajka omogućuje pojačavanje glasova, telefonskih poziva i zvukova medija, kao i povećanje frekvencija kako bi zvukovi bili jasniji.

S obzirom na to da slušna pomagala bez recepta mogu koštati i do nekoliko tisuća dolara, Apple planira pozicionirati AirPods Pro 2 kao povoljniju opciju po cijeni od 249 dolara. Međutim, za osobe s težim oštećenjima sluha bit će ipak potrebna naprednija slušna pomagala.

Apple još nije najavio točan datum kada će iOS 18.1 biti dostupan za iPhone uređaje, ali vlasnici AirPods Pro 2 slušalica moći će isprobati nove značajke zaštite sluha i testa sluha već sljedeći tjedan.