JEDINSTVEN SUSRET

Pet asteroida danas će proći pored Zemlje, samo jedan je potencijalno opasan

24.10.2024 u 17:49

Bionic
Reading

Ne postoji razlog za paniku. Samo jedan od pet asteroida je dovoljno velik da napravi štetu, a nalazi se milijunima kilometara od Zemlje

U četvrtak 24. listopada pet asteroida će proletjeti pored Zemlje, no Zemljani nemaju razlog za paniku. Ni jedan od posjetitelja nije opasan za civilizaciju, a samo jedan se može smatrati potencijalno opasnim. Također, prema putanjama, svi će proći na sigurnoj udaljenosti od našeg planeta.

Od pet asteroida, samo NV16 spada u kategoriju potencijalno opasnih asteroida (PHA), ali ni on neće proći dovoljno blizu da bi izazvao zabrinutost. PHA-ovi su definirani kao oni čiji najbliži prilaz Zemlji iznosi manje od 0,05 posto prosječne udaljenosti između Zemlje i Sunca, što je oko 7,5 milijuna kilometara. Da bi se asteroid smatrao PHA, mora imati apsolutnu magnitudu manju od 22, što znači da je promjera najmanje 140 metara.

Najveći među njima, NV16, otkriven 2022., promjera je oko 177 metara. Iako nije prijetnja za planet, sudar s asteroidom te veličine mogao bi ozbiljno oštetiti grad. Srećom, proći će 4,5 milijuna kilometara od Zemlje, a sljedeći put kad će nam se približiti na manje od 6,4 milijuna kilometara bit će tek 2031.

NV16 će biti najbliže u 17:47, a bit će treći od pet posjetitelja tog dana. Asteroid TR6, promjera 46 metara, proći će četiri minute kasnije, na udaljenosti od 5,6 milijuna kilometara.

Prvi će proći asteroid HM1 koji će u 18:36 biti na udaljenosti od 5,5 milijuna kilometara. Slijedi TP17, promjera 52 metra, koji će biti 4,6 milijuna kilometara oz Zemlje. Zadnji će biti TG14, najmanji među njima, promjera 23 metra, koji će navečer proći na 2,5 milijuna kilometara od Zemlje.

Sve u svemu, makar je riječ o vrlo zanimljivom susretu, niti jedna od pet kozmičkih stijena neće ostati predugo niti će na ikakav način promijeniti bilo što što ste planirali odraditi danas, piše Gizmodo.