UMJETNA INTELIGENCIJA

ChatGPT je godinu dana s nama: Što smo dosad naučili?

22.10.2023 u 19:49

Bionic
Reading

Deseci milijuna korisnika istraživali su što platforma može učiniti da bi im barem malo olakšala život. Pritom su naletjeli i na zanimljive mogućnosti. Donosimo pregled nekih od njih

Vjerovali ili ne, ChatGPT će idućeg mjeseca obilježiti prvu godišnjicu rada. U nešto manje od godine dana taj je alat tvrtke OpenAI mnogima približio mogućnosti koje nudi brz razvoj umjetne inteligencije.

Deseci milijuna korisnika istraživali su što platforma može učiniti da bi im barem malo olakšala život. No njegova univerzalna dostupnost mnoge je zabrinula i dovela do niza problema; od gubitka radnih mjesta preko dezinformacija do plagijata.

Uz odgovarajuće upute, ChatGPT može obaviti pomalo nesvakidašnje zadaće koje bi vam mogle biti korisne. Evo nekoliko primjera.

Demistifikator žargona

ChatGPT može poslužiti da biste brže razumjeli na što, primjerice, misli vaš računovođa kad govori o operativnom prihodu prema GAAP-u za četvrto tromjesečje FG22, kako biste lakše preveli medicinsku terminologiju korištenu u nekoj studiji ili sastavili pravno mišljenje. Može poslužiti i kao međugeneracijski posrednik ako niste upućeni u sleng generacije Z.

Bezobzirni kritičar

Ponekad želite pravu kritiku svog rada, oštru ocjenu, koju se vaši prijatelji i obitelj ustežu izreći jer im je stalo do vas. ChatGPT nema tih problema jer ga nije briga za vas ili bilo koga drugoga, s obzirom na to da je robot.

U pojedinim slučajevima znao je ponuditi pristojnu (iako nesavršenu) kritiku književnog djela, ističući suvišnosti, nedostatak karakterizacije...

Postoje etička pitanja o korištenju ChatGPT-ja u radnom i školskom okruženju. Ali ako vam služi za povratne informacije kako biste poboljšali svoj rad i naučili nešto novo, to je prihvatljivo.

Imajte na umu da to neće biti lako jer trebate oblikovati pitanja na određeni način da biste dobili kvalitetan i oštar odgovor. Što je upit detaljniji, to su izgledi da će rezultat biti bolji - veći.

Robot s osjećajima

Što ako želite upravo suprotno - da ChatGPT bude ljubazniji ili vam pomogne da vi budete ljubazniji prema drugima (recimo, dok pišete poslovnu e-poštu i ljuti ste na primatelja)?

Možete i to pokušati. ChatGPT-ju će biti lakše formulirati sadržaj tako da zvuči neutralno.

  • +2
Umjetna inteligencija - Chat GPT Izvor: Profimedia / Autor: mundissima / Alamy / Alamy / Profimedia

Pomoćnik u kuhinji

Nemate pojma što učiniti s napola pojedenim jogurtom, ostatkom pilećih bataka, vrećicom brašna i nekoliko zaboravljenih rajčica? ChatGPT vam može pomoći u pripremi obroka od namirnica koje imate na raspolaganju ili predložiti ideje temeljem onoga što imate pri ruci i određenog proračuna za namirnice.

Za pojedine recepte možda ćete morati biti spremni na eksperimentiranje - recimo, jedan od prijedloga bila je salata od mrkve i grožđa sa žitnim pahuljicama.

Prošlog mjeseca OpenAI je dodao značajku prepoznavanja slika, što bi vam trebalo olakšati posao. Fotografirajte ono što imate pri ruci i vidite što će vam ChatGPT predložiti. Pritom, naravno, budite oprezni. Ipak je riječ o robotu koji nema okusne pupoljke i ne može uvijek procijeniti što neće biti dobro za vas.

Naročito ako koristite potencijalno opasne namirnice, poput divljih gljiva, ali i kad pripremate meso. Stoga uvijek koristite zdrav razum.

Tumač bijele ploče

ChatGPT može iznenađujuće dobro protumačiti dijagrame i druge grafike koje iscrtavamo po bijeloj ploči, pomoći vam u njihovom razumijevanju, pa čak i napisati računalni kod temeljem onoga što je skenirao.

Brz sažetak

Ovo je područje u kojem generativna umjetna inteligencija i dalje vjerojatno najbolje funkcionira. Osim što može sažeti velike količine informacija u kratke preglede, u kombinaciji s pravim dodatkom za web preglednik može čak sažeti cijele videozapise s YouTubea.

Ponekad pretjera, pa su sažeci dulji nego izvorni tekst. No opet - uz odgovarajuće upite i upute, to je moguće izbjeći. Važno je upamtiti da je ChatGPT - iako se radi o prilično naprednom alatu - ipak prilično neinteligentan u ljudskom smislu te riječi i u velikoj mjeri ovisi o tome što ubacite u njega, piše Guardian.