TEHNO PREGLED

Desni ekstremisti imaju novo utočište: Što je SimpleX i može li zamijeniti Telegram

07.10.2024 u 18:38

Bionic
Reading

Dosad opskurna aplikacija doživjela je uzlet nakon uhićenja šefa Telegrama Pavela Durova. Utočište na njoj već su našle i pojedine ekstremističke organizacije

Neki krajnje desničarski ekstremisti pobjegli su iz Telegrama u novo utočište: SimpleX, servis za razmjenu poruka koji je osigurao više od milijun američkih dolara financiranja uz pomoć Jacka Dorseyja, nekoć izvršnog direktora Twittera (danas X).

Migracija s Telegrama započela je nakon što je osnivač i izvršni direktor aplikacije Pavel Durov najavio razbijanje ilegalnog sadržaja i suradnju sa službama za provođenje zakona.

Prije nekoliko tjedana Durov je uhićen u Francuskoj pod optužbama da je Telegram pomogao u širenju materijala o seksualnom zlostavljanju djece i potaknuo kriminalne aktivnosti među korisnicima.

SimpleX je dosad bila opskurna aplikacija za sigurnu razmjenu poruka koja obećava neusporedivu privatnost i opcije šifriranja. Doživljava je se kao sigurniju alternativu Telegramu.

Ne zahtijeva nikakvu autentifikaciju korisnika ili identifikaciju u obliku e-pošte ili telefonskog broja. Također tvrdi da ne može 'pratiti vaš profil, kontakte i meta podatke'. Navodno ne znaju ni koliko ljudi koristi njihove web poslužitelje.

Seoba terora

U kolovozu je SimpleX objavio da su premašili sto tisuća preuzimanja izdanja za operativni sustav Android. Također su prikupili 1,3 milijuna dolara investicije u pre-seed rundi, koju su vodili Dorsey i tvrtka rizičnog kapitala sa sjedištem u Bostonu. Dorsey je hvalio SimpleX na X-u 2023., nazivajući aplikaciju 'obećavajućom' i potencijalno boljom od Signala.

Kad je Durov uhićen, mnogi su se analitičari pitali hoće li Telegram primijetiti pad korisnika među takozvanim Terrorgramom, poznatim terorističkim entitetom u Ujedinjenom Kraljevstvu koji živi na toj aplikaciji.

Terrorgram, s online operativcima diljem svijeta, potiče terorizam i svojim sljedbenicima daje popis meta. Ali propagandisti bliski Terrorgramu odmah su počeli objavljivati ​​popis od najmanje 24 kanala koji su bili prisutni na SimpleX-u. Neki od tih novih kanala bilježe porast broja članova u stotinama.

Osnivač SimpleX-a Evgenij Poberezkin nalazi se u Ujedinjenom Kraljevstvu s još jednim osnivačem te tvrdi da njegova aplikacija nije replika Telegrama.

SimpleX neće neselektivno skenirati sav sadržaj jer Poberezkin vjeruje da bi to predstavljalo kršenje ljudskih prava prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima. Ipak, naveo je da je moguće blokirati i nadzirati kriminalne aktivnosti na aplikaciji.

No, primjerice, neonacistička teroristička organizacija Base već je aktivna na SimpleX-u te objavljuje promidžbu, piše Guardian.