BROJNA NESLAGANJA

Dodjela Nobelovih nagrada za kemiju i fiziku izazvala kontroverze

15.10.2024 u 20:58

Bionic
Reading

Prošlotjedna dodjela Nobelovih nagrada za kemiju i fiziku pionirima umjetne inteligencije povezanima s Googleom izazvala je rasprave o dominaciji te kompanije u istraživačkom polju te o načinima na koje se prepoznaju revolucionarna otkrića u računalnim znanostima. Google je već godinama na čelu razvoja umjetne inteligencije, no istovremeno je pod pritiskom konkurencije iz Microsoftovog OpenAI-ja te regulatornog nadzora američkog Ministarstva pravosuđa

Prošle srijede su Demis Hassabis, suosnivač Googleove jedinice za umjetnu inteligenciju DeepMind, i njegov kolega John Jumper, zajedno s američkim biokemičarom Davidom Bakerom, osvojili Nobelovu nagradu za kemiju zbog svog rada na dekodiranju strukture proteina. Ovaj je proboj omogućio značajan napredak u razumijevanju biologije na molekularnoj razini.

Dan ranije, bivši Googleov istraživač Geoffrey Hinton podijelio je Nobelovu nagradu za fiziku s američkim znanstvenikom Johnom Hopfieldom za svoja pionirska otkrića u strojnom učenju, koja su postavila temelje za današnji razvoj umjetne inteligencije.

Kontroverze oko izbora Nobelovih kategorija

Unatoč neupitnoj važnosti njihovih otkrića, izbor kategorija u kojima su nagrađeni izazvao je određene kontroverze. Profesorica Wendy Hall, računalna znanstvenica i savjetnica Ujedinjenih naroda za umjetnu inteligenciju, izjavila je za Reuters da izostanak Nobelove nagrade za matematiku ili računalne znanosti stvara određeni problem. Nobelov odbor očito nije htio propustiti priliku da prepozna revolucionarna dostignuća u području AI-ja, pa su našli način da preusmjere Hintonovo priznanje kroz fiziku. Hall je istaknula da, iako su nagrade zaslužene, sama kategorija možda nije najprikladnija.

Sličnog je mišljenja i Noah Giansiracusa, profesor matematike na Sveučilištu Bentley, koji je izjavio da je Hintonov doprinos bio izvanredan, ali da se teško može smatrati otkrićem u fizici. 'Iako je strojno učenje inspirirano određenim fizičkim principima, njihov rad nije riješio dugotrajni problem iz fizike, niti su razvili novu teoriju u tom području', rekao je Giansiracusa, piše Reuters.

Googleova dominacija i pritisak regulatora

Dok su Nobelove nagrade priznanje za pionirski rad u AI-ju, Google se suočava s velikim pritiscima regulatora u SAD-u zbog optužbi da održava nezakonit monopol u internetskom pretraživanju. To bi moglo rezultirati odvajanjem dijelova Googleova poslovanja, poput Chrome preglednika ili Android operativnog sustava.

Profit koji Google ostvaruje iz svoje vodeće pozicije omogućio je tvrtki, ali i drugim tehnološkim divovima, da nadmaši tradicionalnu akademsku zajednicu u objavljivanju ključnih istraživanja na području umjetne inteligencije. Upravo zahvaljujući toj financijskoj snazi, Google je postao lider u objavljivanju znanstvenih radova koji pokreću napredak u računalnim znanostima.

Geoffrey Hinton, koji je prošle godine napustio Google kako bi slobodno govorio o opasnostima umjetne inteligencije, izrazio je žaljenje zbog nekih aspekata svog rada. Upozorio je da bi računala mogla postati pametnija od ljudi brže nego što se ranije mislilo, što predstavlja ozbiljnu prijetnju. Iako je pohvalio Google zbog odgovornog ponašanja u vezi s razvojem umjetne inteligencije, Hinton je naglasio da ne postoji jednostavno rješenje za potencijalne egzistencijalne prijetnje koje ova tehnologija nosi.

Potreba za većim javnim ulaganjem u istraživanje

Prošlotjedne Nobelove nagrade također su ukazale na sve veću razliku između privatnog sektora i akademske zajednice. Noah Giansiracusa upozorava kako sve veći dio istraživanja u velikim tehnološkim kompanijama, uključujući Google, nije nužno usmjeren na sljedeći veliki proboj u umjetnoj inteligenciji, već na proizvode koji generiraju profit, poput chatbotova ili oglašavanja.

'Postoje džepovi inovacija, ali većina toga nije usmjerena na znanost, već na tržišnu vrijednost', ističe Giansiracusa.