NASTAVAK SAGE

Durov se oglasio prvi put nakon uhićenja, Telegram uveo važnu promjenu

06.09.2024 u 09:32

Bionic
Reading

Pavel Durov, osnivač aplikacije Telegram, izjavio je u četvrtak da je 'pogrešno' držati njega osobno odgovornim za širenje ilegalnog sadržaja na toj platformi. Njegov komentar, objavljen na njegovu računu na Telegramu, prvi mu je javni istup od uhićenja na aerodromu u Francuskoj prošlog mjeseca, kada su ga francuske vlasti optužile za nesprječavanje kriminalnih aktivnosti na aplikaciji. Prema navodima francuskih tužitelja, na Telegramu su se širili materijali vezani uz seksualno zlostavljanje djece, prijevare i trgovinu drogom, među ostalim

'Nijedan inovator neće razvijati nove alate ako zna da može biti osobno odgovoran za potencijalne zloupotrebe tih alata', napisao je Durov. Dodao je da su 'problemi u naglom rastu' Telegrama, koji ima 950 milijuna korisnika, omogućili kriminalcima zloupotrebu platforme. 'Zato sam odlučio da mi osobni cilj bude značajno poboljšanje stvari u tom pogledu', izjavio je.

Njegov slučaj postao je središnja točka u politički napetoj debati o granicama slobode govora na internetu. Telegram se zalaže za minimalan nadzor nad sadržajem koji dijele korisnici, što je pomoglo ljudima u autoritarnim režimima da komuniciraju i organiziraju se. Međutim platforma je istovremeno postala plodno tlo za dezinformacije, ekstremizam i druge štetne sadržaje.

Telegram je već dugo na meti globalnih regulatornih agencija zato što odbija surađivati s vlastima. Francuski tužitelji navode da je Durov uhićen djelomično zbog 'gotovo potpunog izostanka odgovora' Telegrama na zahtjeve vezane uz kriminalističke istrage, piše New York Times. 'Ovo me iznenadilo', rekao je Durov u komentaru na Telegramu.

Dodao je da Telegram ima službenog predstavnika u Europskoj uniji s javnom e-mail adresom koja se može pronaći jednostavnom pretragom Googlea. Također je istaknuo da je francuski državljanin i 'čest gost' francuskog konzulata u Dubaiju, gdje sada živi. Rekao je da je osobno pomogao francuskim vlastima uspostaviti liniju za hitne slučajeve s Telegramom kako bi se borili protiv terorističkih prijetnji u Francuskoj.

'Zastarjeli zakoni' i osobna odgovornost

Durov je naglasio da Francuska koristi zakone iz 'ere prije pametnih telefona' kako bi ga optužila za zločine koje su počinili korisnici Telegrama. Prema njegovom mišljenju, ispravnije bi bilo pokrenuti pravni postupak protiv njegove kompanije, a ne njega osobno.

Voditi globalnu komunikacijsku platformu zahtijeva delikatan balans između privatnosti i sigurnosti, napomenuo je Durov. U Rusiji i Iranu Telegram je bio spreman biti zabranjen umjesto da popusti pred zahtjevima vlasti.

Obećao je da će njegova platforma poduzeti značajne korake kako bi poboljšala sigurnost i smanjila mogućnost zloupotrebe platforme, uz napomenu da nijedna od njih nije savršena i da se problemi mogu pojaviti kako raste i razvija se.

Telegram će početi moderirati privatne razgovore

Kako Verge navodi, Telegram je tiho uklonio sa svoje stranice informacije da su privatni razgovori zaštićeni od moderatora. Odjeljak s pitanjem 'Na Telegramu se nalazi ilegalan sadržaj. Kako ga ukloniti?' doživio je značajnu izmjenu.

Na dan 5. rujna Telegramov odgovor na to pitanje glasio je: 'Svi Telegram chatovi i grupni chatovi su privatni među sudionicima. Ne obrađujemo nikakve zahtjeve vezane uz njih.'

No u trenutku pisanja ovog članka te su rečenice uklonjene. Umjesto njih sada stoji: 'Sve Telegram aplikacije imaju gumb ‘Prijavi’ koji vam omogućuje da ilegalni sadržaj prijavite našim moderatorima u samo nekoliko koraka', uz dodatne upute o tome kako prijaviti poruke.

Odluka da ukloni prethodne tvrdnje o zaštiti privatnosti ukazuje na sve veću spremnost tvrtke da se uhvati u koštac s optužbama za kriminalne aktivnosti na svojoj platformi jer se suočava s pritiscima globalnih regulatora i zahtjevima za povećanje odgovornosti.