TEHNO RECENZIJE

Elegancija drva na modernoj tipkovnici: Testirali smo Akko MU02

26.10.2024 u 16:52

Bionic
Reading

Nasljednik popularne Akkove 65-postotne tipkovnice MU01 dolazi sa sličnim okvirom od orahovine te ga spaja s konvencionalnijim 75-postotnim layoutom

Kad govorimo o tipkovnicama visoke klase, često su to gejmerske varijante koje dolaze s hrpom dodatnih tipki i mučnom količinom RGB-a. Druga strana novčića su, rekli bi znalci, modularne tipkovnice koje, ruku na srce, koštaju prilično više od gore navedenih, no korisniku nude daleko veći spektar opcija. Želite li da tipke budu tihe ili glasne? To se može srediti. Treba li vam tipkovnica koja ne zauzima puno mjesta i čije su tipke malo podignute jer vam je tako lakše tipkati? Nije problem. Ono što hoću reći je da je svijet tipkovnica u posljednjih nekoliko godina napustio koncept osnovne funkcije te otvorio koncept modularne mehaničke tipkovnice svakom tko je spreman investirati malo vremena i malo više novca.

Nijedno podešavanje tipkovnice na ovaj način neće poboljšati vaše vještine u igri ili vam pomoći da budete bolji pisac. Ono što ćete dobiti je iskustvo tipkanja prilagođeno vama i u sto posto slučajeva tipkovnicu koja je toliko lijepa da privlači poglede.

Kako bi 'prosječnom kupcu' donijeli iskustvo modularnih tipkovnica, mnogi su proizvođači počeli proizvoditi takozvane prebuilt modele, što u pravilu znači da dobro zvuče i funkcioniraju čim ih izvadite iz kutije, no i dalje ih možete modificirati - mijenjati prekidače (switcheve), kapica za tipke, PCB i tako dalje. Ključni bonus takvih prebuilt modela je to što one uvijek koštaju manje nego tipkovnice koje ste sastavljali sami.

Premda će puristi često reći da nijedna takva tipkovnica nije savršena, nakon što sam isprobao Akkov MU02, rekao bih da je ova neobična tipkovnica nego dobra.

Veliki brat je stigao

Akkova 65-postotna mehanička tipkovnica MU01 istaknula se dobrom akustikom i dosta upečatljivim okvirom od orahovine, usvojivši vizual kompaktnih modela uz tri vrlo zanimljiva dizajna kapica za tipke. Njezin nedavno izašli nasljednik, o kojem pišem ovdje, koristi 75-postotni layout s potenciometrom za podešavanje zvuka i vidljivim aluminijskim poklopcem.

Sama tipkovnica teška je oko 1,15 kilograma te koristi malo uzdignut profil, karakterističan za modularne modele. Ovo znači da, ako niste naviknuti na ovakav položaj, predlažem korištenje naslona za dlanove. Druga stvar koja je vrlo specifična je profil tipki MOA - sve su istog nagiba, što, makar zvuči banalno, traži određenu dozu privikavanja. Na sreću, MU02 je hot-swappable i podržava prekidače od pet pinova, što znači da ako želite mijenjati pokrove tipki ili prekidače, možete instalirati neke koji vam više odgovaraju.

Nema ništa bez RGB-a

MU02, kao i sve gejming tipkovnice u posljednje vrijeme, dolazi s blještavim RGB-om, a on se može podešavati putem kombinacija tipki ili Akkove aplikacije. Zbog štednje baterije tijekom bežičnog korištenja, a i činjenice da se kroz tipke koje dolaze s tipkovnicom ne vidi ništa, RGB sam, koliko zgodan i modularan bio, isključio.

Što se prekidača tiče, tipkovnica je dostupna u dvije varijante, uz Akkove tvornički podmazane linearne prekidače Rosewood ili V3 Piano Pro. Rosewood, koji sam dobio na testiranje, ima specifično dug put do dna tipke (4 mm, za razliku od V3 Piana, koji ima 3,6 mm) te u kombinaciji s dubokim thocom i baršunastom teksturom lijepo oslikanih tipki svako tipkanje pretvara u vrlo ugodno iskustvo. Tipkovnica koristi takozvani gasket mount koji amortizira jake pritiske i pomaže pri akustici. Sve u svemu, kad sam koristio MU02, ostavio mi je dojam rafiniranog proizvoda.

Ima tu i prigovora

Što se spojivosti tiče, tipkovnica se može povezati na tri Maca, PC-ja ili konzole putem bluetootha, a također dolazi s (ne baš prelijepim) USB kabelom i USB odašiljačem. Sve ovo u kombinaciji s dobrodošlom modularnošću te asortimanom dodatnih alata i opreme ostavlja vrlo pozitivan dojam.

Proizvođač je, naime, u kutiju s tipkovnicom ubacio i nekoliko zamjenskih prekidača koji su mi, nažalost, zatrebali tijekom testiranja jer je nekoliko tipki registriralo dvostruki pritisak, no taj sam problem riješio zamjenom prekidača pomoću priloženih alata, nakon čega je MU02 savršeno radio. Ovo možda nije toliko bitno za samo iskustvo tipkanja, no moram priznati da me također jako razveselilo to što je Akko u kutiju stavio i posudicu s voskom za drvo jer je okvir, pa, drven.

Preporučujemo li je? O, da

Na kraju dana, unatoč nekolicini manjih prigovora, ovu tipkovnicu i dalje mogu svesrdno preporučiti. Radi se o premijskom proizvodu s velikim brojem dodataka i opcija, nevjerojatnim dizajnom i dubokim zvučnim profilom. Premda nije jeftina, ona je i dalje puno jeftinija od konkurencije te nudi (skoro) sve stvari koje bi se od vrhunski izrađene modularne tipkovnice na koncu i očekivalo.

  • +4
Akko MU02 Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina
  • Struktura: Gasket Mount
  • Povezivanje: Bluetooth5.0 / 2.4GHz / USB Type-C
  • Osvjetljenje: South-facing RGB
  • Hot Swappable: 3-Pin / 5-Pin
  • N-Key Rollover (registriranje više pritisaka tipki odjednom): podržan
  • Baterija: 4000mAh
  • Brzina registracije pritiska: 1000 Hz pri povezivanju žicom u 2,4 G modu, 125 Hz u bluetooth modu
  • Makro: Akko Macro V1.0
  • Prekidači: Akko V3 Piano Pro / Akko Rosewood
  • Materijali: PBT kapice + okvir od orahovine
  • Tisak legendi: sublimacija boje
  • Profil kapica: MOA
  • Težina: 1,15 kg
  • Dimenzije: 336 mm x 152 mm x 36,8 mm
  • U pakiranju: tipkovnica, upute, kabel, prijemnik, alat za izvlačenje kapica, alat za izvlačenje prekidača, pokrov za prašinu, 5 rezervnih prekidača, vosak za drvo
  • Cijena: 166,59 eura
  • Ustupio: Akko
>