OBUSTAVLJEN PROJEKT

Facebook je počeo njuškati i oko naših zdravstvenih podataka, ali su, srećom, odustali

06.04.2018 u 10:24

Bionic
Reading

U sklopu projekta koji nije zaživio u najvećoj društvenoj mreži svijeta planirali su prikupljati podatke o bolestima i tretmanima kako bi ih povezali s korisničkim podacima koje su sami prikupili putem vlastitih platformi

Facebook je nedavno pregovarao s nekoliko poznatijih bolnica u Sjedinjenim Državama, među kojima su American College of Cardiology i Stanford University School of Medicine, ne bi li dobio pristup anonimiziranim podacima o pacijentima.

privatnost na udaru

Facebook nije jedini koji vas prati. Donosimo pet alata za zaštitu

Pogledaj galeriju

U sklopu projekta koji nije zaživio u najvećoj društvenoj mreži svijeta planirali su prikupljati podatke o bolestima i tretmanima kako bi ih povezali s korisničkim podacima koje su sami prikupili putem vlastitih platformi. Cilj je, navodno, bio pomoći bolnicama pri otkrivanju koji pacijenti možda trebaju posebnu njegu ili tretman.

Da nije izbio skandal oko tvrtke Cambridge Analytica, većini bi vjerojatno bilo dovoljno to što je Facebook planirao podatke učiniti anonimnima. Ovako se moramo zapitati bi li to bilo dovoljno, odnosno bi li u Facebooku doista poduzeli sve kako bi zaštitili našu privatnost.

FRKA JE

U kakav se to skandal upetljao Facebook i šest stvari koje morate o tome znati

Pogledaj galeriju

Tim prije što je suosnivač i šef Facebooka Mark Zuckerberg javno priznao kako tvrtka na čijem je čelu ne samo što je omogućila neovlašteno korištenje podataka koje su prikupili o 87 milijuna korisnika, već bi i svih njenih 2,2 milijarde korisnika trebalo smatrati kako su njihovi podaci bili na neki način u nekom trenutku zlorabljeni.

Stoga ne čudi što je suradnja Facebooka s bolnicama stavljena na čekanje. Odluka o tome donešena je tijekom proteklog mjeseca. U Facebooku i zdravstvenim institucijama koje su trebale biti uključene u projekt naglašavaju kako je projekt bio u fazi planiranja te kako nije došlo do razmjene podataka, piše Next Web.