povijesna presuda

'Google treba zaustaviti': Sud odlučio da ima nezakonit monopol, evo što slijedi

07.08.2024 u 20:51

Bionic
Reading

Google je prekršio američki antimonopolski zakon svojim poslovanjem s pretraživanjem, presudio je savezni sudac u ponedjeljak, dodijelivši tehnološkom divu nevjerojatan sudski poraz s potencijalom da preoblikuje način na koji milijuni Amerikanaca dobivaju informacije online i da preokrene desetljeća dominacije

"Nakon što je pažljivo razmotrio i odvagao iskaze svjedoka i dokaze, sud dolazi do sljedećeg zaključka: Google je monopolist i ponašao se kao monopolist kako bi zadržao svoj monopol", presudio je američki okružni sudac Amit Mehta, prenosi CNN. "Kršio je odjeljak 2 Shermanova zakona", dodao je Mehta.

Odluka Okružnog suda SAD-a za Distrikt Columbiju je zapanjujući prijekor Googleovom najstarijem i najvažnijem poslovanju. Tvrtka je potrošila desetke milijardi dolara na ekskluzivne ugovore kako bi osigurala dominantnu poziciju kao svjetski zadani pružatelj usluga pretraživanja na pametnim telefonima i web preglednicima.

'Google ovo treba zaustaviti'

Ti ugovori su mu dali razmjere da blokira potencijalne rivale kao što su Microsoftov Bing i DuckDuckGo, tvrdi američka vlada u povijesnoj antimonopolskoj tužbi podnesenoj za vrijeme Trumpove administracije.

Sada je, rekao je Mehta, ta moćna pozicija dovela do antikonkurentskog ponašanja koje se mora zaustaviti.

Konkretno, Googleovi ekskluzivni ugovori s Appleom i drugim ključnim igračima u mobilnom ekosustavu bili su antikonkurentski, rekao je Mehta. Google je također naplaćivao visoke cijene oglašavanja u pretraživanju koje odražavaju njegovu monopolsku moć u pretraživanju, dodao je.

Ti ugovori dugo su značili da kada korisnici žele pronaći informacije, Google je općenito najlakša i najbrža platforma kojoj se može pristupiti, što je zauzvrat potaknulo Googleov golemi online oglašivački posao.

Povijesna pobjeda protiv Googlea

Iako sud nije utvrdio da Google ima monopol u oglašavanju na pretraživačkoj mreži, širi stavovi mišljenja predstavljaju prvu veliku odluku u nizu tužbi protiv tržišnog natjecanja koje je predvodila američka vlada usmjerenih na Big Tech. Ovaj je slučaj posebno opisan kao najveći tehnološki antimonopolski slučaj od antimonopolskog obračuna američke vlade s Microsoftom na prijelazu tisućljeća.

"Ova pobjeda protiv Googlea je povijesna pobjeda za američki narod", rekao je državni odvjetnik Merrick Garland u izjavi. "Nijedna tvrtka - bez obzira koliko velika ili utjecajna bila - nije iznad zakona", dodao je.

Bijela kuća je ovu presudu nazvala "pobjedom američkog naroda". "Kao što su predsjednik Biden i potpredsjednik Harris odavno rekli, Amerikanci zaslužuju internet koji je besplatan, pošten i otvoren za konkurenciju", izjavila je u ponedjeljak navečer tajnica za tisak Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Google planira uložiti žalbu

Google je u priopćenju rekao da planira uložiti žalbu na odluku i da Mehtino mišljenje prepoznaje Google kao najbolju internetsku tražilicu - argument koji je kompanija iznijela na sudu kao razlog zbog kojeg potrošači preferiraju Google u odnosu na konkurenciju.

"Kako se ovaj proces nastavlja, ostat ćemo usredotočeni na izradu proizvoda koje ljudi smatraju korisnima i lakima za korištenje", rekao je Kent Walker, Googleov predsjednik za globalna pitanja, u objavi na X-u, bivšem Twitteru.

Ovaj se slučaj razlikuje od zasebne antimonopolske tužbe koju je Bidenova administracija pokrenula protiv Googlea 2023. u vezi s poslovanjem tvrtke s tehnologijom oglašavanja. Očekuje se da će taj slučaj krenuti na suđenje početkom rujna.

No, odluka od ponedjeljka označava drugi visokoprofilni protumonopolski poraz za Google nakon što je savezna porota u Kaliforniji u prosincu rekla da Google ima ilegalni monopol nad svojom trgovinom aplikacija u vlasništvu. Sud u tom slučaju još uvijek razmatra moguće pravne lijekove.

Moguće kazne

Očekuje se da će ova odluka pokrenuti zaseban postupak kako bi se utvrdilo s kakvim će se kaznama Google suočiti. Zajedno s Googleovom nadolazećom žalbom, cijeli proces može potrajati mjesecima ili čak godinama dok se ne pokažu potencijalne posljedice.

No, presuda bi u konačnici mogla promijeniti način na koji Google svoju tražilicu čini dostupnom korisnicima, utječući na njegovu sposobnost sklapanja skupih poslova s ​​proizvođačima uređaja i pružateljima online usluga koji su bili u središtu slučaja.

Drugi ishodi bi također mogli biti na stolu. Na primjer, sud bi mogao natjerati Google da implementira "zaslon izbora" koji bi korisnike obavještavao o drugim dostupnim tražilicama, rekla je za CNN profesorica prava Rebecca Allensworth sa Sveučilišta Vanderbilt.

Tvrtka će se također vjerojatno suočiti s novčanom kaznom, iako kazne "nisu primarni način na koji američki antimonopolski sustav provodi zakon", jer su obično "kap koja je prelila čašu za veliku, vrlo profitabilnu tvrtku poput Googlea," rekla je.

U vrijeme kada je tužba prvi put podignuta, američki antimonopolski dužnosnici također nisu isključili mogućnost raspada Googlea, upozoravajući da bi Googleovo ponašanje moglo ugroziti buduće inovacije ili uspon Googleovog nasljednika.