TEHNO RECENZIJE

Huawei GT 5 Pro Classic: Moćan pametni sat za mušku ruku

12.10.2024 u 09:59

Bionic
Reading

Uređaj kineskog proizvođača ima izvrstan zaslon, dugotrajnu bateriju i pregršt mogućnosti za praćenje tjelovježbe, sporta i zdravstvenih parametara. Ako možete bez Googleovih servisa, može puno toga ponuditi

GT 5 Pro Classic nije mali uređaj, ali nije pretežak. Ne opterećuje previše, no definitivno će bolje pristajati i biti udobniji za nošenje ljudima s većim rukama.

Oktogonalni dizajn prednjeg dijela je zanimljiv i oku ugodan, iako osobno preferiram čiste oblike (ili kružnica ili kvadrat/pravokutnik). Okvir nije moguće rotirati, tako da je riječ prvenstveno o modnom detalju.

Na gornjoj desnoj strani je krunica koju je moguće koristiti za aktiviranje uređaja i navigaciju po aplikacijama. Poveća je, no tako je smještena da se ne zabija u ruku, niti zapinje za odjeću pri oblačenju. Dobar ergonomski dizajn, barem što se mene tiče.

Huawei GT 5 Pro Classic Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Krunica je praktična, mada ju nisam prečesto koristio jer GT 5 Pro u pravilo aktivira zaslon na manji okret zapešća. Moguće ju je programirati za druge funkcije, pa imajte to na umu.

Dolje desno je još jedna tipka, koja po početnim postavkama služi kao prečica do aplikacije Vježbanje.

Titanijski remen je kvalitetan, ali malo ga je zahtjevno smanjiti kako bi obuhvatio manje zapešće poput mog. Ipak, to je moguće učiniti bez korištenja alata. Ako je potrebno proširenje, s uređajem u paketu dolazi nekoliko dodataka za remen.

Odlikuje ga AMOLED zaslon, dijagonale 1,43 inča (3,6 centimetra). Ne samo što je iznimno svijetao (do 1.200 nita) i nema jak odsjaj pod izravnim svjetlom, već je i vrlo responzivan.

Puna tipkovnica za odgovore

GT 5 Pro Classic je moguće koristiti s uređajima koji koriste operativni sustav Android i iOS. Moj sad već drevni Honor View20 odmah ga je prepoznao i preuzeo potrebne nadogradnje za Huaweijevu aplikaciju Health, nužnu kako bi pametni sat upogonili.

Kasnije ju možete koristiti za namještanje postavki, promjenu lica sata, preuzimanje mapa, aktiviranje primanje obavijesti drugih aplikacija, instaliranje firmware nadogradnji i drugo.

Tu je i pristojan izbor od 15 besplatnih lica sata.

Operativni sustav Harmony jednostavan je i lak za korištenje. Radio je bez greške tijekom testiranja.

Listate li od početnog zaslona vodoravno, na desnoj strani ćete po početnim postavkama naći prstenove aktivnosti, pregled ključnih parametara poput broja otkucaja srca ili zasićenosti krvi kisikom. Moguće je birati što će biti prikazano i kojim redoslijedom.

Pokret na lijevo otvorit će vremensku prognozu, s više podataka dostupnih kucnete li na nju. Okomito prema gore prizvat će prikaz pristiglih obavijesti, prema dolje izbornik s postavkama i značajkama kao što su alarm, baterijska svjetiljka, način praćenja spavanja...

Dostupna je puna tipkovnica za odgovore na poruke u WhatsAppu i druge aplikacije. Bez obzira na na velik zaslon, tipkanje nije baš praktično, tako da je pomoglo to što su u ponudi bili i unaprijed pripremljeni kratki odgovori.

Podvodno čudovište

GT 5 Pro podržava više od sto raznih sportskih aktivnosti, uključujući i ronjenje. No, može i puno više od toga: izmjeriti EKG, broj otkucaja srca, krvni tlak i zasićenost krvi kisikom, razinu stresa, automatsko praćenje spavanja...

Potonje ne samo što mjeri duljinu spavanja, već i analizira pojedine faze, a i ponudit će savjete kako poboljšati kvalitetu spavanja. Date li odgovarajuća odobrenja, GT 5 Pro će pratiti i zvukove koje proizvodite tijekom spavanja, kako bi vas upozorio na moguće probleme poput apneje.Navodno automatski bilježi i kraća razdoblja spavanja, ali ne mogu to potvrditi. Nije, naime, tijekom testiranja zabilježio nijednu dremku.

GT 5 Pro je u jednom aspektu drukčiji od svih uređaja koje sam dosad imao priliku testirati. Dolazi s oznakom IP69K, što je najviši rang na skali Ingress Protection (za što je kratica IP), koja mjeri koliko su uređaji otporni na prašinu i vodu.

Što je broj veći, to je otpornost veća. Šestica označava kako je u potpunosti otporan na prašinu, dok devetka znači kako može biti izložen mlazovima vode visoke temperature pod tlakom, kao i uronjen u vodu. K je dodatna oznaka za mlazove pod visokim tlakom, ali i izlaganje vodenoj pari.

To znači kako ga možete ponijeti ne samo pod tuš i u bazen, već i pod vodu, do dubine od 40 metara.

Navigacija i pozivi

Pri korištenju za navigaciju u prostoru GT 5 Pro pokazao se kao prilično pouzdan i precizan. Nudi i neke zanimljive dodatne mogućnosti - primjerice, možete snimiti rutu kojom ste se kretali dok ste, primjerice, biciklirali ili trčali.

Zahvaljujući tome što ima ugrađene mikrofone i zvučnike, GT 5 Pro moguće je koristiti za obavljanje poziva, ako je povezani pametni telefon u dometu. Nema podrške za karticu SIM, pa nema ni samostalnih poziva.

Kvaliteta zvuka tijekom poziva je prihvatljiva. Zvučnik je razmjerno glasan, pa ga možete koristiti i za reprodukciju, ako baš želite. No, kako je riječ o mono zvučniku, slušalice će sigurno biti bolja opcija. A i okolina će vam biti zahvalna.

Postoji i ugrađen glasovni pomoćnik AI Voice Assistant, dostupan samo za uređaje koje pogoni EMUI 10.1 ili noviji.

Baterija

Iako sam ga razmjerno intenzivno koristio tijekom testiranja, nisam uspio potrošiti cijelu bateriju. Nakon desetak dana i dalje je bilo dostupno oko 15 posto kapaciteta, što bi mu moglo biti dovoljno za još barem nekoliko dana, ako ne i cijeli tjedan.

Nije bilo potrebe za aktiviranjem načina rada za štednju baterije. Za bežično punjenje od 15 do 100 posto trebalo je manje od 45 minuta. Procjenjujem kako bi od nule do sto posto mogao doći za oko sat vremena. Za punjač se ne morate brinuti jer dolazi u paketu s uređajem.

Trebate li kupiti Huawei GT 5 Pro?

Ovaj je pametni sat izvrstan izbor ako se rekreativno bavite sportom, a želite uređaj koji će dobro poslužiti i u formalnijim prilikama.

Velik je, ali nije težak, niti naporan za nošenje. Ima odličan zaslon i intuitivno korisničko sučelje, nudi pregršt mogućnosti za praćenje sportskih aktivnosti i zdravstvenih parametara. Baterija može lako potrajati iznad deset dana bez punjenja.

Manjka mu podrška za Googleove servise i glazbene servise kao što je Spotify, kao i podrška za karticu SIM.

Huawei GT 5 Pro - ključne specifikacije

  • Dimenzije: 46,3 puta 46,3 puta 10,9 milimetara
  • Težina: 53 grama (bez remena)
  • Kućište: safirno staklo, titanijska slitina, 46 milimetra
  • Zaslon: AMOLED, 1,43 inča (3,6 centimetara), 466 puta 466 piksela (326 ppi), osjetljiv na dodir, Always-on, 60 Hz
  • Operativni sustav: Harmony
  • Povezivanje: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 5.2, GPS, BDS, GALILEO, QZSS, GLONASS, NFC
  • Senzori: brzinomjer, žiroskop, otkucaji srca, barometar, kompas, zasićenost krvi kisikom, toplomjer
  • Baterija: litij-ionska, nezamjenjiva, bežično punjenje
  • Ostalo: IP69K, 5 ATM, 40 metara zaron (EN13319), do 50 metara otporan na vodu (na 10 minuta); zvučnik (mono) i mikrofon
  • Cijena: od 399 eura pa naviše (ovisno o modelu)
  • Ustupio: Huawei