TEHNO RECENZIJE

Oprezna nadogradnja uz dašak AI-ja: Testirali smo Samsung Galaxy Z Flip6

11.08.2024 u 07:23

Bionic
Reading

Najnovija iteracija popularnog Flipa dolazi s očekivanom plejadom hardverskih nadogradnji, uz naglasak na nekoliko simpatičnih AI značajki. Čini li ga to najboljim uređajem ove vrste?

Samsung se polako uljuljao u iteracijsku filozofiju. Nakon što je prije nekoliko godina predstavio seriju Z, korejski proizvođač dao je sve od sebe da svake godine predstavi uređaje koji se postupno rješavaju 'dječjih bolesti' i srastaju u nešto što bi šira publika zbilja mogla kupiti.

Malo tko je prije dvije godine mogao zamisliti da će najveći oslonac linije izašle u 2024. zapravo biti u softveru. Samsung je, naime, u suradnji s Googleom i QualCommom u sve predstavnike Z serije ugurao Samsung AI, generativnu umjetnu inteligenciju koja, uz blagoslov Googlea, na telefon donosi potporu za već postojeće značajki te istovremeno uvodi nekoliko novih.

Ergonomija i zasloni

Ovo, dakako, ne znači da novi Galaxy Z Flip6, Samsungova vizija džepu (i novčaniku) ugodnijeg smartfona sa savitljivim ekranom ne dolazi bez hardverskih poboljšanja. Prošle smo godine zaključili da Z Flip6 serija srasta u kadar preklopnih uređaja koje bismo zbilja kupili, a ove godine to se nije promijenilo. Riječ je o praktičnom malom smartfonu čija konstrukcija ostavlja dojam da ga nećete smrviti ako vam slučajno ostane u stražnjem džepu. Šarka mu je solidna i preklapa se vrlo glatko, s naglaskom da zbog nešto deblje zaštite unutarnjeg ekrana dijagonale 6.7 inča, notorni pregib vidi manje nego ikad. Jedina točka prigovora vezana je uz zvuk savijanja pri preklapanju na kojeg se, ako ste sitničavi kao mi, morate priviknuti.

Kad smo već kod unutarnjeg ekrana, radi se o istoj priči kao i prošle godine - riječ je o LTPO AMOLED 2X panelu radnog takta do 120 Hz solidne svjetline koja osigurava čitljivost u velikoj većini okruženja. Na vrhu ekrana nalazi se izrez sa širokokutnom selfie snimalicom od 10 MP solidne kakvoće.

  • +6
Samsung Galaxy Z Flip6, primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Unutarnjem zaslonu društvo pravi vanjski ekran od 3.4 inča koji dio stražnje površine smartfona ostavlja dvostrukom modulu kamera, kojeg ove godine čine širokokutni objektiv od 50 MP i susjedni mu ultra širokokutni objektiv od 12 MP. Sam zaslon je, za razliku od savitljivog panela na unutrašnjosti telefona, ograničen na radni takt od 60 Hz, no s obzirom na to da ga koristimo uglavnom za praćenje notifikacija, widgeta i novog arsenala generativnih i adaptivnih pozadina, to nam nije predstavljalo prevelik problem.

Umjetna inteligencija uz Samsung AI

Što se fotografije tiče, tu (pored malo poboljšane kakvoće fotografija zahvaljujući osjetljivijem senzoru) dolazimo do jedne od dvije najistaknutije softverske funkcije novog Z Flipa6. Sve fotografije koje snimite možete - ako imate internetsku vezu i oko pola minute vremena - provući kroz Samsung AI, mijenjajući njihov stil u jedan od četiri ponuđena.

Također možete prstom izabrati dio slike i onda ga premjestiti (što izgleda dosta loše), izbrisati (što izgleda dosta dobro) ili, ako se osjećate kreativno, naškrabati nešto na postojeću sliku te ostaviti Samsung AI-ju da zaključi što ste htjeli ubaciti - stvari poput naočala, kapa i tako dalje. Većina ovih funkcija vrši funkciju noviteta, nudeći rezultate šarolike kakvoće. Stvar kod generativnog AI-ja jest što će, s vremenom, postajati uvjerljiviji nezavisno o tome koliko vaš smartfon bio star, što znači da ćemo u nekom trenu možda početi dobivati dobre rezultate. Kad god se to dogodi, jedna je stvar sigurna - sve AI funkcije Samsung će nuditi besplatno do 2025. godine.

Stvar koja dosta dobro funkcionira je Googleov Circle to Search, značajka uz pomoć koje držanjem home ikone i zaokruživanjem sadržaja u bilo kojoj aplikaciji instantno možete napraviti povezanu Google pretragu. Riječ je o alatu koji komplimentira već opširne funkcije pretrage poznatom tražilicom, s naglaskom na ergonomiju i funkcionalnost prožetu cijelim operativnim sustavom.

Platforma

Samsung Galaxy Z Flip6 pokreće Qualcommov Snapdragon 8 Gen 3 uparen s 12 GB RAM-a, osiguravajući udobno igranje igara te brzo pokretanje softvera unutar One UI-ja 6.1.1. poduprijetog Androidom 14. Samsung naglašava da, premda uređaj na prvu loptu izgleda vrlo slično prošlogodišnjem, on u sebi donosi hrpu preinaka i prilagodbi, uključujući učinkovitiji sustav hlađenja.

Premda ne možemo reći da nam je grijanje Flip serije pri igranju igara predstavljalo problem, malo hladniji smartfon je definitivno plus. Uglavnom, kao što je i slučaj s ostalim Samsung telefonima, softver dolazi s podnošljivom količinom bloatwarea, kao i nizom aplikacija nužnih za funkcioniranje šireg Samsungovog ekosustava. Na korisničko sučelje, kao ni dosad, nismo imali previše za prigovoriti.

Telefon dolazi s baterijom od 4.000 mAH, koja uz standardni radni tempo može izdržati oko jedan dan među punjenjima, što je otprilike isto kao prošlogodišnji model.

Oprezan korak prema naprijed je i dalje - korak prema naprijed

Najnoviji Samsung Galaxy Z Flip6 donosi nekoliko sitnih, ali bitnih poboljšanja uz velik naglasak na Samsungov ekosustav i sveprisutnu umjetnu inteligenciju. Riječ je o uređaju koji je napravljen da privlači pažnju te u isto vrijeme bude funkcionalan.

Premda zbog cijene od 1.199 eura možda neće sjesti baš svakom korisniku, vjerujemo da će oni kojima se sviđaju Samsungovi smartfoni i koji traže funkcionalniji preklopnik od prilično velikog Folda uz Flip6, pronaći ono što su tražili.

  • +7
Samsung Galaxy Z Flip6 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina
  • Ime: Samsung Galaxy Z Flip6
  • Platforma: Android 14, One UI 6.1.1.
  • Materijali izrade: Gorilla Glass Victus 2, aluminij, plastična presvlaka (unutarnji ekran)
  • Unutarnji ekran: Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 2600 nita, 6.7 inča
  • Vanjski ekran: Super AMOLED, 3.4 inča
  • Memorija: 256 GB 12 GB RAM, 512 GB 12 GB RAM
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
  • Stražnje kamere: 50 MP širokokutna f/1.8, AF, 12 MP f/2.2 ultra širokokutna
  • Prednja kamera: 10 MP širokokutna f/2.2
  • Baterija: 4000 mAh, brzo punjenje do 25 W, 15 W bežično
  • Preporučena cijena: 1.199 eura
  • Ustupio: Samsung
>