KONTROVERZNA TEHNOLOGIJA

Hyundai ima automobil koji uspori kad 'osjeti' policijsku kameru

26.06.2014 u 10:33

Bionic
Reading

Tehnologija galopira takvom brzinom da je pitanje dana kada će automobili posvuda, a ne samo u Kaliforniji, upravljati sami

Pitanje koje se nameće jest tko će plaćati prometne kazne u situacijama kada računalo pogriješi. Prije nego što se to dogodi, Hyundai ima rješenje koje bi vlasnike novog Genesisa trebalo spasiti kazni za prebrzu vožnju.

Korejci su, naime, u Seulu pokazali komad tehnologije koji koristi GPS i poznate lokacije policijskih kamera kako bi automatski usporio vozilo na dozvoljenu brzinu. Kontroverzni dio problematike odnosi se na činjenicu da će inteligentni sustav ovo učiniti isključivo ondje gdje se nalaze kamere, dok će vas tempomat vratiti na prethodno podešenu brzinu čim izađete iz zone opasnosti po novčanik.

Tehnologija vozača upozorava čak 800 metara prije lokacije fiksne kamere, a sustav zasad nema opciju nadogradnje najčešćim lokacijama mobilnih kamera.

Ovo čudo moderne tehnologije neće biti dostupno na prvim modelima Genesisa koje će Hyundai isporučiti koncem ove godine, no Korejci obećavaju da u dogledno vrijeme hoće.