SENIOR MAX FLIp

Isprobali smo mobitel za 'starije': Klasična 'školjka' s nekoliko zanimljivih mogućnosti

22.06.2024 u 13:07

Bionic
Reading

Ako ste u potrazi za mobitelom za baku ili djeda, Senior Max Flip ima prednosti zbog kojih biste ga trebali uzeti u obzir i nedostatke koji bi vas mogli od toga i odvratiti

Kao što naziv sugerira, Senior Flip Max preklopni je mobilni telefon prvenstveno namijenjen osobama starije životne dobi. Iako sve veći broj ljudi tih godina počinje koristiti pametne telefone, potražnja za jednostavnijim uređajima poput ovog i dalje je prisutna.

Naročito kod korisnica i korisnika koji imaju poteškoća s vidom ili se ne snalaze dobro s navigacijom na zaslonima osjetljivima na dodir. Uređaj domaćeg distributera Intelkoma dostupan je u crnoj i crvenoj boji. Kvaliteta izrade nije visoka, ali dizajn je uglavnom čist i funkcionalan. Ne izgleda loše.

  • +8
MeanIT Senior Flip Max Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Kućište je plastično, pa preporučujem oprez pri korištenju jer se ne čini izvjesnim da će ostati u jednom komadu ako ga ispustite više od jednom ili dva puta. No zato je vrlo lagan, kako pri korištenju, tako i dok ga nosite u džepu, ruksaku, torbi… Poput drugih preklopnih uređaja, prilično je kompaktan. Kad je sklopljen, bez problema stane na dlan.

Gornjim dijelom poklopca dominira ovalna vrpca s lampicama koje se aktiviraju kad primite poruku ili propustite poziv te kad je baterija prazna (crveno svjetlo) ili puna (zeleno svjetlo). Bilo bi bolje kad bi status popunjenosti baterije bio stalno prikazan kako ne bismo morali otvarati mobitel radi provjere, ali eto... Bolje išta nego ništa.

Na desnom bridu su tipke za regulaciju glasnoće zvuka, a na lijevom sklopka za uključivanje ugrađene baterijske svjetiljke. Lako ih je dohvatiti i koristiti jednom rukom. Tipka za svjetiljku ima teksturu kako bi je bilo lakše detektirati u mračnim prostorijama poput podruma ili noću.

U sredini donjeg brida je utor za USB-C, a odmah do njega 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice. Potonji bi mogao biti koristan jer Senior Flip Max dolazi ne samo s ugrađenim FM radijem, već i s utorom za memorijsku karticu kapaciteta do 32 gigabajta, pa je na njega moguće pohraniti nešto glazbe ili audioknjiga. Na lijevoj strani naći ćete i alkicu za vezicu.

Zahtjevna zamjena kartica

Straga je poklopac rebraste teksture te značajno pomaže da ne sklizne na glatkim ravnim površinama, ali i pri određivanju strane mobitela pri korištenju naslijepo.

Po sredini gornjeg ruba je izrez za kameru s 1,3 megapiksela u obliku naglavce okrenute kapljice vode, a ispod njega poveća je i ponešto ulegnuta tipka za SOS pozive. S desne strane nalazi se rešetka za zvučnik i on se pokazao pristojno glasnim.

SOS tipka podržava pozive na do pet unaprijed unesenih brojeva, pri čemu će svaki broj nazivati do tri puta ako se netko ne javi na prethodni. Također će poslati SMS s unaprijed upisanim tekstom na sve te brojeve.

Poklopac također ima izrez pomoću kojeg ga možete podići kako biste došli do zamjenjive baterije kapaciteta 800 mAh te utora za već spomenutu memorijsku karticu i dva utora za kartice SIM (mini i mikro). Otvaranje poklopca i postavljanje baterije razmjerno su jednostavni, ali postavljanje kartica traži nešto vještine i strpljenja, pa se pripremite na to.

Zaslon je u boji, dijagonale 2,8 inča (7,1 centimetar) i razlučivosti 240 puta 320 piksela. Nije osjetljiv na dodir. Prikaz boja je prilično blijed, a odsjaj pod izravnim svjetlom je zamjetan. Kontrast i oštrina su zadovoljavajući, kao i svjetlina, a brojke i slova su daleko veći nego što smo navikli na pametnim telefonima.

Ovo zadnje vrijedi i za gumirane tipke na tipkovnici. Uz klasične brojke i set za navigaciju, tu su zasebne tipke za prihvat i prekid poziva (potonja ujedno služi za gašenje mobitela), tipka za otvaranje poruka i one za regulaciju reprodukcije audiosadržaja.

Postolje za punjenje također je plastično i vrlo lagano. Ne bih ga stavljao na mjesta s kojih lako može završiti na podu, no praktično je u situacijama kad želite negdje 'parkirati' mobitel kako biste uvijek znali gdje ćete ga naći.

Baterija (ni)je dugotrajna

Intelkom se hvali time da je Senior Flip Max opremljen dugotrajnom baterijom. To je dosta nategnuta tvrdnja, čini mi se. Naime pitanje je što smatrate dugotrajnim.

Naravno, trajanje baterije ovisit će u velikoj mjeri o načinu korištenja uređaja. Meni je, konkretno, puna baterija potrajala četiri do pet dana, uz pozive, SMS-ove, povremeno slušanje radija i korištenje baterijske svjetiljke.

Je li to više od većine pametnih telefona? Nedvojbeno jest. Jesam li očekivao koji dan ili dva više, s obzirom na to da je riječ o razmjerno nezahtjevnom uređaju? Jesam. Je li to veliki problem? Nije. Zahvaljujući postolju jednostavno ga je nadopunjavati, a zamjenjiva baterija znači da možete nabaviti rezervnu kako biste je ponijeli na, recimo, putovanje.

Računajte na do četiri sata za punjenje od nule do sto posto s originalnim punjačem. Nisam primijetio bitnu razliku u brzini punjenja između korištenja postolja i izravnog punjenja.

Kamera, softver i druge mogućnosti

Ovo nije uređaj koji ćete kupiti zbog dobrih fotografija, niti mi se čini izglednim da ćete kameru često koristiti (ako i uopće). Fotografije su loše kvalitete, zrnate i ispranih boja. U uvjetima slabije rasvjete ne možete računati ni na to.

Senior Max Flip dolazi s nekoliko potencijalno zanimljivih značajki. Recimo, adresar – u koji stane do 500 kontakata – podržava foto kontakte, odnosno izravno biranje kontakta u imeniku putem odabira slike spremljene u uređaj.

Mobitelom je moguće upravljati na daljinu. Tako, recimo, možete doći do postavki za tipke SOS ili telefonskog imenika. Ako je umetnuta memorijska kartica, moguće je snimati sadržaje emitirane na radiju (baš kao nekad s kazetama).

Trebate li kupiti MeanIT Senior Max Flip?

Ako ste u potrazi za mobitelom za baku ili djeda, Senior Max Flip ima prednosti zbog kojih biste ga trebali uzeti u obzir i nedostatke koji bi vas mogli odvratiti od toga.

Cijena je razmjerno niska, lagan je i glasan, ne izgleda loše, dizajnom je prilagođen osobama slabijeg vida, jednostavan je za korištenje i ima značajke koje starijim ljudima mogu biti korisne. Tu su i zamjenjiva baterija, podrška za dvije kartice SIM i jednu memorijsku te ugrađeni radio.

S druge strane, razmjerno ga je lako oštetiti ili izgubiti, baterija bi mogla biti dugotrajnija i punjenje kraće, kamera nije spomena vrijedna, zaslon ima problema s odsjajem, a dobro bi došao i prijelaz na jednostavnije umetanje SIM i memorijskih kartica. S obzirom na to da može poslužiti i kao zamjenski mobitel, zaslužuje prolaznu ocjenu.

MeanIT Senior Max Flip – ključne specifikacije

  • zaslon: 2,8 inča (7,1 centimetar), u boji
  • kamera: stražnja, 1,3 MP
  • baterija: 800 mAh, litij-ionska, zamjenjiva
  • povezivost: USB-C, FM radio, Bluetooth, Dual SIM
  • dodatni stalak za punjenje
  • velike tipke i veliki font slova, imenik s 500 brojeva
  • vanjski indikatori za dolazne poruke i pozive bez otvaranja telefona
  • daljinska kontrola uređaja (putem SMS poruke)
  • LED svjetiljka i SOS tipka
  • cijena: 59,99 eura
  • ustupio: Intelkom
sve osim nogometa

Učitavanje...