EKOLOŠKI PRISTUP

Japanski znanstvenici napravili prvi drveni satelit na svijetu

03.06.2024 u 14:07

Bionic
Reading

Mali CubeSat LignoSat prvo će doputovati do ISS-a, nakon čega će ga iz modula pustiti da putuje orbitom

Japanski istraživači izgradili su prvi drveni satelit na svijetu. Prema izjavi tima, malena kockasta letjelica trebala bi biti odnesena u svemir raketom SpaceX u rujnu, izvještava CBS.

Svaka strana eksperimentalnog satelita koji su razvili i izgradili znanstvenici sa Sveučilišta Kyoto i tvrtka Sumitomo Forestry mjeri 10,2 centimetra. Tvorci očekuju da će drveni materijal potpuno izgorjeti kada uređaj ponovno uđe u atmosferu - potencijalno pružajući način da se izbjegne stvaranje metalnih čestica kada se vrati na Zemlju.

LignoSat Izvor: Profimedia / Autor: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Metalne čestice mogle bi imati negativan utjecaj na okoliš i telekomunikacije, rekli su programeri nakon što su u utorak objavili dovršetak satelita. 'Oni koji nisu napravljeni od metala trebali bi postati mainstream', rekao je Takao Doi, astronaut i specijalni profesor na Sveučilištu Kyoto, na konferenciji za novinare. Programeri planiraju predati satelit, napravljen od drva magnolije i nazvan LignoSat, svemirskoj agenciji JAXA sljedeći tjedan.

On će biti poslan u svemir raketom SpaceX iz Svemirskog centra Kennedy do Međunarodne svemirske postaje (ISS), rekli su. Tada će biti pušten iz japanskog eksperimentalnog modula kako bi se testirala njegova čvrstoća te izdržljivost.

'Podaci sa satelita bit će poslani istraživačima koji mogu provjeriti ima li znakova naprezanja i može li on izdržati velike promjene temperature', izjavila je u srijedu za AFP glasnogovornica tvrtke Sumitomo. Također u utorak, raketa koja nosi zaseban sofisticirani satelit - u suradnji Europske svemirske agencije (ESA) i JAXA-e - poletjela je iz Kalifornije u misiji istraživanja uloge koju bi oblaci mogli igrati u borbi protiv klimatskih promjena.

Satelit EarthCARE provest će tri godine u orbiti na visini od 402 kilometra.