'NISAM OK'

Jeste li kao tinejdžeri imali 'emo' fazu? Ovaj muzej priprema sjajnu izložbu

27.09.2024 u 13:03

Bionic
Reading

Provokativno nazvana izložba 'Nisam OK' obećava 'nefiltrirani pogled na mladenačku kulturu u vremenu kada je bila slatka, sirova, ranjiva i beskompromisno drugačija'. Priča je to o stilu i pokretu koji su obilježile tinejdžerska tjeskoba i potreba za prihvaćanjem. Ova nova izložba u Barbican Music Libraryju istražuje kako je rani 'Emo pokret' snažno odjeknuo među generacijom tinejdžera

'Nisam OK (Emo Retrospektiva)', koja se otvara u subotu 28. rujna predstavlja suradnju Muzeja mladenačke kulture (MOYC) i knjižnice u vlasništvu City of London Corporationa. Izložba traje do 15. siječnja i ulaz je besplatan, pa je to sjajna prilika ako vas put u tom razdoblju nanese u London.

Izložba sadrži osobne fotografije snimljene ranim digitalnim kamerama i mobitelima iz sredine 2000-ih. Materijali su pronađeni na starim tvrdim diskovima i Photobucket računima te se fokusiraju na prvu generaciju Emo scene (2004. – 2009.), u vrijeme kada su bendovi poput My Chemical Romance, Fall Out Boy i Finch imali ogroman utjecaj.

Rezultat, kako navode iz MOYC-a, je vizualno privlačna izložba koja duboko uranja u to kako je Emo supkultura postala 'pozitivna snaga za prihvaćanje različitosti, suočavanje s pitanjima poput seksualnosti, mentalnog zdravlja, rodnog identiteta i osjećaja pripadnosti'.

Jamie Brett, kreativni direktor Muzeja mladenačke kulture, izjavio je: 'Emo scena duboko je rezonirala s tinejdžerima koji su željeli izraziti svoju tjeskobu, sumnje, nesigurnost i osjećaj drugačijosti. Kolektivnu melankoliju kanalizirali su u supkulturu.'

'Uz prikupljeni sadržaj, izuzetno smo zahvalni svima koji su se prisjetili kako je Emo kultura oblikovala njihove živote, te se odazvali našem pozivu za vizualnim materijalima za ovu izložbu, dajući im na taj način osjećaj vlasništva nad njom. Svi smo izuzetno ponosni na ‘Nisam OK (Emo Retrospektiva)’ i tijekom njezina četveromjesečnog prikazivanja u Barbican Music Libraryju, tim Muzeja raduje se čuti kako izložba budi živa sjećanja na to ključno razdoblje u životima mnogih', rekao je Brett.

Predsjednik Odbora za kulturu, baštinu i knjižnice City of London Corporationa, Munsur Ali, izjavio je: 'Ova nova izložba, bogata pronađenim i doniranim vizualnim materijalom iz tog razdoblja, bit će vrlo popularna među svima koji su crpili utjehu i inspiraciju iz ispovjednih stihova svojih omiljenih Emo bendova, te pronašli snagu i osjećaj oslobađanja kroz stvaranje vlastitog vizualnog identiteta.'

Izložba 'Nisam OK (Emo Retrospektiva)' nudi priliku za prisjećanje na jedno od najvažnijih i najemotivnijih razdoblja mladenačke kulture te istraživanje kako je Emo pokret ostavio trajan trag na cijelu generaciju.