SLJEDEĆI NOVI VAL

Kartice za otključavanje hotelskih soba odlaze u povijest? Evo što će ih zamijeniti

04.09.2024 u 08:31

Bionic
Reading

Iako mnogi i dalje preferiraju plastične kartice, digitalni ključevi mogli bi biti sljedeći tehnološki val u digitalizaciji hotelskih soba

Brojni hotelski lanci zamijenili su plastične ključeve soba digitalnim opcijama, uključujući aplikacije Apple Wallet i Google Wallet.

Plastične hotelske kartice koje služe kao ključevi prošle su kroz nekoliko teških godina. Tijekom pandemije koronavirusa, uzročnika covida, prednost su imala beskontaktna rješenja, a pojavili su se i problemi sa sigurnošću.

Ranije ove godine istraživači su pronašli sigurnosni propust u plastičnim hotelskim ključevima, a on bi do tri milijuna ključeva mogao učiniti lakim plijenom za hakere. Mogle bi proći godine prije nego što pronađu rješenje za taj problem.

Stoga su brojni hotelski lanci posegnuli za drugim rješenjima. Tada su na tržište uskočili Apple i Google, nudeći opciju pohrane ključeva u aplikacije Wallet na mobitelima.

Lanac Hilton Hotels ima svoju aplikaciju, a ona gostima omogućuje prijavu i korištenje ključa sobe putem pametnog telefona. No hotel Harpeth u njihovom vlasništvu također nudi Apple ili Google Wallet kao opciju.

Sigurnije, ne i sigurno rješenje

Iako mnogi i dalje preferiraju plastične kartice, digitalni ključevi mogli bi biti sljedeći tehnološki val u digitalizaciji hotelskih soba. Ipak, stručnjaci za sigurnost upozoravaju da se ni na novije metode zaključavanja ne može posve osloniti jer bi mogle otvoriti posve nove puteve za napad.

Te je prijetnje moguće ublažiti pravilima korištenja i mjerama zaštite poput dvostupanjske provjere. Ali to znači dodatne korake za goste, a oni ih možda neće uvijek biti voljni napraviti.

Treba imati na umu to da prijelaz na digitalne sustave zaključavanja donosi značajne troškove u opremi, instalaciji, održavanju i sigurnosti. Pitanje je i hoće li svi gosti imati kompatibilne uređaje i aplikacije, kao i hoće li biti voljni koristiti ih.

Istraživanje tvrtke J.D. Power pokazalo je da je samo 14 posto ispitanika koristilo digitalne ključeve tijekom boravka u hotelu. Čak su i gosti koji su preuzeli aplikaciju brenda koristili plastičnu karticu.

Među gostima koji imaju aplikaciju hotelske tvrtke/brenda 30 posto njih je većinu vremena koristilo digitalni ključ, a 70 posto plastičnu karticu. Ipak, pokazalo se da se korisnici bez ključa osjećaju sigurnije od onih koji koriste plastične kartice. A čini se i da je korisničko iskustvo bolje u tom scenariju.

Naravno, sve je moguće hakirati, pa tako i pametne telefone. No, za razliku od plastičnih kartica, eventualne sigurnosne propuste u aplikacijama značajno je lakše zakrpati i to je moguće brže učiniti, piše CNBC.