GLOBALNA INOVACIJA

Aplikacija iz Osijeka transformirala sport: Doznali smo kako olakšava život gimnastičarima

19.08.2024 u 13:34

Bionic
Reading

Elevien je aplikacija za operativne sustave Android i iOS koja omogućava sudjelovanje u natjecanjima na daljinu. Nastala je tijekom pandemije, kada su fizička natjecanja bila onemogućena, pa su se osječki trener Vladimir Mađarević i njegov tim dosjetili kako 'digitalizirati gimnastiku'. Funkcionira tako da gimnastičari iz svojih dvorana snimaju svoje izvedbe, a suci iz cijelog svijeta ocjenjuju ih putem aplikacije

Ideja za razvoj aplikacije Elevien nastala je tijekom 2020. godine, u vrijeme pandemije koronavirusa. Vrata gimnastičkih dvorana bila su tada zatvorena. U pitanje su bili dovedeni i treniranje, i natjecanja, kao i godine dotadašnjeg truda i rada.

'Zbog nezgodnog položaja u kojem smo našli, tijekom treninga s Aurelom Benovićem pala mi je na pamet zamisao kako to drukčije napraviti', rekao je tportalu Vladimir Mađarević, gimnastički trener s dugogodišnjim iskustvom.

'Htjeli smo se umrežiti u online natjecanja odnosno snimati iz naših dvorana kao i drugi gimnastičari iz svojih dvorana te tako u nekom digitalnom roomu napraviti natjecanje, cijelu produkciju', kaže Mađarević.

Pod njegovim stručnim vodstvom na svjetskog gimnastičkoj sceni dokazali su se najuspješniji osječki gimnastičari i članovi hrvatske gimnastičke reprezentacije: Robert Seligman, Tomislav Marković i spomenuti Benović.

Kako je Mađarević jedan od organizatora gimnastičkog natjecanja DOBRO World Cup Osijek, znao je što je potrebno za organizaciju sportskog događanja te veličine.

Uz pomoć prijatelja i profesionalaca

Ideja je bila izvedbu ostaviti u gimnastičkoj dvorani, a produkciju preseliti na digitalnu platformu, gdje bi se svi našli putem videosnimaka i prepustili sucima diljem svijeta da ih gledaju i evaluiraju.

Temeljem toga nastale bi rezultatske liste i podijelile medalje te druge nagrade. Nakon što je razradio ideju na papiru, Mađarević je pokušao pronaći partnere za realizaciju.

'Prvo sam se okrenuo osječkim kolegama i poznanicima. Predsjednik osječkog gimnastičkog kluba Marko Pipunić oduševio se, prepoznajući energiju i sadržaj priče. Htio je sudjelovati u procesu i izradi softvera, a na kraju je i financijski podržao projekt. Brzo smo stupili u kontakt s Bornfightom i prenijeli im našu viziju projekta, cijelu ideju, željena rješenja i potencijalne izazove kojih smo bili svjesni', opisao je Mađarević.

Aplikacija se isprva trebala zvati Platinum League – online. No, Tomislav Grubišić, Ivor Bihar i Ante Mandić iz Bornfighta predložili su Elevien.

Ulaganje od nekoliko milijuna eura

U projekt je od početka bio uključen Mario Vukoja, još jedan Mađarevićev prijatelj koji je također i predsjednik komiteta Europske gimnastičke organizacije te sudac prve kategorije, koji je i na Olimpijskim igrama u Parizu bio u kontroli cijelog natjecanja. 'On se, kao vrsni poznavatelj gimnastike - pogotovo sa sudačke strane - pridružio razradi te ideje kao i razvoju aplikacije', kaže Mađarević.

Uz snažno lobiranje Maria i ostalih partnera, kroz par godina je konačno došlo do suradnje s Europskom gimnastičkom federacijom, a kasnije i sa Svjetskom gimnastičkom federacijom, što je za Hrvatsku značilo puno. 'Svijetu nismo morali objašnjavati svijetu o čemu se radi', istaknuo je Mađarević.

Pomoglo je i što je Grubišić, glavni izvršni direktor Bornfighta, zajedno s Mađarevićem i njegovom ekipom putovao po raznim natjecanjima diljem svijeta, predstavljajući Elevien.

Pipunić je vodio poslovnu stranu stranu, dok su Mađarević i Vukoja bili podrška što se sportskog i natjecateljskog dijela tiče, kao i oko kontakata u gimnastičkom svijetu. Bornfight je bio zadužen za razvoj tehničkih rješenja. Iako Elevien funkcionira, razvoj i dalje traje. U zadnje četiri godine na njega je potrošeno nekoliko milijuna eura.

Velika mogućnost ušteda

Aplikacija je primarno namijenjena organizatorima natjecanja, kako online, tako i hibridnih. Za korištenje je dovoljno preuzeti je s trgovina aplikacijama App Store i Google Play.

Mađarević nije htio otkriti koliko korisnika imaju. Rekao je tek kako njihov broj svakodnevno raste.

Elevien može biti koristan gimnastičarima, kojima daje priliku za sudjelovanje koju inače možda ne bi dobili, ali i mogućnost analize snimke s trenerima nakon natjecanja. Naime, uz aplikaciju dolazi i katalog sa svim snimkama natjecanja, što je moguće upotrijebiti za poboljšavanje izvedbe gimnastičara, kao i edukaciju sudaca i mlađih gimnastičara.

Te je video zapise moguće dijeliti na društvenim mrežama, što bi trebalo podići vidljivost ponajprije manje poznatih natjecanja.

Suci također mogu dobiti priliku za suđenje na udaljenijim natjecanjima, što je dosad nije bio čest slučaj, a i gledatelji mogu pratiti gimnastičke okršaje diljem svijeta. Sportsko natjecanje putem aplikacije može donijeti i prilične uštede, ponajprije kad je riječ o troškovima putovanja i smještaja na udaljenim odredištima.

Mađarević prognozira kako bi platforma ovog tipa mogla pomoći u povećavanju nagradnih fondova u manje atraktivnim sportovima poput gimnastike. Na kraju, za razliku od dvorana i drugih borilišta, Elevien nije ograničen brojem mjesta, što potencijalno otvara nove prilike za partnere i sponzore. I ne mora stati na gimnastici.

Ogromni pomaci za gimnastiku globalno

Mađarević je uvjeren kako je moguće sličan model primijeniti na sve slične sportove, poput plesa, skokova u vodu, umjetničkog klizanja, pojedinih borilačkih sportova, BMX-a, skejtanja, parkoura...

Što se monetizacije tiče, Grubišić i Mađarević računaju na kotizacije koje se i inače plaća za sudjelovanje u natjecanjima, i godišnje licence za gledanje.

Naravno, tu su i reklame, sponzorske objave, ugovori s TV kućama o otkupu...

Nećemo li prijelazom na natjecanja online izgubiti čar praćenja takvih događanja uživo? Mađarević ne vjeruje kako će do toga doći jer natjecanja uživo offline neće nestati.

Online komponenta je tu tek kako bi ju dopunila i proširila spektar mogućnosti za sportaše, trenere, organizatore i gledatelje.

'Na kraju, može se organizirati i natjecanje za rekreativce, djecu, sve koji treniraju gimnastiku na nižim raznima, a mi toga u Osijeku uvelike imamo. Natjecanja po Hrvatskoj na tim raznima se sve više organiziraju - od Žabica kupa u Petrinji do zagrebačkog Trešnjić kupa.

Pritom 400 do 500 sudjeluje sudjeluje na takvim natjecanjima, a kroz Elevien natjecanju se mogu pridružiti roditelji, bake i djedovi… A to se događa u jednoj maloj Hrvatskoj. Koliko bi tek takvih natjecanja moglo napraviti u svijetu? Tu možemo napraviti ogromne pomake za gimnastiku globalno', optimističan je Mađarević.