MEĐUNARODNI sporazum

Komisija potpisala Okvirnu konvenciju Vijeća Europe o umjetnoj inteligenciji

05.09.2024 u 14:23

Bionic
Reading

Komisija je danas u ime EU-a potpisala Okvirnu konvenciju Vijeća Europe o umjetnoj inteligenciji (UI). Konvencija je prvi pravno obvezujući međunarodni sporazum o umjetnoj inteligenciji i u potpunosti je u skladu s Aktom EU-a o umjetnoj inteligenciji, prvim sveobuhvatnim propisom o umjetnoj inteligenciji na svijetu, priopćili su iz Komisije

U Konvenciji se predviđa zajednički pristup kako bi sustavi umjetne inteligencije bili kompatibilni s ljudskim pravima, demokracijom i vladavinom prava, uz istodobno omogućivanje inovacija i povjerenja.

Obuhvaća niz bitnih koncepata iz Akta EU-a o umjetnoj inteligenciji, kao što su pristup koji se temelji na procjeni rizika, transparentnost u cijelom lancu vrijednosti sustavâ umjetne inteligencije i sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom, obveze detaljnog dokumentiranja sustava umjetne inteligencije koji se smatraju visokorizičnima i obveze upravljanja rizicima uz mogućnost uvođenja zabrana za sustave umjetne inteligencije koji se smatraju jasnom prijetnjom temeljnim pravima.

Potpisivanje je održano na neslužbenoj konferenciji ministara pravosuđa Vijeća Europe u Vilniusu (Litva). U pregovorima su sudjelovali EU, druge države članice Vijeća Europe, Sveta Stolica, SAD, Kanada, Meksiko, Japan, Izrael, Australija, Argentina, Peru, Urugvaj i Kostarika. Doprinos 68 međunarodnih predstavnika civilnog društva, akademske zajednice, industrije i drugih međunarodnih organizacija također je osigurao sveobuhvatan i uključiv pristup. Danas potpisana Konvencija Vijeća Europe dio je šireg rada EU-a u području umjetne inteligencije na međunarodnoj razini, što obuhvaća rasprave na sastancima skupine G-7, OECD-a, skupine G-20 i Ujedinjenih naroda.

Konvencija će se u EU-u provoditi Aktom o umjetnoj inteligenciji, u kojem su utvrđena usklađena pravila za stavljanje na tržište, stavljanje u uporabu i korištenje sustava umjetne inteligencije, zajedno s drugim relevantnim zakonodavstvom EU-a prema potrebi. Nakon potpisivanja Komisija će pripremiti prijedlog odluke Vijeća o sklapanju Konvencije. Svoju suglasnost trebao bi dati i Europski parlament.