MOBILNI NOVITETI

Mediatek ima novi čip stvoren za AI i višestruko preklopljive telefone

09.10.2024 u 11:47

Bionic
Reading

Dimensity 9400 je dizajniran za pametne telefone visoke klase s naprednim skupom značajki

MediaTek je službeno predstavio najnoviji flagship mobilni čipset, Dimensity 9400, donoseći značajna poboljšanja u performansama i energetsku učinkovitost, uz dodatne napredne mogućnosti koje ciljaju budućnost mobilnih uređaja i umjetne inteligencije, izvještava Verge. Ovaj čipset predstavlja važan korak naprijed za MediaTek, posebno u segmentu premium mobilnih uređaja, gdje konkurira sa suparnicima poput Qualcomm Snapdragona.

Tehničke specifikacije i performanse

Dimensity 9400 izrađen je u naprednom 3nm proizvodnom procesu, što ga čini jednim od energetski najučinkovitijih čipova do sada. MediaTek je istaknuo da je čipset do 40 posto energetski učinkovitiji od svog prethodnika Dimensityja 9300, što znači dulji vijek trajanja baterije.

Čipset koristi složenu CPU konfiguraciju koja uključuje jednu Arm Cortex-X925 jezgru koja radi na 3,62 GHz, dizajniranu za maksimalne performanse u najzahtjevnijim aplikacijama, tri Arm Cortex-X4 jezgre, čime se osigurava ravnoteža između snage i energetske učinkovitosti te četiri Cortex-A720 jezgre koje su optimizirane za svakodnevne zadatke i manje zahtjevne aplikacije.

Ova arhitektura, prema Mediateku, omogućuje 35 posto bolje performanse po jednoj jezgri i 28 posto bolje višejezgrene performanse u usporedbi s Dimensityjem 9300. Ovo znači da kompanija cilja vrhunske performanse potrebne za moderne aplikacije, multitasking i gejming.

Na strani grafičkih performansi, čipset uključuje 12-jezgreni Immortalis-G925 GPU iz Arma, koji nudi 40 posto brže performanse ray tracinga, tehnologije koja omogućava realističnije osvjetljenje i refleksije u video igrama i drugim grafički intenzivnim aplikacijama. Ova grafička nadogradnja posebno je relevantna za mobilne uređaje namijenjene gamingu.

Napredne značajke usmjerene prema budućnosti

Jedna od najzanimljivijih novih značajki u Dimensity 9400 čipsetu je osma generacija MediaTekovog NPU-a (neuronskog procesora), koji je razvijen za bolje upravljanje zadacima umjetne inteligencije na uređajima. Ovaj napredni NPU omogućava bržu obradu velikih jezičnih modela (LLM), s poboljšanjem performansi do 80 posto za AI upite.

Podršku za treniranje laganih AI modela izravno na uređaju, što otvara mogućnosti za inovacije u AI-ju bez potrebe za stalnim oslanjanjem na oblak te AI generiranje videa, što će omogućiti uređajima da automatski kreiraju ili poboljšaju videozapise pomoću napredne umjetne inteligencije.

MediaTek također omogućuje razvoj aplikacija temeljenih na tzv. agentičkoj umjetnoj inteligenciji. Ovaj koncept predstavlja AI koji može izvršavati zadatke u ime korisnika, otvarajući vrata aplikacijama koje će biti puno 'samostalnije' u donošenju odluka i obavljanju zadataka.

Podrška za buduće uređaje

Jedna zanimljiva značajka Dimensity 9400 je podrška za tri-fold (trostruko savitljive) zaslone, što pokazuje da MediaTek predviđa nove formate pametnih telefona. Ova tehnologija još nije postala široko dostupna, ali MediaTek se priprema za inovacije koje bi mogle doći u narednim godinama.

Dostupnost i tržišna pozicija

Prema MediaTeku, Dimensity 9400 bit će dostupan u komercijalnim uređajima već u četvrtom kvartalu 2024. godine. Čipset će se vjerojatno naći u vodećim pametnim telefonima proizvođača kao što su Vivo, Oppo i drugi kineski brendovi, koji su tradicionalni partneri MediaTeka. Međutim, manje je vjerojatno da će se ovaj čipset naći u popularnim uređajima na američkom tržištu, gdje dominira Qualcomm Snapdragon.

Unatoč tome, MediaTek i dalje snažno konkurira na globalnom tržištu mobilnih procesora, posebno u Aziji i drugim regijama gdje kineski proizvođači pametnih telefona imaju veliku prisutnost.