VREMENA SE MIJENJAJU

Mozilla napada iOS i Android zbog zatvorenosti

11.11.2014 u 15:40

Bionic
Reading

Mozilla je ovih dana proslavila deseti rođendan internetskog preglednika Firefox, a prema pisanju The Guardiana ova neobična kompanija ide u ofenzivu i van tog segmenta. Google i Apple pružaju nedovoljno kad je riječ o transparentnosti, a u Mozilli žele 'donijeti promjene' u tom smislu

Mozilla je tako optužila dva IT diva kako zloupotrebljavaju svoje dominantne pozicije na mobilnom tržištu, a da pri tom nisu niti dovoljno otvoreni u svijetu mobilnih tehnologija.

Andreas Gal, glavni tehnološki direktor u Mozilli, za The Guardian je otkrio kako trenutna situacija na mobilnom tržištu jednostavno nije dobra za potrošače, a posebno po pitanju privatnosti. Kao rješenje, naravno, vidi Firefox OS. Prema Galu, korisnici ove dvije dominantne platforme nemaju nikakav uvid u to što Apple i Google čine s njihovim podacima, a dok je Android zasnovan na otvorenom kodu, oglašivački div je svoje mnoge integrirane servise itekako zadržao zatvorenim.


Obje kompanije su zapravo išle toliko daleko da bi zabranile i uklonile aplikacije za pripadajuće mobilne platforme koje su trebale povećati razinu privatnosti korisnika. Gal se posebno osvrnuo na aplikaciju Disconnect, koja je uklonjena iz Google Play trgovine aplikacijama. Riječ je o komadu softvera koji je bio osmišljen na način da blokira druge aplikacije od prikupljanja privatnih podataka - ali čime se prekršilo barem jedno od pravila za appove u Play Storeu.

U Mozilli žele posebno naglasiti taj aspekt u žestokoj borbi s konkurencijom. Firefox OS se, na žalost, za sada primarno koristi u zemljama u razvoju pa će na nešto ozbiljnije rezultate sasvim sigurno valjati pričekati neko vrijeme. 'Nadamo se da će ljudi odabrati Firefox OS umjesto ovih zatvorenih sustava. Ne možemo izmijeniti industriju preko noći, ali možemo pokrenuti stvari u pravom smjeru', zaključio je Gal.