OSNIVAČ MEGAUPLOUDA

Nakon 12 godina Novi Zeland će SAD-u izručiti internetskog mogula Kima Dotcoma

16.08.2024 u 11:10

Bionic
Reading

Novi Zeland je spreman izručiti internetskog mogula i kontroverznog poduzetnika, Kima Dotcoma (pravog imena Kim Schmitz), Sjedinjenim Državama nakon što je novozelandski ministar pravosuđa dao svoje odobrenje u četvrtak. Dotcom, koji je rođen u Njemačkoj, ali ima prebivalište na Novom Zelandu, borio se protiv izručenja SAD-u od 2012., dakle 12 godina. Suočen je s optužbama koje se odnose na njegovu stranicu za dijeljenje datoteka Megaupload, koju je američka vlada zatvorila iste godine

Novozelandski ministar pravosuđa Paul Goldsmith sada je potpisao nalog za izručenje Dotcoma, prema priopćenju vlade objavljenom u četvrtak, čime se otvara put njegovoj deportaciji. 'Pažljivo sam razmotrio sve informacije i odlučio da Dotcoma treba predati SAD-u. Kao što je uobičajena praksa, dao sam Dotcomu kratko vrijeme da razmisli o mojoj odluci i da se posavjetuje o njoj. Stoga u ovoj fazi neću dalje komentirati', rekao je Goldsmith.

Dotcom je kasnije u četvrtak na X-u napisao: 'Volim Novi Zeland. Ne odlazim.'

Dotcom je. podsjetimo, osnivač Megauploada, web stranice koju su milijuni koristili kao brz i jednostavan način za pohranjivanje ogromnih datoteka u 'pretinac' na mreži i njihovo dijeljenje s drugima. Svojevremeno je Megaupload držao oko 25 petabajta podataka u 12 milijardi pojedinačnih datoteka i opsluživao oko 180 milijuna korisnika. U jednom je trenutku to bila 13. najposjećenija stranica na internetu uopće, navodno zaslužna i za do četiri posto ukupnog internetskog prometa ostvarenoga u svijetu.

Ubrzo nakon što je njegova stranica ugašena, Dotcoma je uhitila novozelandska policija koja se u njegovu luksuznu vilu u Aucklandu spustila u dva označena helikoptera. Morali su sići u zaključanu sigurnu sobu kako bi došli do kontroverznog poduzetnika.

Zajedno s trojicom suoptuženika, SAD je optužio Dotcoma za reketarenje, financijsku prijevaru, kršenje autorskih prava i pranje novca. Tužitelji tvrde da je smještanjem piratskog materijala na Megaupload ilegalno zaradio 175 milijuna dolara, a filmske i druge studije oštetio za više od 500 milijuna dolara, piše CNN.

Američke vlasti optužuju četvoricu muškaraca za zaradu od kršenja autorskih prava putem web stranice. Dotcom i njegovi suoptuženici poriču optužbe i žestoko su se borili protiv izručenja, tvrdeći da je Megaupload 'web stranica za dijeljenje datoteka i da ih ne treba kriviti za ono što su drugi postavljali na nju'.

Tri novozelandska suda presudila su protiv njih, odbacujući taj argument, ali i njihove tvrdnje da 'ne mogu biti izručeni pod optužbom za profitiranje od kršenja autorskih prava jer to na Novom Zelandu nije kazneno djelo'.