ISTRAŽIVANJE PONAŠANJA

Neuobičajena metoda istraživanja: Brazilski znanstvenik stao na zmije 40.000 puta

09.07.2024 u 08:28

Bionic
Reading

Brazilski biolog koristio se neuobičajenom metodom istraživanja ponašanja zmija otrovnica – blago je stao na njih čak 40 tisuća puta

Joao Miguel Alves-Nunes iz istraživačkog centra Butantan u Sao Paulu stao je na zmije (Bothrops jararaca) 40 tisuća puta noseći posebne zaštitne čizme. Riječ je o raširenoj i iznimno otrovnoj zmiji nastanjenoj na jugoistoku Brazila.

Njegovo istraživanje, objavljeno u časopisu Scientific Reports, donijelo je ključna saznanja o napadima tih zmija u regiji, zaslužnih za velik dio od ukupno 20 tisuća trovanja godišnje u Brazilu.

Zmije tijekom istraživanja nisu ozlijeđene, naglasio je Alves-Nunes, dodajući kako je jako važno proučavati ponašanje zmija u tom, dosad neistraženom području, posebno u Brazilu. U većini drugih studija ne istražuje se razlog zašto je zmija napala, rekao je.

'Ako istražujete malariju, možete istražiti virus koji uzrokuje tu bolest, no ako ne proučite i komarca koji je širi, nikad nećete riješiti problem', kazao je Brazilac. 'Testirao sam 116 životinja i na svaku sam stao 30 puta'. Tijekom niza testova koji su trajali nekoliko dana on je ukupno stao na zmije 40,480 puta.

Alves-Nunes je stajao ili pored zmije ili blago na njihovu glavu, trup ili rep. Pritom se osjećao potpuno sigurno zbog zaštitnih čizama. Ipak, ranije ga je ugrizla čegrtuša, nakon čega je saznao da je alergičan i na zmijine toksine i na protuotrove, zbog čega je bio dugo hospitaliziran.

Njegova studija pokazala je da je najvjerojatnije da će vas ugristi manja Jararaca zmija. Ženske zmije su u pravilu agresivnije i sklonije napadu, osobito kad su mlađe te tijekom dana. Istraživanje je pokazalo i da će ženke češće napasti tijekom visokih temperatura, a da će mužjaci rijetko napasti tijekom noći, odabirući radije bijeg. Vjerojatnost da vas ta zmija ugrize veća je ako ju dirate po glavi nego po tijelu ili repu.

Istraživački tim predvođen Alves-Nunesom nada se da će studija poboljšati distribuciju protuotrova koji se često šalju samo većim bolnicama, zbog čega dio pacijenata mora daleko putovati nakon ugriza. 'Uspoređujući naše podatke s drugim studijama o distribuciji zmija možemo identificirati područja gdje će zmije biti agresivnije', rekao je.