ZA MJESEC I MARS

Novo svemirsko odijelo kao da je stiglo iz filma 'Dina'

15.07.2024 u 10:55

Bionic
Reading

Dizajn nadahnut romanima Franka Herberta mogao bi učiniti svemirske šetnje duljima i manje odvratnima recikliranjem izbačenog urina u posebnom filtracijskom ruksaku

Život astronauta zahtijeva puno napornog rada i odricanja. Ponekad moraju piti recikliranu otpadnu vodu kako bi preživjeli.

Svaka kap astronautskog urina ne biva reciklirana u pitku vodu. Urin koji izbace u svoja svemirska odijela jednostavno se ispere ili odbaci kada se vrate u letjelicu.

Novo svemirsko odijelo koje su dizajnirali znanstvenici s Weill Cornell Medicine i Sveučilišta Cornell, inspirirano romanima Dina Franka Herberta, moglo bi učiniti svemirske šetnje duljima i manje odvratnima recikliranjem izbačenog urina u posebnom filtracijskom ruksaku.

Više je pojedinosti objavljeno u radu u znanstvenom časopisu Frontiers.

Tradicionalni dizajn NASA-inog svemirskog odijela, koji je u optjecaju od 1970-ih, dolazi samo sa superupijajućim polimerom za hvatanje urina astronauta.

Ovaj zastarjeli sustav otpada je doveo do higijenskih i medicinskih problema za astronaute poput infekcija mokraćnog sustava i gastrointestinalnih problema.

Kao i odijela koje u znanstveno-fantastičnom serijalu nose na pustinjskom svijetu Arakisu, nova svemirska odijela imaju 'vakuumski vanjski kateter koji vodi do kombinirane jedinice za obrnutu osmozu'.

Trebalo bi poslužiti za buduće misije američke svemirske agencije NASA-e, uključujući Artemis II i Artemis III koje će kružiti oko Mjeseca i dotaknuti njegov južni pol u sljedeće dvije godine.

NASA i Axiom Space već su odobrili dizajn svemirskog odijela za svoje misije na Mjesec, ali čini se kako bi im mogao biti dodan ovaj novi sustav filtracije.

Ista odijela mogla bi biti korištena za misiju na Mars s ljudskom posadom početkom 2030-ih. I trebala bi biti higijenskija, piše Engadget.