iz francuske gvajane

Povratak Europe u svemir: Lansirana europska raketa Ariane 6

09.07.2024 u 22:12

Bionic
Reading

Ariane 6, raketa Europske svemirske agencije (ESA), lansirana je u utorak 9. srpnja na svom inauguralnom letu u svemir iz europske svemirske luke Kourou u Francuskoj Gvajani

ESA je svoju operaciju opisala kao uspješnu i ovim letom Europa se nastoji oporaviti od krize u sektoru lansiranja iako jedan dio leta nije prošao prema planu. 'Ariane 6 je pokazala uspješno polijetanje, lansiranje u orbitu i raspoređivanje satelita', objavila je ESA u poruci na X-u.

'Ušli smo u novo razdoblje svemirskih letova za Europu koje nas je vratilo u svemir i koje nam omogućuje da ostvarimo svoje ambicije na svjetskoj pozornici", dodaje ESA na X-u.

Let je zapeo pri samom kraju misije kada se pomoćni pogon u završnoj fazi aktivirao, ali se zaustavio iz nepoznatih razloga, rekao je na konferenciji za novinare Martin Sion, voditelj proizvodnje u grupaciji ArianeGroup. To znači da dvije kapsule koje je nosila raketa nisu oslobođene i ostat će u svemiru. 'No, ostatak misije je išao po planu', rekao je Sion.

Ovo lansiranje uslijedilo je četiri godine kasnije od predviđenog, dok je razvoj rakete počeo prije punih 10 godina.

Ariane 6 je nasljednica Ariane 5, koja je korištena od 1996. do ljeta 2023. Dizajnirana je za lansiranje satelita u svemir za komercijalne i javne klijente i znatno je jeftinija od svoje prethodnice. Prvo komercijalno lansiranje Ariane 6 trebalo bi uslijediti do kraja godine.

Direktor ESA-e Josef Aschbacher je u objavi na X-u napisao da će ovaj let 'ostaviti trag u europskoj povijesti'.

Ariane 6, 56 metara duga raketa, sa sobom je u svemir ponijela svemirsku kapsulu Nyx Bikini proizvođača The Exploration Company, OOV-Cube satelite tvrtke RapidCubes i jedan satelit proizvođača Planetary Transportation System.

Aschbacher je rekao da su tvrtke poput Amazona već izrazile interes za suradnju na projektu. Glavna prednost ovog lansera je što se može pokrenuti više puta nakon lansiranja.

Ariane 6 razvio je ArianeGroup, zajednički projekt Airbusa i Safrana. Europa i dalje razmatra kako biti još konkurentnija u idućoj generaciji lansera. ESA ih trenutno razvija i nabavlja, no želi stvoriti sustav koji će zrcaliti razvoj američkog SpaceX-a.

No nisu svi uvjereni da je Ariane 6 konkurentna s ostalim lanserima. Svemirski stručnjak Martin Tajmar, sa Tehlološkog sveučilišta u Dresdenu, smatra da usprkos inovacijama u odnosu na svoju prethodnicu, Ariane 6 nikako ne prednjači.

Američki SpaceX je još 2015. najavio novu eru s raketom Falcon 9 koja se može više puta koristiti, a isto je za Ariane 6 najavila i ESA. Međutim, Tajmar ističe da glavni cilj nije držati korak s konkurencijom u komercijalne svrhe, već bi središnja zadaća Ariane 6 prvenstveno trebala biti ponovo omogućiti Europi vlastiti prodor u svemir i osigurati njezinu neovisnost.

Financijski, projekt Ariane 6 najviše podupiru Francuska i Njemačka, s dodatnim financiranjem 22 ostale članice ESA-e.