ZAHTJEV ZA STEČAJ

Od direktora ni glasa: Što se događa s aplikacijom za plaćanje u menzi?

24.10.2024 u 16:32

Bionic
Reading

Tvrtka koja je razvila mobilnu aplikaciju WeaPay - koja se koristila za plaćanje obroka u zagrebačkim studentskim menzama - predala je zahtjev za stečaj. Studentima su sredstva na aplikaciji zamrznuta. Tvrtka je na računu imala 29.713 eura, no obveze su dosezale 106.616 eura, uključujući dug Studentskom centru (SC) od 63.747 eura i dug prema studentima od 45.961 eura. SC nije jasno objasnio detalje suradnje, a vlasnik tvrtke Renato Baksa odbija komunicirati s medijima, kao i poslovne ponude koje bi mogle spriječiti stečaj

S obzirom na to da je tvrtka u stečaju, zagrebački studenti više ne mogu koristiti aplikaciju. 'U aplikaciju više nije moguće pristupiti. Prije smo mogli vidjeti stanje računa, ali sada, iako upišemo PIN, prijava nije moguća. Smatram da to znači da možemo zaboraviti na novac', izjavio je ranije student Hrvoje Debeljak.

Aplikacija WeaPay uvedena je u ožujku 2022. Studentski centar potpisao je ugovor s aplikacijom prije dvije godine. Weapay je izravno primao uplate od studenata, a potom prosljeđivao sredstva Studentskom centru.

Poslovni model tvrtke nije uspio ostvariti značajnije prihode. Podaci Fine pokazuju da je u 2023. godini tvrtka zaradila samo 4380 eura, uz rashode od gotovo 57.000 eura. Studenti su uglavnom koristili kartične uplate s većim provizijama, što je dodatno smanjivalo prihod tvrtke, piše Forbes Hrvatska.

Studentskom centru je na dan 3. rujna tvrtka dugovala 60.655 eura, a korisnicima, odnosno studentima 45.961 euro. Uz te, imala je i druge manje dugove.

Renato Baksa tvrdio je da SC ne plaća održavanje aplikacije jer se ona nudi kao usluga. Na, kako se danas vidi, vrlo opravdano pitanje o načinu na koji su osigurana sredstva koje studenti uplaćuju na račun tvrtke, Baksa je odgovorio kako novac studenata koriste isključivo za potrošnju u menzama SC-a. S obzirom kako je Baksina tvrtka studentima dužna 45.961 euro, a na računu ima 29.713 eura, za pretpostaviti je da je trošila i dio njihovog novca.

Manjinski suvlasnik preko svoje tvrtke Vaco, Karlo Kosina, izjavio je za Forbes Hrvatska. da je ideja iza aplikacije bila dobra, ali loše provedena. SC nije komentirao jesu li plaćali održavanje aplikacije, dok Jutarnji list tvrdi da postoji ugovor prema kojem je SC trebao plaćati 29.975 eura godišnje, no taj novac nije isplaćen.

SC je nakon saznanja o stečaju onemogućio daljnje uplate u aplikaciju, no u kritikama upućenima centru tvrdi se da su reagirali prekasno, dok studenti ostaju bez svojih uplaćenih sredstava. Nije jasno hoće li biti pokrenuti kazneni postupci protiv WeaPaya.