UTJECAJ NAPRETKA

Ovaj trend na globalnom tržištu AI-ja stvara novu nišu dobro plaćenih poslova

30.09.2024 u 13:58

Bionic
Reading

Tech industrija bilježi porast broja kompanija koje zapošljavaju stručnjake u različitim poljima ne bi li poboljšali postojeće AI modele

U ranim fazama razvoja umjetne inteligencije modeli poput ChatGPT-ja i Coherea oslanjali su se na velik broj nisko plaćenih radnika da bi naučili osnovne činjenice. No napretkom AI tehnologije i njezinom povećanom složenošću potreba za ljudskim trenerima specijaliziranim za specifična područja - poput povijesti, znanosti ili medicine - znatno je porasla.

Ivan Zhang, suosnivač Coherea, navodi da su se prije godinu dana oslanjali na studente za osnovnu obuku AI-ja. Sada se sve češće angažiraju licencirani stručnjaci, poput liječnika ili financijskih analitičara, koji pomažu u treniranju modela za složena okruženja kao što su medicina ili financije. Tvrtka Invisible Technologies, koja surađuje s AI gigantima poput OpenAI-ja i Microsofta, zapošljava tisuće trenera diljem svijeta, uključujući ljude s doktoratima i magisterijima, kako bi pomogli u smanjenju grešaka poznatih kao 'halucinacije'.

Halucinacije su jedan od ključnih problema s kojima se suočavaju generativni AI modeli. Naprimjer, AI ponekad ne može razlikovati točne informacije od neistina, što može rezultirati netočnim odgovorima. Invisible Tech angažira trenere s različitim stupnjevima stručnosti, ovisno o potrebama AI kompanija, kako bi modeli naučili razlikovati činjenice od fikcije.

Invisible Technologies, osnovan 2015. godine, zapošljava trenere s različitim stupnjevima obrazovanja, od onih sa srednjom stručnom spremom do doktorskih kandidata, ovisno o složenosti zadataka. Plaće se kreću od 15 dolara po satu za jednostavnije poslove do 200 dolara po satu za specijalizirana područja poput kvantne fizike. Invisible je postao profitabilan 2021. godine, a trenutno surađuje s mnogim vodećim AI tvrtkama, piše Reuters.

Potražnja za specijaliziranim trenerima raste kako AI modeli postaju napredniji, a sve više tvrtki nudi usluge treniranja AI sustava. Ovaj trend stvara novu nišu dobro plaćenih poslova za stručnjake iz različitih područja, bez potrebe za kodiranjem, čime se proširuju mogućnosti za ljude koji žele sudjelovati u razvoju AI tehnologije.

Trenutno AI kompanije ulažu velike resurse u računalnu snagu i kvalitetnu obuku kako bi smanjile troškove i povećale točnost svojih modela. Invisible, koji se pojavio kao jedan od vodećih pružatelja ovih usluga, pomaže AI modelima da nauče složene zadatke u različitim područjima, pružajući im ljudsku podršku u treniranju.