INOVACIJA I TEHNOLOGIJA

Posjetili smo čuveni sajam IFA u Berlinu: Ovo su najbolji tehno noviteti

10.09.2024 u 21:16

Bionic
Reading

Stota godišnjica čuvenog sajma IFA donosi hrpu zanimljivih inovacija na polju potrošačke elektronike, a mi smo ulovili priliku i pronašli nekolicinu koja nam je odvukla pažnju i, u nekim slučajevima, na trenutak oduzela dah

Njemački sajam IFA godinama je mjesto okupljanja inovatora i tehnologa, mjesto na kojem potrošači, proizvođači i mediji mogu vidjeti svaki zadnji krik u području potrošačke elektronike. Berlinsko okupljanje u zadnje vrijeme ima i iznimno važnu ulogu kao pandan američkom CES-u.

Ovogodišnja stota iteracija, održana u sajamskim prostorima Messe Berlin, okupila je velik broj izlagača iz cijelog svijeta, uključujući velika imena u polju laptopa, smartfona i mobilnosti, ovaj put začinjene daškom umjetne inteligencije. Tijekom našeg kratkog posjeta sajmu ulovili smo priliku i istražili neke od najzanimljivijih izlagača, uključujući kinesku kompaniju koja je napravila šešir kojim punite smartfon, američkog proizvođača 3D pisača koji tehnologiju želi donijeti najmlađima i poznatog proizvođača laptopa koji je najnovijim prototipom bežični kontroler uspio ugraditi u prijenosno gejmersko računalo.

Samsung ima prozirni microLED panel i zna ga iskoristiti

Samsung je u sklopu masivne prezentacije oblikovane u 'grad budućnosti' predstavio vrlo impresivan prozirni microLED zaslon koji, premda ga nećemo gledati u formatu kućnog TV-a, ima nekoliko jako zanimljivih primjena.

Njihov transparentni sustav nudi fleksibilne konfiguracije veličine i oblika pomoću modularnog dizajna, dozvolivši prilagodljive forme bez ograničenja prostora. Praktična primjena ovakve tehnologije, pored one u marketingu, također je u obrazovanju.

Na sajmu je tako bila predstavljena dvostruka projekcija 'Welcome to Sanctuary' te je u pozadini donosila različite biome, a ispred su se na transparentnom microLED panelu, pola metra ispred ekrana, prikazivale razne životinje s detaljnim opisima, kao u nekom futurističkom prirodoslovnom muzeju.

Toybox je 3D pisač za sve uzraste (s velikim naglaskom na mlade)

U jeku uspjeha u SAD-u, Toybox donosi svoj 3D printer za djecu i europskim trgovcima. Uskoro će biti dostupan po cijeni od 299 eura, a ima intuitivno sučelje printanja jednim dodirom prsta te je dizajniran tako da bude prilagođen djeci bez potrebnog predznanja o softveru ili kodiranju.

Pisač, koji dolazi s predinstaliranom bazom igračaka, ima omogućen Wi-Fi i spaja se s aplikacijom Toybox, omogućujući djeci da biraju između hrpe dostupnih modela koje mogu preuzeti, a ako žele, mogu printati vanjske datoteke, što znači da nisu ograničena na Toyboxov sustav.

Uz redovita ažuriranja iz velikih filmskih studija, Toybox će klincima dostavljati trendi likove iz crtića i filmova. Printer, napominju iz firme, ima hrpu dostupnih igračaka s novim modelima dostupnima svakog tjedna, a koristi netoksične i ekološki prihvatljive materijale, uključujući biorazgradivi filament.

Akko u EU donosi drvenu tipkovnicu prekrasnog dizajna

Kineski proizvođač periferija Akko najviše je poznat u domeni modificiranih mehaničkih tipkovnica izvrsne kombinacije kvalitete i prihvatljive cijene. Svojim dolaskom na europsko tržište lokalnim entuzijastima i ljubiteljima lijepog hardvera donosi opciju podešavanja tipkovnica velikim brojem setova tipki, kao i gotovim proizvodima koji zvukom i izgledom pariraju puno skupljim solucijama.

Model MU01 je 65-postotna bežična tipkovnica (bez F reda tipki i numerike) s kućištem od orahovine i detaljno isprintanim PBT tipkama te bez potrebe za modifikacijom nudi izvrsnu akustiku tipkanja i izgleda jako lijepo na stolu.

Premda ovi redci onima koji se ne bave hobijem zvuče kao apsolutni komad ludila, recimo samo da je svijet modifikacije mehaničkih tipkovnica vrlo zanimljiva zečja rupa koja je prije nekoliko godina započela u Koreji, ali se s vremenom proširila na cijeli svijet, pa tako odnedavno i na šire europsko tržište.

Honor ima supertanak preklopni telefon

Honor je u sklopu raskošne prezentacije dan prije otvaranja sajma globalno lansirao svoj avangardni flagship Magic V3. Uz sve veću globalnu pomamu za sklopivim smartfonima i zaoštravanje konkurencije među kineskim proizvođačima i Samsungom, Magic V3 izgleda kao proizvod čija je primarna svrha dokazati da njegov proizvođač može raditi tanje i lakše sklopive uređaje od korejske konkurencije (uz nezaobilazno i prilično apstraktno uspoređivanje s iPhoneom 15 Pro Max).

Tim rečeno, Honor Magic V3 nije baš najnoviji proizvod. Kompanija ga je na kineskom tržištu izbacila početkom srpnja, a ovo što smo imali priliku vidjeti u Berlinu zapravo je početak globalne prodaje.

S obzirom na to da smo uoči događaja telefon mogli i isprobati, recimo samo da je smjer u kojem se kreće tehnologija smanjenje praktičnosti između tone klonova iPhonea, kakve gledamo zadnjih 14 godina, i preklopnih uređaja koji se elegantno pretvaraju u mini tablete. Jedina razlika koju vjerojatno nećemo još neko vrijeme prebroditi je - cijena.

Za Honor Magic V3 u startnoj verziji morat ćete, naime, iskeširati 1999 eura.

EcoFlow ima šešir kojim možete puniti mobitel

EcoFlow, tvrtka poznata po svojim prijenosnim električnim stanicama, odlučila je ući na modno tržište. Upoznajte Power Hat, šešir za zaštitu od sunca s malom razlikom - rub koji štiti dolazi opremljen solarnim pločama koje ne samo da smanjuju odsjaj, već ga hvataju i pretvaraju u električnu energiju. Power Hat je, tim rečeno, čudan dodatak, no istovremeno onaj zbog kojeg će se okretati glave i navest će ljude da vas pitaju odakle vam.

Na prvi pogled, Power Hat izgleda kao prosječni šešir širokog oboda kakav biste vidjeli na plaži ili u gradu tijekom ljetnih mjeseci. Njegova skrivena supermoć fleksibilna je solarna ploča ušivena ravno u rub. Ta ploča upija svjetlost pretvarajući je u upotrebljivu energiju koja puni vaše uređaje putem priključka USB-C diskretno umetnutog u unutarnju traku.

Osmišljen je za ljude koji provode vrijeme vani - mislimo na planinare, kampere ili bilo koga drugoga tko se nađe bez utičnice kada mu treba brzo punjenje.

Acer ima prototip laptopa iz kojeg iskaču kontroleri

Od svih novih prijenosnih računala koje je Acer najavio na sajmu IFA, Project DualPlay je onaj o kojem se najviše pričalo - trebali smo 10 minuta provesti u redu dan prije otvaranja IFA-e da dođemo do uređaja i snimimo fotografiju koju upravo gledate. Project DualPlay je konceptualno prijenosno računalo, za koje Acer kaže da igračima daje više načina za igranje u pokretu, ali gledajući dizajn, nismo posve sigurni o kojim se igračima radi.

Za projekt DualPlay, Acer je uzeo svoje prijenosno računalo za igranje Predator i dodao izrez ispod tipkovnice za držanje prilagođenog kontrolera okrenutog dolje. Stražnja strana kontrolera također služi kao trackpad prijenosnog računala. Gumb na vrhu tipkovnice oslobađa kontroler i uzrokuje to da dva zvučnika od 5 W iskoče sa strane prijenosnog računala. Kontroler se može i podijeliti na dva gamepada, u stilu Nintendo Switcha.