NAPOKON

SpaceX-ova kapsula pristala na ISS, njome se 'zarobljeni' astronauti vraćaju na Zemlju

30.09.2024 u 13:09

Bionic
Reading

Letjelica svemirske kompanije Elona Muska na ISS je dovela dvojicu novih astronauta, a 'zarobljene' Wilmorea i Williams vraća na Zemlju u veljači sljedeće godine

SpaceX-ova kapsula poslana je, između ostalog, da vrati dvoje astronauta koji su ostali na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Kapsula Dragon ima dva slobodna sjedala za Butcha Wilmorea i Suni Williams, a pristala je u 17.30 po istočnom vremenu.

Wilmore i Williams stigli su na ISS u lipnju na Boeingovoj novoj kapsuli Starliner, i to na misiju koja je trebala trajati osam dana. Međutim pretvorilo se to u osam mjeseci - bili su prisiljeni ostati na postaji zbog kvara otkrivenog tijekom leta. Očekuje se da će se vratiti na Zemlju u veljači 2025.

Kapsula Dragon lansirana je u subotu iz Cape Canaverala na Floridi s NASA-inim astronautom Nickom Hagueom i ruskim kozmonautom Aleksandrom Gorbunovom.

Hague, koji je već boravio na ISS-u, i Gorbunov pridružit će se posadi svemirske postaje prije nego što vrate Wilmorea i Williams na Zemlju. Lansiranje je prvotno bilo zakazano za četvrtak, ali je odgođeno zbog uragana Helene koji je posljednjih dana prouzročio veliku štetu na jugoistoku SAD-a, uključujući Floridu.

Do spajanja je došlo dok se svemirska postaja nalazila 426 kilometara iznad Bocvane na jugu Afrike.

Zarobljeni u svemiru

Izvorni let Starlinera, lansiran 5. lipnja, bio je prvi testni let te kapsule s astronautima i Boeingov prvi pokušaj da odvede astronaute na ISS. Tijekom leta došlo je do niza problema, uključujući curenje helija koji se koristi u sustavu pogona te s nekoliko potisnika.

Inženjeri Boeinga i NASA-e mjesecima su istraživali te probleme, ali je NASA krajem kolovoza odlučila da nije sigurno pokušati vratiti Wilmorea i Williamsa Starlinerom, piše BBC.

Lansiranje kapsule godinama se odgađalo zbog tehničkih poteškoća tijekom razvoja, kao i problema otkrivenih tijekom bespilotnih testnih letova 2019. i 2022. godine. NASA je 2011. godine povukla svoju flotu space shuttleova, što je agenciju učinilo ovisnom o ruskim letjelicama Sojuz za dolazak do i sa ISS-a.

Jedan od ključnih ciljeva NASA-e bio je imati dvije američke tvrtke koje bi mogle obavljati ove misije, pa su 2014. godine Boeing i SpaceX dobili ugovore vrijedne 4,2 milijarde dolara i 2,6 milijardi dolara. SpaceX, koji je osnovao milijarder Elon Musk, postao je 2020. prva privatna tvrtka koja je dovela astronaute na ISS.