STRASTVENI GEJMER

Stevenu Spielbergu inspiracija za neke kultne filmove bile su i – videoigre

02.10.2024 u 11:19

Bionic
Reading

Legendarni redatelj nikako ne može smisliti kontrolere, a njegov sin tvrdi da nikad nije igrao Uncharted, igru inspiriranu Indianom Jonesom

Steven Spielberg najpoznatiji je po svojim kultnim filmovima, ali njegova je veza sa svijetom igara iznenađujuće bogata i dugotrajna. Tijekom karijere pokazivao je istinsko zanimanje za videoigre, još od ranog angažmana u LucasArtsu, gdje bi često zvao tim u pomoć kad bi zapeo igrajući njihove klasične pustolovne igre.

Taj ga je entuzijazam naveo da kreira seriju 'Medal of Honor' nakon što ga je inspirirao rad na filmu 'Spašavanje vojnika Ryana'. Njegovi pothvati u videoigrama također su uključivali suradnju s EA-om na vrlo hvaljenom 'Boom Bloxu' za Wii te rad na ambicioznoj, ali u konačnici nedovršenoj igri kodnog imena LMNO.

Izvor: Društvene mreže / Autor: EA

Spielbergova strast prema igrama odražava se u njegovoj filmskoj adaptaciji 'Ready Player One' iz 2018., a jasno je da je tu ljubav prema interaktivnom pripovijedanju također prenio na svoju djecu, posebno na najstarijeg sina Maxa. On je nastavio karijeru u razvoju filmova i videoigara te je značajno doprinio naslovima poput 'Assassin’s Creed: Unity'. Također je suosnivač i kreativni direktor studija za razvoj igara Fuzzybot, a trenutno radi na nadolazećem naslovu 'Lynked: Banner of the Spark'.

U nedavnom intervjuu za Minnmax govorio je o očevoj ljubavi prema videoigrama rekavši da je strastveni igrač PC igrica. Otkrio je da su njih dvojica povezana i zbog igranja, a Spielberg je često tražio preporuke za najbolje pucačine, posebno iz serije 'Call of Duty', koju voli zbog kinematografskih kampanja.

Max je spomenuo da, unatoč svim naporima da uvuče oca u igrice poput 'Uncharteda', koje jako sliče njegovoj franšizi o Indiani Jonesu, legendarni redatelj ostaje nepokolebljiv u svojoj sklonosti kontrolama tipkovnice i miša, izbjegavajući u potpunosti kontrolere za konzole.

Spielberg je također obožavatelj mobilnih igara, uživajući u naslovima poput 'Golf Clasha'. Iako intervju nije otkrio koju vrstu gejming opreme koristi, lako je zamisliti da je to sustav visokih performansi sposoban nositi se s najnovijim i najzahtjevnijim igrama.

Fascinantna je ideja da je Spielberg, jedna od najutjecajnijih figura u kinematografiji, također strastveni igrač. Njegovo zanimanje za igre vođene pričama s ratnom tematikom kao što je Call of Duty u skladu je s njegovom poviješću stvaranja ratnih filmova s ​​puno narativa, a čini se da se njegova ljubav prema upečatljivom pripovijedanju prirodno proteže u svijet videoigara, piše PC Gamer.