SUPROTNO PREPORUKAMA

Što kažete na pljuckanje na bateriju za njeno aktiviranje?

15.08.2017 u 11:05

Bionic
Reading

Usprkos napretku tehnologije i dan danas lako je doći u situaciju gdje stiže pjena na usta kad baterija mobilnog uređaja u kritičnom trenutku prenese i onaj zadnji elektron koji je mogla. Zašto tu pjenu ne bi iskoristili za aktiviranje baterija? Nije šala! Istraživači sa Sveušilišta Binghamton napravili su eksperimentalnu bateriju koju pokreće upravo - pljuvačka

Znanstvenici s odjela spomenutog sveučilišta za elektrotehniku i računarstvo uspješno su testirali novi i potencijalno revolucionaran korak u izradi mikrobnih gorivih ćelija (MFC). U praksi je riječ o svojevrsnoj bateriji poput papira, koju aktivira slina. 

'Razvili smo jednostavnu, jednokratnu, prenosivu biobateriju koja stvara električnu energiju zahvaljujući bakterijskom metabolizmu. Ova baterija je spremna za rad s tjelesnim tekućinama poput sline za proizvodnju električne energije kad god je to potrebno, a moguće ju je iskoristiti u stvarima poput biosenzora', izjavio je profesor Seokheun Choi za portal Digital Trends

Ovakva baterija uključuje specijalizirane bakterijske stanice, tzv. 'egzoelektrogene', koje imaju sposobnost prikupljati elektrone izvana na vanjsku elektrodu. Za dugoročnu pohranu, bakterijske stanice se posebnom metodom smrznu i osuše. 

(Za sada) ništa od napajanja mobitela

Takva vrsta baterije se može iskoristiti i u nezgodnim okolišnim uvjetima kao što su pustinje. 'Sve što je potrebno jest organska tvar - poput sline, koja će rehidrirati i aktivirati osušene stanice', naglašava profesor. 

Naravno, sve je jako daleko od toga da ćemo na budući iPhone ili Galaxy pljuckati kako bi ga upogonili, no Choi ističe da je primjene ove tehnologije moguće naći već sada - npr. u spomenutim biosenzorima. 

U ovom trenutku bakterije ne mogu stvoriti dovoljno električne energije kako bi napajale pametni telefon. Riječ je o redu veličine nekoliko mikrowatta po kvadratnom centimetru, što je pak dovoljno za napajanje LED-ice jednom kapi pljuvačke. Međutim, teoretski je moguće napraviti i mnogo snažnije baterije u budućnosti. 

'Radimo na tome da osiguramo mogućnost primjene na više stvari. Spajanje i savijanje više ovakvih pločica zajedno moglo bi osigurati značajna povećanja u izlaznoj snazi', zaključio je Choi. 

Istraživački rad moguće je pronaći u online biblioteci Wiley.