ANALIZA tportala

Stručnjak o globalnoj IT drami: 'Točno znamo što se dogodilo, popravak će trajati danima'

19.07.2024 u 10:15

Bionic
Reading

Rješenje je razmjerno jednostavno, ali ga je u cijelosti potrebno obaviti ručno i mora biti obavljeno na svakom zahvaćenom računalu, što znači da će rješavanje ovog problema trajati danima

Tvrtke u Hrvatskoj i diljem svijeta od jutra se suočavaju s problemima zbog pada sustava koje pogoni Microsoftov operativni sustav Windows.

Zahvaćene su zračne luke, bolnice, medijske kuće, trgovine... O čemu se radi? Je li u pitanju napad ili ljudska pogreška? Potražili smo mišljenje stručnjaka.

'Točno znamo što se dogodilo', rekao je tportalu informatički stručnjak Marko Rakar.

'U sklopu redovne nadogradnje softvera CrowdStrike Falcon, jedna od sistemskih datoteka kreira grešku koja će, čini se, svaki web poslužitelj s Windowsima ili radnu stanicu resetirati.

Potom to računalo ili server uđe u takozvani boot loop, što znači da se ne uspije podići i normalno raditi, već se kontinuirano resetira', pojasnio je Rakar.

CrowdStrike Falcon je programsko rješenje koje u pravilu koriste u velikim tvrtkama i nije prisutno kod krajnjih korisnika, stoga su zahvaćene velike kompanije i oni koji svoje sustave drže u računalnom oblaku, a on se štiti tim rješenjima.

Iako je rješenje za ovu konkretnu situaciju poznato, to ne znači da će problem biti brzo riješen. Naime rješenje podrazumijeva ručno zaustavljanje svakog pojedinog servera ili računala, ulazak u sigurni način rada (Safe Mode) za održavanje i ručno brisanje određenih datoteka.

Proces je razmjerno jednostavan, ali ga je u cijelosti potrebno obaviti ručno i mora biti obavljeno na svakom zahvaćenom računalu, što znači da će rješavanje ovog problema trajati danima.

Ipak, Rakar očekuje da će se prvi servisi početi vraćati relativno brzo. Načelno gledano, moguće je da će se ovakve situacije ponavljati, no samo na onim programskim rješenjima koja po svojoj prirodi imaju pristup svim elementima računala i operativnog sustava.

U pravilu su to isključivo operativni sustav (koji je pod kontrolom Microsofta) i antivirusna rješenja poput ovoga, zaključio je Rakar.