RAČUNALNA SIGURNOST

Apple upozorio korisnike u 98 država na mogući napad špijunskim softverom

12.07.2024 u 10:33

Bionic
Reading

Appleovi uređaji u pravilu slove za sigurnije od drugih, ali to ne znači kako se stalno ne pojavljuju tvrtke koje ulažu milijune američkih dolara u otkrivanje zlorabu sigurnosnih propusta

Apple je upozorio značajan broj korisnika iPhonea u 98 država kako bi mogli postati metom 'plaćeničkog napada špijunskim softverom', koji bi mogao ugroziti gotovo sve osobne podatke na njihovim uređajima.

Jabučari kažu kako ne mogu biti sto posto sigurni u to, ali vjeruju kako je rizik dovoljno velik za masovno sigurnosno upozorenje.

'Apple je otkrio da ste na meti plaćeničkog špijunskog napada koji pokušava daljinski kompromitirati iPhone povezan s vašim Apple ID-om -xxx-', naveli su u upozorenju pogođenim korisnicima.

Žrtvama se kao mjera zaštite obično savjetuje korištenje načina rada Lockdown.

Apple ne otkriva kako znaju je li neki iPhone ugrožen, ali vjerojatno je u operativni sustavi iOS ugrađen računalni kod redovito provjerava integritet postavljenih zaštita. Kada uređaj ne prođe ove provjere, upozorenje se šalje Appleu, koji zauzvrat upozorava vlasnika telefona.

Milijuni dolara za sigurnosne propuste

Appleovi uređaji u pravilu slove za sigurnije od drugih, ali to ne znači kako se stalno ne pojavljuju tvrtke koje ulažu milijune američkih dolara u otkrivanje zlorabu sigurnosnih propusta.

Najozloglašeniji među njima je NSO, čiji softver Pegasus može dobiti pristup gotovo svim osobnim podacima pohranjenim na iPhoneu.

Tvrtka plaća vrlo velike iznose hakerima koji otkriju ranjivosti koje je moguće zlorabiti bez interakcije korisnika ciljanog uređaja.

Dovoljno je primiti određenu poruku putem aplikacije iMessage - bez otvaranja ili interakcije s njom na bilo koji način - kako bi iPhone bio kompromitiran bez da je njegov vlasnik svjestan što se događa.

Tvrtka prodaje softver vladama, uključujući i neke s vrlo lošom reputacijom kad je riječ o ljudskim pravima. Te vlade često ciljaju oporbene političare, aktiviste za ljudska prava, novinare i odvjetnike.

Apple radi na uklanjanju ovih ranjivosti čim ih postane svjestan, ali to može potrajati. Jedan od koraka koje tvrtka poduzima u međuvremenu pokušaj je otkrivanja kada je iPhone ugrožen (bez nužnog saznanja kako je to postignuto) i upozoravanje žrtava', piše 9 to 5 Mac.