INTELEKTUALNA ISKRENOST

Tim Cook otkrio važnu lekciju koju je naučio od Jobsa

22.10.2017 u 17:00

Bionic
Reading

Prije 17 godina Apple je izdao PowerMac G4 Cube, malo osobno računalo koje je dizajnirao Jony Ive. Izravni konkurent PC-ju bio je toliko loš da su ga nakon godinu dana povukli s tržišta

G4 Cube je bio vizualno upečatljiv proizvod koji je imao toliko loše prodajne rezultate da ga je Apple nakon godinu dana odlučio ugasiti. Appleov šef Tim Cook u nedavnom se govoru na sveučilištu Oxford prisjetio 'spektakularnog poslovnog promašaja' i onoga što je nakon čitave havarije naučio od mentora Stevea Jobsa. 

Tržišni debakl

'Taj proizvod bio nam je vrlo važan. U njega smo unjeli puno ljubavi i jako puno truda' kaže Cook. U to doba Cook je bio potpredsjednik globalnih operacija u Appleu, a osobno ga je uposlio Steve Jobs. Cube nikad nije pronašao svoju publiku unatoč proslavljenom dizajnu. Zatukla ga je previsoka cijena u odnosu na obični Power Mac G4, s time da je kućište zbog pogreške u proizvodnji bilo sklono lomovima i oštećenjima.

Tijekom govora Cook je naglasio kako je Cube propadao 'skoro od prvog dana kada je stigao na police'. U srpnju 2001., nešto manje od godinu dana nakon izlaska, Apple je objavio izvješće za tisak pod imenom 'Apple stavlja Mac G4 Cube (Cube na engleskom znači kocka, op.a.) na led'.

Budite iskreni prema sebi

Cook tvrdi da je priča o G4 Cubeu zapravo poduka o poniznosti i ponosu. Apple je zaposlenicima i kupcima rekao da je G4 Cube budućnost. Unatoč masivnoj reklamnoj kampanji, nitko nije htio kupiti uređaj i Apple je morao odustati. 'Ovo je još jedna stvar koju sam naučio od Stevea' kaže Cook. 'Morate biti spremni pogledati se u ogledalo i priznati da ste u krivu'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Budite fleksibilni

Cook tvrdi da ga je Jobs ovime naučio vrijednostima intelektualne iskrenosti. Koliko god brinuli o nečemu, morate biti spremni novopridošlu informaciju aplicirati na buduće situacije. Cook je neko vrijeme čak imao problema sa prihvaćanjem Jobsove sklonosti prema promijeni stava.

'Steve je, jako često mijenjao stajalište oko stvari i u početku sam mislio da nije usredotočen. U jednom trenu sam shvatio o čemu se radi te vidio svu ljepotu ovog filozofskog stava. Steve se nije zaustavio i zaglavio kao mnogi ljudi koji kažu da moraju gurati dalje unatoč svemu (zbog ponosa). Upravo zato predlažem vam da budete intelektualno iskreni i da imate hrabrosti promijeniti se'.

Cijeli govor možete pogledati ovdje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Saïd Business School, University of Oxford
  • +18
Veliki lideri moćnog Applea: Tim Cook i Steve Jobs Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia