TEHNOLOŠKI ISKORAK

Ukrajinska diplomacija predstavila svoju AI glasnogovornicu: Upoznajte Victoriju Shi

08.05.2024 u 13:00

Bionic
Reading

Ukrajina je u srijedu predstavila glasnogovornicu generiranu umjetnom inteligencijom po imenu Victoria. Ona će davati službene izjave u ime ministarstva vanjskih poslova

Ministarstvo je reklo da će 'prvi put u povijesti' koristiti digitalnog glasnogovornika za čitanje svojih izjava, koje će i dalje pisati ljudi. Odjevena u tamno odijelo, glasnogovornica se predstavila kao Victoria Shi, 'digitalna osoba', u prezentaciji objavljenoj na društvenim mrežama. Gestikulira rukama i pomiče glavu dok govori.

Tiskovna služba ministarstva vanjskih poslova rekla je da izjave koje je dala Shi neće biti generirana umjetnom inteligencijom, već da će ih 'napisati i potvrditi stvarni ljudi'. 'Umjetna inteligencija nam pomaže stvoriti samo vizualni dio', rekao je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, dodajući da je nova glasnogovornica 'tehnološki iskorak koji nijedna diplomatska služba u svijetu još nije napravila'.

Glavni razlog za njezino stvaranje je 'ušteda vremena i resursa' za diplomate, rekao je. Shijini kreatori tim je pod nazivom Game Changers, koji je također napravio sadržaje virtualne stvarnosti vezane uz rat u Ukrajini.

Ime glasnogovornice temelji se na riječi 'pobjeda' i ukrajinskom izrazu za umjetnu inteligenciju: shtuchniy intelekt. Shijin izgled i glas modelirani su po uzoru na stvarnu osobu: Rosalie Nombre, pjevačicu i bivšu natjecateljicu ukrajinske verzije reality showa The Bachelor, piše Guardian.

Nombre je rođena u gradu Donjecku u istočnoj Ukrajini koji je sada pod kontrolom Rusije. Ona ima 54.000 pratitelja na svom računu na Instagramu, koji koristi za diskusiju o stereotipima o Ukrajincima iz miješovitih brakova, te o onima koji su odrasli kao govornici ruskog. Ministarstvo je priopćilo da je Nombre sudjelovala besplatno. Naglašeno je da su Shi i Nombre 'dvije različite osobe' i da će samo AI osoba dati službene izjave.

Kako bi se izbjegli AI lažnjaci, izjave će biti popraćene QR kodom koji ih povezuje s tekstualnim verzijama na stranicama ministarstva. Shi će komentirati konzularne usluge, trenutno kontroverznu temu.

Ukrajina je prošlog tjedna obustavila takve usluge za muškarce u vojnoj dobi koji žive u inozemstvu, zbog čega su se morali vratiti u svoju zemlju zbog administrativnih postupaka i potencijalno se suočavaju s mobilizacijom.