uspješno zaobišli prepreke

[VIDEO] Pogledajte kako je NASA-ina letjelica Osiris-Rex sletjela na asteriod Bennu

21.10.2020 u 10:15

Bionic
Reading

Američka letjelica uspješno je ostvarila kontakt sa asteroidom koji je od Zemlje udaljen masivnih 322 milijuna kilometara

NASA-ina letjelica Osiris-Rex uspješno je sletjela na asteroid Bennu. Kako bi joj to uspjelo, morala je izbjegavati stijene veličine zgrada, a blago koje donosi na Zemlju je, bez da okolišamo, hrpa kozmičkog šljunka. Američka svemirska agencija iza projekta tvrdi da preliminarni podaci pokazuju da je sakupljanje uzorka prošlo po planu te da se letjelica uspješno uzdigla sa Bennuove kamenite površine.

Izazov sakupljanja uzorka bio je veći nego što su znanstvenici predvidjeli i to prije svega zbog neočekivano stjenovite površine koja, pored manjka dovoljno malih uzoraka, predstavlja prijetnju samoj letjelici. Zahvaljujući dvogodišnjem promatranju udaljenog asateroida, Osiris-Rex je pronašao idealnu lokaciju za sakupljanje uzorka te je misiju obavio uspješno.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

'Ne mogu vjerovati da smo uspjeli' rekao je voditelj projekta Dante Lauretta sa sveučilišta u Arizoni. 'Letjelica je doslovno napravila sve što je trebala'.

Administrator NASA-e Jim Bridenstine čestitao je timu rekavši 'Na putu smo da na Zemlju donesemo najveći uzorak od ere misije Apollo. Ako sve prođe po planu, ovaj će uzorak proučavati nekoliko nadolazećih generacija znanstvenika.'

Letjelica Osiris-Rex poslala je potvrdu kratkog kontakta s površinom kamenitog asteroida Bennu na udaljenosti od 322 milijuna kilometara od Zemlje. Tim je, naravno, bio oduševljen te je, uz određenu dozu opreza, spreman na još jedan prelet u slučaju da letjelica nije uspjela sakupiti uzorak.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

NASA je također objavila i interaktivni video u 360 stupnjeva u kojem je moguće vidjeti kako je Osiris-Rex sakupio uzorak površine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Ako ste mislili da ćemo uzorke promatrati idućeg vikenda, prevarili ste se - Osiris-Rex će, prema vodstvu misije, do Zemlje doputovati tek 2023. godine, prenosi Guardian.