poduzetna obitelj

Znate li čime se bavi Kimbal Musk, Elonov mlađi brat?

11.05.2018 u 12:40

Bionic
Reading

Iako je većinu vremena u sjeni poznatijeg starijeg brata, serijski poduzetnik i anđeo ulagač ima zanimljivu životnu priču

Dioničari tvrtke Tesla pozvani su na glasanje protiv reizbora tri člana nadzornog odbora tijekom godišnje skupštine koja bi trebala biti održana tijekom idućeg mjeseca. Među njima je i Kimbal Musk, mlađi brat osnivača i glavnog izvršnog direktora Tesle Elona Muska.

Smjenu traži CtW Investment Group, fond koji upravlja s više od 250 milijardi američkih dolara kao dio sindikalnog mirovinskog fonda, navodeći kako Kimbal nema profesionalnog iskustva u automobilskoj industriji te kako nije u poziciji nezavisno procjenjivati i ocjenjivati Teslino problematično poslovanje. Drugim riječima, smatraju kako se ne može (ili ne želi) suprotstaviti Elonu čak ni kad je to nužno.

KAKAV LIK

Koje to sve kompanije vodi neumorni Elon Musk?

Pogledaj galeriju

Kimbal je u odboru Tesle od travnja 2014. godine. Osim što je Elonov brat, ujedno je rođak suosnivača tvrtke SolarCity Petera i Lyndona Rivea. SolarCity se spojila s Teslom u studenom 2016.

Također je uložio novac u dva fonda rizičnog kapitala kojima upravlja njegov kolega iz odbora Antonio Gracias, čijem se reizboru CtW također protivi.

Problematična je i Kimbleova uloga u tvrtci Chipotle Mecixan Grill. Otkad je preuzeo poziciju direktora bez portfelja 2013. godine dioničari su odbili plan plaća za direktore, a kompanija se našla u problemima zbog zdravstvene i sigurnosne krize.

U poduzetništvu od 23. godine

Danas serijski poduzetni i anđeo ulagač, Kimbal Musk je rođen 20. rujna 1972. u Pretoriji u Južnoafričkoj Republici, gdje je proveo rane godine života s Elonom, sestrom Toscom i većim brojem rođaka. Njegova majka Maye bila je istaknuta dijetetičarka, što je vjerojatno imalo značajan, ako ne i presudan utjecaj na Kimbalov odabir karijere. Otac Errol je bio inženjer.

Maye i Errol su se razveli 1979. Elon i Kimbal odlučili su ostati s ocem. Po završetku srednje škole Kimbal se pridružio Elonu, Tosci i Mayi u Kingstonu (Ontario, Kanada), gdje je upisao poslovni studij na Queens University. Dok se školovao radio je u banci Scotiabank. Diplomu je stekao 1995.

Prvi izlet u poduzetništvo bio je posao krečenja stambenih zgrada s tvrtkom College Pro Painter. Iste 1995. s Elonom je pokrenuo drugu tvrtku Zip2, turistički vodič online koji je sadržajem opskrbljivao tada nova izdanja online novina New York Times i Chicago Tribune. Tu su tvrtku prodali Compaqu 1999. za 307 milijuna američkih dolara.

Dio tog novca Kimbal je uložio u nekoliko mladih softverskih i tehnoloških tvrtki. Među njima je bio i Elonov pothvat X.com, tvrtka za financijske usluge online i plaćanje e-poštom. Ta se tvrtka stopila s PayPalom, kojeg je u listopadu 2002. kupio eBay za 1,5 milijardi dolara u dionicama.

Zaokret prema hrani

Za razliku od Elona, koji se naselio u Kaliforniji, Kimbal se preselio u New York, gdje je upisao French Culinary Institute. U travnju 2004. otvorio je s Jen Lewin i Hugom Mathesonom bistro The Kitchen Boulder u gradu Boulderu. Restoran je od tada uvršten u nekoliko izbora najboljih američkih restorana. Proširio je poslovanje otvaranjem koktel bara The Kitchen Upstairs odmah iznad restorana.

Od 2006. do 2011. bio je glavni izvršni direktor oglašivačke tvrtke OneRiot, koju je u rujnu 2011. kupio Walmart-Labs za iznos koji je široj javnosti ostao nepoznat. Iste godine otvorio je restoran Next Door, a u nadolazećim godinama je počeo otvarati restorane i u drugim američkim gradovima.

  • +3
Kako Elon Musk stigne voditi toliko tvrtki? Evo sedam savjeta Izvor: Pixsell / Autor: AMN/WENN/PIXSELL/WENN/PIXSELL.

Skupa s Mathesonom osnovao je The Kitchen Community, neprofitnu organizaciju koja promiče zdravu hranu i prehranu te ih povezuje sa školskim predmetima poput matematike. Poznata je po modulima nastave izvan učionica nazvane Learning Gardens, s kojima je danas prisutna u više američkih gradova.

Rad te organizacije financiraju Kimbalovi restorani i donacije, poput one iz prosinca 2012. kad je čikaški gradonačelnik Rahm Emanuel poklonio milijun dolara za rad u školama u tom gradu. The Kitchen Community u međuvremenu je izrasla u organizaciju koja djeluje na nacionalnoj razini Sjedinjenih Država. U siječnju ove godine preimenovana je u Big Green.

Glasan zagovornik potrebe za poboljšanjem kvalitete prehrane u SAD-u, Kimbal je također suosnivač akceleratora za tvrtke koje se bave urbanom poljoprivredom Square Roots. Osim u Tesli i Chipotle Mexican Grillu sjedi u odboru Elonove tvrtke SpaceX. Jedan je od većih dioničara u Tesli. Imali ste ga prilike čuti uživo u Zagrebu krajem kolovoza 2016. godine.