jeftina opcija

Amerikanci se spremaju za rat s Kinom: Isprobali su eksperimentalnu bombu

12.08.2024 u 15:42

Bionic
Reading

Nedavno je američki zrakoplov B-2 Spirit izveo eksperimentalni napad koristeći novo protubrodsko oružje, kojim je potopio rashodovani ratni brod u Tihom oceanu i teretni brod uz obalu Floride

Američka vojska hvali ovo eksperimentalno oružje, nazvano QUICKSINK, kao jeftino sredstvo za uništavanje površinskih plovila, koje američkim snagama pruža više opcija za napad u bitkama na moru, piše Business Insider.

Međutim, u potencijalnom budućem sukobu između SAD-a i Kine u Pacifiku, ovo oružje možda neće biti idealno za borbu protiv sve modernije i sposobnije kineske flote borbenih brodova.

Oružje nema sposobnost napada s velike udaljenosti i ne može se lansirati s velikih distanci, što čini američke bombardere ranjivima na paljbu neprijateljske protuzračne obrane.

Američkim zračnim snagama već dugo nedostaju kvalitetne protubrodske opcije zbog fokusa na kopno. Stručnjaci kažu da program QUICKSINK naglašava namjeru Zračnih snaga da uđu u prostor kontrole mora.

Ovo eksperimentalno oružje prvi put je testirano prije nekoliko godina, a najnovije testiranje obavljeno je u srpnju tijekom serije vježbi bojevog gađanja uz obalu Havaja i u Meksičkom zaljevu. Razvoj oružja dolazi u trenutku kada vojska nastoji unaprijediti protubrodske ofenzivne sposobnosti.

QUICKSINK spaja postojeće komplete za navođenje streljiva Joint Direct Attack s novom tehnologijom tragača koja omogućuje oružju precizno gađanje nepokretnih i pokretnih ciljeva - poput brodova. Prema Laboratoriju za istraživanje Zračnih snaga, cilj je replicirati borbeni potencijal podmornice s zrakoplovom koji može pokriti mnogo veće područje.

QUICKSINK nesumnjivo daje američkoj vojsci više opcija za napade na moru uz niže troškove, a razvoj ove nove bombe očito odgovara na rastuću zabrinutosti vojske zbog kineskih značajnih i sve sposobnijih pomorskih snaga. U slučaju rata između Washingtona i Pekinga, protubrodske sposobnosti vjerojatno bi igrale ključnu ulogu.

Prije QUICKSINK-a, kineske snage na moru uglavnom su se morale brinuti zbog prijetnje od obližnjeg nosača aviona, površinskog borbenog broda ili podmornice, rekao je Bryan Clark, bivši časnik američke mornarice i stručnjak za obranu u Institutu Hudson, za Business Insider. Sada, Peking mora razmišljati i o mogućnosti napada američkih bombardera.

Čak i ako nema "pomorskih snaga u blizini", rekao je, kineska mornarica "i dalje bi mogla biti ugrožena od bombardera Zračnih snaga koji mogu imati globalni domet".

No, postoje rizici. U sukobu, stručnjaci kažu da bi QUICKSINK - i zrakoplov koji ga lansira - i dalje mogli biti ranjivi. To je zato što Kina ima značajnu mrežu protuzračne obrane duž svojih obalnih područja, kao i moderne razarače i krstarice s sofisticiranim protuzračnim sustavima zemlja-zrak koji bi mogli proširiti ovaj štit.

"QUICKSINK je oružje kratkog dometa za 'izravan napad', što znači da zrakoplov koji ga lansira mora biti u priličnoj blizini svojih ciljeva", rekao je za Business Insider, Mark Gunzinger, umirovljeni pukovnik Zračnih snaga koji je upravljao B-52 Stratofortressom, za BI.

Ta blizina "može značajno povećati rizik za borbene zrakoplove i bombardere - čak i za stealth (nevidljive) lovce - koji ih koriste za napad na ciljeve opremljene modernom protuzračnom obranom, kao što su obalne akcijske skupine Narodnooslobodilačke vojske Kine ili amfibijski brodovi koji djeluju u područjima koja pokrivaju visokosposobni integrirani sustavi protuzračne obrane", rekao je.

QUICKSINK navodno ima domet od oko 25 kilometara, a stručnjaci kažu da mu nedostaju karakteristike manevriranja i preživljavanja potrebne za izbjegavanje kineske protuzračne obrane, iako bi presretanje i dalje moglo biti izazovno s obzirom na prirodu oružja. Veći potencijalni problem je što bi na toj udaljenosti protuzračna obrana lako mogle ciljati američki bombarder.

Izgradnja protubrodske sposobnosti

I dalje postoje situacije u kojima bi QUICKSINK mogao biti vrlo učinkovit. Na primjer, na otvorenom moru, američki bombarder mogao bi ciljati malu kinesku površinsku akciju skupinu s ograničenom protuzračnom obranom koja bi se mogla nadvladati i neutralizirati, rekao je Clark. Manje zaštićeni opskrbni i potporni brodovi također bi mogli biti potencijalne mete za ovo oružje.

"To je važan alat u arsenalu", rekao je Clark, objašnjavajući da ima smisla da Zračne snage teže ovoj sposobnosti jer je to jeftina prilagodba postojećeg oružja i nema dodatnih troškova za kupnju ili modifikaciju zrakoplova.

Oružje "izgleda kao prilično jeftin način za stvaranje još jedne prijetnje koju kineske pomorske snage moraju uzeti u obzir", rekao je.

  • +4
Kineska mornarica Izvor: Profimedia / Autor: Tong Jiajun / Xinhua News / Profimedia

QUICKSINK nije jedina inicijativa koja ukazuje na želju Zračnih snaga za povećanjem sposobnosti za pomorske napade.

Gunzinger, direktor za buduće koncepte i procjenu sposobnosti u Institutu Mitchell za aeronautičke studije, rekao je da Zračne snage također pokušavaju nabaviti što više nabaviti što je više moguće protubrodskih projektila dugog dometa ili Long-Range Anti-Ship Missiles (LRASM).

Mornarica kaže da je LRASM "precizna, nevidljiva i otporna krstareća raketa" sposobna za ofenzivno protupovršinsko ratovanje. Ova raketa je idealno oružje za zračne napade u pomorskom ratovanju, ali je prilično skupa s više od tri milijuna dolara po komadu.

Zračne snage ostaju zainteresirane za razvoj pristupačnijih oružja za pomorske napade. I dok QUICKSINK zadovoljava neke od tih kriterija, u konačnici mu nedostaju neke karakteristike koje bi ga inače učinile glavnim oružjem izbora u borbi.

"QUICKSINK bi mogao biti još jedna strijela u tobolcu Zračnih snaga za protubrodske rakete", rekao je Gunzinger. "Ali malo je vjerojatno da će postati glavno oružje za pomorske napade u spornim operativnim okruženjima."