MINISTAR NA NOVOJ TV

Ćorić: Nismo odustali od ugradnje razdjelnika topline

20.11.2017 u 21:20

Bionic
Reading

Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je rekao da se neće odustati od ugradnje razdjelnika

'Prema informacijama s kojima raspolažem oko 102.000 kućanstava ima ugrađene razdjelnike. 50-ak tisuća kućanstava nema ugrađene razdjelnike. Želim naglasiti da ne postoje nedvojbeni dokazi o štetnosti, odnosno o negativnim posljedicama ugradnje razdjelnika.

  • +6
Tomisčlav Ćorić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vern

Rješenje ovog problema vidimo u izmjenama i dopunama zakona o toplinskoj energiji i pravilnika kojima ćemo urediti ovo pitanje, tehniku ugradnje, kontrole i niza drugih pitanja po pitanju razdjelnika. Koncept ugradnje razdjelnika nije koncept od kojeg se u ovom trenutku odustalo', kazao je Ćorić.

Upitan što je s otkupom INE jer od najave do danas prošlo je gotovo godinu dana kazao je kako je trenutno faza pripreme dokumentacije kako  bi od potencijalnih konzultanata mogli tražiti prijedloge.

'Očekujemo pomoć u procjeni vrijednosti Ine kao kompanije čije dionice želimo otkupiti od mađarskog Mola i pomoć u pronalasku novog strateškog partnera. Odabir će biti utemeljen na planovima koje taj strateški partner ima za Inu kao kompaniju u kojoj želimo promicati prije svega njezinu vertikalnu integriranost i njezino istraživanje', kazao je Ćorić.

Na pitanje je li prodaja dionica HEP-a rješenje za otkup Ine kazao je da ne bi povezivao ta dva procesa.

'Eventualni IP HEP-a je proces o kojem treba promišljati na drugačiji način. U jednoj fazi promišljalo se kako financirati, a ne povećanjem javnog duga, otkup dionica Ine od mađarskog Mola. S vremenom su dozrele neke druge ideje i iznalazak strateškog partnera, posebice u kontekstu činjenice da se energetska pozicija Hrvatske u kontekstu cijele EU, sve je kompleksnija i mislimo da će Ina puno bolje funkcionirati uz potencijalnog strateškog partnera', naveo je Ćorić.