kao nekad

Luftwaffe čuva japansko nebo: Što europski lovci rade na Dalekom istoku?

26.07.2024 u 18:02

Bionic
Reading

Približavanje Rusije i Kine već odavno zbrinjava SAD, pogotovo zbog mogućnosti invazije na Tajvan. No sve je više zabrinut i Japan, kojemu su potporu, barem u obliku vojnih vježbi, došli dati europski borbeni zrakoplovi

Japanski borbeni zrakoplovi F35 ovaj tjedan su se udružili s njemačkim Eurofighterima u vježbi obuke u zračnoj bazi Chitose, piše Politico, naglašavajući da je ruski otok Sahalin udaljen samo 40 kilometara od sjevernog vrha japanskog Hokkaida.

Neuobičajeno čest posjetitelj ovog tjedna bio je šef njemačkih zračnih snaga, general-pukovnik Ingo Gerhartz. U bazi Chitose, Gerhartz je vodio taktičku obuku Nippon Skies s Japanom, zemljom koja je trenutno najbliža Zapadu u strateškom razmišljanju o Rusiji i Kini. Šef Luftwaffea opisao je vježbu Nippon Skies kao dio 'najsloženijeg i najvećeg raspoređivanja' koje su njemačke zračne snage izvele na Pacifiku.

'Ne mogu nagađati o percepciji prijetnje Japanu, ali vježba pokazuje da obje regije — Europa i Indopacifik — tvore jedan veliki prostor sigurnosti. Ne možete razdvojiti te dvije regije', rekao je Gerhartz za Politico.

To je pomak u razmišljanju za Europu. Od 2022. šefovi europskih obrambenih snaga bili su gotovo isključivo usredotočeni na svoje područje, zauzeti izradom planova za sve više asertivne prijetnje iz Rusije zemljama istočnog krila NATO-a.

  • +8
Eurofighter Izvor: EPA / Autor: FELIPE TRUEBA

Kina je protivnik

Europa je bila oprezna u podržavanju stajališta SAD-a, čija vojska gleda na Kinu kao na protivnika. U posljednjih desetak godina europski čelnici isprva su se usredotočili na trgovinske mogućnosti i klimatsku diplomaciju s Kinom, što je podjednako izazvalo zabrinutost u Tokiju i Taipeiju.

Ali sada raste zabrinutost zbog situacije u Aziji. Rusija nastavlja održavati vježbe s Kinom i potpisala je obrambene sporazume sa Sjevernom Korejom, nuklearno naoružanom državom. Ranije ovog mjeseca čelnici NATO-a eskalirali su retoriku prema Pekingu, kazavši da je Kina ključna u omogućavanju nastavka ruskog napada na Ukrajinu.

I sada se Japan našao u svojevrsnom žarištu te je ovog mjeseca bio domaćin francuskim i španjolskim zračnim snagama u zajedničkoj vježbi.

Kineski hipersonični projektil 2PZD-21 Izvor: Društvene mreže / Autor: Weibo

Slijedi vježba s Italijom

U kolovozu će se održati vojna vježba s Italijom. Japan na neki način pokušava privući vojne snage europskih država raznim obrambenim i sigurnosnim aranžmanima. Nippon Skies prva je njemačko-japanska vježba nakon što su dvije zemlje u siječnju potpisale ugovor o nabavi i međusobnom pružanju usluga vojnim snagama.

Hokkaido, otok na kojem je održana vježba Nippon Skies, dio je te zemlje najbliži istočnoj Rusiji, čije vježbe s Kinom nastoje dovesti u pitanje sigurnosni poredak Japana, ali i SAD-a. Upravo SAD ima najveću zapadnu vojnu prisutnost u regiji.

'Da je to bilo prije deset godina, snažno bih zagovarao da se naša vojska na Hokkaidu premjesti negdje drugdje, na Kyushu, kako bi zapravo mogla djelovati prema Kini. Ali sada moramo ostati sastavni dio pukovnija na Hokkaidu zbog Rusije', rekao je Ken Jimbo, stručnjak za sigurnosnu politiku na Sveučilištu Keio i bivši posebni savjetnik japanskog ministra obrane.

Japanska podmornica Hakugei Izvor: Creative Commons / Autor: Hunini

Jimbo je upozorio da Japan još uvijek nema velika očekivanja od Europe ako Kina izvrši invaziju na Tajvan. Ta situacija, za koju SAD vjeruje da bi se mogla dogoditi najranije do 2027., mogla bi uvesti Japan u sukob, s obzirom na to da se u njemu nalazi glavnina američkih snaga koje bi mogle biti raspoređene za obranu Tajvana, što je predsjednik SAD-a na odlasku Joe Biden više puta obećao učiniti.

Rastuća europsko-japanska suradnja ipak nešto postiže, smatra Jimbo. 'Kakva je korist od sve češćeg dolaska europskih vojnih snaga? Pretpostavljam da je najveći benefit za Aziju to što se briga o sigurnosti stavlja na globalnu razinu. Kina za svaki problem s kojim se suočava navodi da je domaći — Tajvan je domaći, Južno kinesko more je domaće, (otoci) Senkaku/Diaoyu su domaći. Ali ako Europa dođe ovdje i kaže: 'Ne, ne, ne, ovo je globalni problem koji zabrinjava i Europu', onda to pokazuje jačanje naše snage i ozbiljnost prijetnje s kojom se suočavamo', poručuje Jimbo.